Reklama

Reklama

Oddíl 10 z Navarone

  • Česko Komando 10 z Navarone (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky během Druhé světové války. O sedmnáct let později vzniklo jeho volné pokračování s novými představiteli. Do Jugoslávie jsou vysláni major Mallory a seržant Miller, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách. Na cestě do Jugoslávie jsou přiděleni k jednotce plukovníka Barnsbyho, která má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most. Není to vůbec snadné, nacisté jsou v přesile a Leskovar má v záloze nebezpečný plán. Podaří se Malloryho jednodce v sebevražedné akci splnit oba úkoly? Zajímavý příběh a hvězdné herecké obsazení v němž září Robert Shaw a Harrison Ford patří mezi hlavní klady filmu. Guy Hamilton, režisér filmů o Jamesi Bondovi (např. Goldfinger, Diamanty jsou věčné), natočil dobrodružnou podívanou s překvapivými dějovými zvraty a typickým britským humorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování slavného válečného filmu Děla z Navarone s novým obsazením (původně Gregory Peck a David Niven) v režii bondovského Guy Hamiltona. Snímek má určitě rychlejší spád, zajímavější scénář a početnější válečné scény, natáčelo se v tehdejší Jugoslávii. Vycházející hvězda Harrison Ford tu měl první hlavní roli po Star Wars a neztratili se ani výtečný Robert Shaw a Edward Fox a jeho suchý humor. Moje oblíbená Barbara Bach předvede na malou chvíli své půvaby a charismatický Franco Nero se tentokráte  projeví jako zrádná krysa. Dabing Novy s Petrem Kostkou nemá chybu! "Miller, ten vygumovanej blb!!...Nic to neto...To vidím, že to neto!" ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Úspěch Oddílu 10 z Navarone lze přičíst tomu, že jen připomíná, ale na nic nenavazuje. Pomiňme nyní některé vysoce nepravděpodobné akce, které se snaží vzbudit dojem, že Balkán a specielně území Jugoslávie bylo soukromým bojištěm každého proti každému a všech proti všem. Filmu jednoznačně dominuje čtyřka Shaw, Ford, Fox a Nero, Barbara Bach, tehdy ještě ne manželka Ringo Starra, zde předvádí jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší výkon ve své kariéře. Na své si přijdou i fanoušci efektních scén, takže ony čtyři hvězdičky jsou opravdu zasloužené. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po delší době zavzpomínal na Commandos:). Oddíl 10 z Navarone je rozhodně dobře odvedená práce, která dokonce i v efektním finále (které kromě asi dvou záběrů splňuje mé požadavky) potěší nejednoho fanouška válečným filmů. Je to trochu netradiční cesta, spíše tiché našlapávání než přímá akce, ale o to větší potěšení pro mě bylo navštívení například přehrady, což je velmi atraktivní prostředí. Obsazení také není vůbec špatné a film dokáže šlapat a pobavit v každém okamžik. PS: dát do názvu Oddíl 10 (Force 10) a pak ve filmu místo Oddíl 10 používat původní Force 10 mi přijde jako dabingová bezcitnost... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Zatímco Děla z Navarone jsou dnes válečnou klasikou s mnoha ikonickými scénami (bez ohledu co jsem na ně nakydal zde ve svém komentáři), pokračování Oddíl 10 z Navarone je už jenom vyvařováním jména úspěšné "série". Čtu si svůj zdejší komentář na Děla, kde jsem psal, jak dlouhý a roztahaný film je - o 30 minut kratší Oddíl se táhne jak špatně uleželý med na čerstvém chlebu. Na první pohled hvězdné obsazení s mnoha známými jmény nic nezachraňuje a tak režisér těch nejklasičtějších bondovek jenom neúspěšně šlape žánrovou vodu. A nikam na konci rozhodně nedošlape. 40 % ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Spíše než o válečný se jedná podobně jako v případě Děl z Navarone o dobrodružný snímek z období Druhé světové války, který se netváří nijak superrealisticky, zato má výtečnou odlehčenou atmosféru a zajímavě vyprávěný děj. Natočeno je to opravdu velmi slušně, po technické stránce těžko co vytýkat. Herecké výkony jsou taktéž výborné - obzvláště ústřední dvojice Ford - Shaw. Výtečný je také odborník přes výbušniny Edwarda Foxe a padouch Franca Nera, kterého bych také rád s chutí oddělal Moc mi nesedl jenom Carl Weathers, který místy hodně přehrává a poněkud toporný je i Richard Kiel jako velitel četníků. Jinak ovšem vřele doporučuji. Skvěle jsem se pobavil. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (20)

  • Děj se odehrává v okolí města Mostar (dnešní Bosna a Hercegovina) na řece Neretvě. Most, který se spojenci snaží ve filmu zničit, je ve skutečnosti Djurdjevićův most na řece Taře (dnešní Černá Hora), tedy zhruba 120 km vzdálený od místa děje. V roce 1942 byl most obsazen italskými fašisty a četníky. Jugoslávští partyzáni ve snaze zpomalit postup protivníků skutečně zničili jeden z jeho oblouků, a to na základě informací a pomoci přímo od inženýra Mijata Trojanoviće, autora původního projektu. Inženýr byl později zajat a popraven Italy. (M_J_Adler)
  • Románová předloha Alistaira MacLeana je umístěna jinam – do oblasti řeky Neretva, kde vedly německé oddíly masivní operaci proti jugoslávským partyzánům. Tvůrci zvolili jinou oblast, protože už v roce 1969 byl natočen válečný velkofilm Bitva na Neretvě (1969). (Robbi)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama