foto

Edward Fox

  • nar. 13.4.1937 (80 let)
    Chelsea, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Tak ošklivý! Pro roli Bonda absolutně nevhodný. Je naprostým opakem toho, koho si představoval Fleming a já Fleminga znal.“ (o Danielu Craigovi)

Edward Charles Morrice Fox, od roku 2003 důstojník Řádu britského impéria (OBE), anglický divadelní, filmový a televizní herec, obecně spojován s rolemi Angličanů vyšší třídy, známý především titulní rolí ve filmu DEN ŠAKALA (1973) a za ztvárnění Edwarda VIII.

Fox se narodil v londýnské Chelsea, jeho otec Robin byl divadelním agentem, matka Angela Worthingtonová herečkou. Je starším bratrem Jamese Foxe a filmového producenta Roberta Foxe. Je nevlastním bratrem Daniela Chatto a švagrem Lady Sarah Chatto. Jeho dědečkem z matčiny strany byl dramatik Frederick Lonsdale. Fox je také prapravnkem průmyslníka Samsona Foxe. Studoval v Harrow a sloužil jako poručík v the Coldstream Guards (COLDM GDS), což je nejstarší pluk pravidelné Britské armády (založen 1650). Divadelní debut si odbyl v roce 1958, ve filmu se poprvé objevil o pět let později malou rolí ve snímku TEN SPORTOVNÍ ŽIVOT.

Koncem 60. a začátkem 70. let se zařadil do povědomí významnějšími rolemi, jako například v muzikálu JAKÁ TO ROZKOŠNÁ VÁLKA (1969), následuje BITVA O BRITÁNII (1969) nebo romantické drama POSEL (The Go-Between) (1970). Nejvíce však zaujal svojí postavou atentátníka v Zinnemannově thrilleru DEN ŠAKALA (1973). Od té doby byl vidět častěji, připomeňme válečné filmy – hvězdně obsazený PŘÍLIŠ VZDÁLENÝ MOST (1977) a ODDÍL 10 Z NAVARONE (1978) s Robertem Shawem a Harrisonem Fordem. V roce 1978 ztvárnil krále Edwarda VIII v televizní minisérii Edward a paní Simpsonová. Ve filmu GÁNDHÍ (1982) hraje kontroverzního brigádního generála Reginalda Dyera, zodpovědného za masakr v indickém Amritsaru, objevil se i jako „M“ v bondovce NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY (1983) a se Sirem Laurencem Olivierem opět v BOUNTY (1984) a WILD GEESE II (1985).

V poslední době jsem ho mohli vidět v dramatech JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI FILIPA (2002), NICOLAS NICKLEBY (2002) a KRÁSA NA SCÉNĚ (2004). Svoji reputaci si pravidelně upevňuje na divadelních prknech londýnského West Endu. Na velkých domácích i zahraničních festivalech obdržel zvláštní ceny za Eliotovu hru Four Quartets (představení je na klávesy doprovázeno hudbou Johanna Sebastiana Bacha).

Fox byl dvakrát ženatý - herečka Tracy Reed (1958-1961) a Joanna David (od července 2004, po dlouhém vztahu). S Reedovou má dceru Lucy a s Davidovou dvě děti, herečku Emilii Foxovou a Freddieho Foxe - filmového otce své vlastní dcery Emilie hraje v kanadské romantické komedii THE REPUBLIC OF LOVE (2003). Absolvoval Královskou akademii dramatických umění, jednu z nejprestižnějších dramatických škol na světě a dnes je jejím mimořádným členem. Po mnoho let byl hlasitým stoupencem Konzervativců, v roce 2004 však Fox obrací svoji přízeň k britským Nezávislým. Edward Fox prohlašuje, že nikdy nenosil džíny.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Happy Prince
2015 Garderobiér (TV film)
2013 Audience, The (divadelní záznam)
2010 Slečna Marplová: Tajemství Chimneys (TV film)
2005 Lassie
2004 Krása na scéně
2003 Republic of Love, The
2002 Daniel Deronda (TV film)
Jak je důležité míti Filipa
Nicholas Nickleby
2001 Komando v sukních
1998 Ztraceni ve vesmíru
1997 Princ Valiant: Boj o Excalibur
Zakázané území (TV film)
1996 Gulliverovy cesty (TV film)
Září (TV film)
1995 Měsíc u jezera
1994 Feast at Midnight, A
Sherwoodovi na cestách
1993 Maitlands, The (TV film)
1991 Krvavá přísaha (TV film)
Robin Hood
They Never Slept (TV film)
1990 The Tale of Little Pig Robinson (TV film)
1989 Návrat od řeky Kwai
1987 Hazard srdcí (TV film)
Quartermaine's Terms (TV film)
Shaka Zulu
1986 Anastázie (TV film)
1985 Father, The (TV film)
The Shooting Party
Wild Geese II
1984 Bounty
1983 Garderobiér
Nikdy neříkej nikdy
1982 Gándhí
1980 Rozbité zrcadlo
1979 Smrt podle poslední vůle
Voysey Inheritance, The (TV film)
1978 Hluboký spánek
Oddíl 10 z Navarone
1977 Black Knight, The (TV film)
Oranžský voják
Příliš vzdálený most
Shooting the Chandelier (TV film)
Soupeři
Squeeze, The
1976 Loyalties (TV film)
1975 Galileo
School for Scandal, The (TV film)
1973 Nora
Šakal
1972 Bermondsey (TV film)
1971 Midsummer Night's Dream, A (TV film)
1970 Breaking of Bumbo, The
Olive (TV film)
Posel
Skullduggery
1969 Bitva o Británii
Jaká to rozkošná válka!
1968 Journey Into Midnight
Portrait of a Lady, The (TV film)
1967 Dlouhý souboj
Frozen Dead, The
Jokers, The
Naked Runner, The
Nikdy nezapomenu jeho jméno
1966 Girl of My Dreams (TV film)
1963 Ten sportovní život
The Mind Benders

TV seriály

2011 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Temná tajemství (S14E02)
2007 Oliver Twist (TV seriál)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Poslední víkend (S09E04)
2002 Foylova válka (TV seriál)
2001 Byl jsem krysa (TV seriál)
1997 A Dance to the Music of Time (TV seriál)
1991 Dynastie Straussů (TV seriál)
1986 Shaka Zulu (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1978 Edward & Mrs. Simpson (TV seriál)
1977 Hard Times (TV seriál)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2006 Welcome to World War One
1988 The Modern World: Ten Great Writers (TV seriál)
1984 Making of 'The Bounty', The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace