Reklama

Reklama

Oddíl 10 z Navarone

  • Česko Komando 10 z Navarone (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky během Druhé světové války. O sedmnáct let později vzniklo jeho volné pokračování s novými představiteli. Do Jugoslávie jsou vysláni major Mallory a seržant Miller, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách. Na cestě do Jugoslávie jsou přiděleni k jednotce plukovníka Barnsbyho, která má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most. Není to vůbec snadné, nacisté jsou v přesile a Leskovar má v záloze nebezpečný plán. Podaří se Malloryho jednodce v sebevražedné akci splnit oba úkoly? Zajímavý příběh a hvězdné herecké obsazení v němž září Robert Shaw a Harrison Ford patří mezi hlavní klady filmu. Guy Hamilton, režisér filmů o Jamesi Bondovi (např. Goldfinger, Diamanty jsou věčné), natočil dobrodružnou podívanou s překvapivými dějovými zvraty a typickým britským humorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám hodně ráda. A "Force 10" si mě jaksi připoutala k srdci už za dětských let. Hlavně proto, že tu proti sobě stojí dva charismatičtí a neodolatelní hrdinové - klaďas Harrison Ford a záporák Franco Nero. Víme, že bychom měli fandit tomu hodnému, ale když on ten zlý je k pomilování...K tomu slušné akční scény, pár opravdu vtipných hlášek s trochou anglického humoru (který obstarává seržant Miller v podání Edwarda Foxe) a o zábavu není nouze. A tento film si na nic jiného ani nesnaží hrát, pročež u mě získává plusové bodíky. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jedná se o volné pokračování filmu "Děla z Navarone". Kvalita a opět kvalita. Samozřejmě, že majora Malloryho už nemohl hrát Gregory PECK, protože v té době už mu bylo 63 let. Nahradili jej Robertem SHAWEM (Bitva v Ardenách -Martin Hessler), který se mu aspoň trochu podobal (nikoli výškou). Ale o to v tom filmu nejde. Jsou tady brilantní herci jako mladý Harrison FORD, který už tehdy ukázal, že je to talent. A pak nezapomenutelný "Šakal" -Edward FOX, který má pro vojenské filmy obrovské charisma. Vzpomeňte na filmy (Návrat od řeky Kwai) a jiné. Též Franco NERO byl báječný. Ale co bych dlouze psala a komentovala. Podívejte se sami ! Nezapomenutelné dialogy a nezapomenutelná scéna s přehradou. Jo, to byly filmy !! ()

Reklama

Apophis 

všechny recenze uživatele

Pěkný válečný film, kterému se podařilo plně dosáhnout kvality Děl z Navarone (na které volně navazuje). Oproti Dělům se ovšem přidalo trochu na humoru. Proti čemu ale nemám VŮBEC výhrad jsou herecké výkony. Celý film byl zahrán výborně. Barbara Bach si pochvalu určitě zaslouží, mladý Harrison Ford hraje svou roli na výbornou, Edward Fox (mě se, v této roli, líbil snad více, než David Niven) je se svým kufříkem rovněž super, no a nesmím přeci zapomenout na Roberta Shawa, který hrál roli Malloryho s takovou lehkostí, že se MINIMÁLNĚ vyrovnal Gregory Peckovi, což je tedy co říct! Oddíl 10 z Navarone (v jiném překladu též "Komando 10 z Navarone") rozhodně stojí za vidění, pobaví spoudtou vtipů a rozhodně nezarmoutí. Naprosto čisté 5*! ()

waska 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších válečných filmů, který je tak trochu komedií, díky výběru postav a hlavně H. Fordovi. Je tam sice pár nelogičností, ale film se ani nesnaží být nějak logický nebo se držet hostorie, chce být pouze zábavným dobrodružstvím s patřičnou porcí dramatičnosti a výbuchů a to se mu daří velice dobře. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

17 let po velkolepém válečném dramatu Děla z Navarone natáčí Guy Hamilton podobné válečné drama opět s velkolepým příběhem a hvězdným obsazením! Hvězdy typu Robert Shaw, Harrison Ford září na scéně, ale i třeba Barbara Bach, Richard Kiel a nebo sympaticky hrající Edward Fox určitě stojí za zmínění! Příběh je opět dokonale vymyšlen, popsán a zahrán! Tentokrát neobdivujeme krásy řeckého ostrova, ale jugoslávského vnitrozemí, které režisér chytře využil! K tomu Robert Shaw a Edward Fox po celý děj projevují svým anglickým vtipem a černým humorem! Jak to i v normální životě bývá, tak i ve válce není nic lehkého, spíše naopak ještě více komplikované! Když už ani seržant Miller nevěřím svým schopnostem vyhodit most do vzduchu a tím zachránit partyzánské přátelé a přitom splnit svůj úkol, zabít nacistického agenta Nikolaje Leskovara! Naneštěstí náhoda tomu chtěla, že o pár kilometrů proti proudu stojí nacisty hlídaná přehrada, ale to není problém pro náš oddíl 10! Dokonalá zamotanost nás dovede do famózního otevřeného konce, kdy oddíl 10 splní všechny úkoly až na jediný a to je záchrana sama sebe! Jelikož zůstali po zničení mostu a přehrady na špatné straně "barikády" musejí dále čelit nebezpečí... V roce 1961 vznikl jiný film než ten náš, měl splňovat jiné poslání divákovi než Oddíl 10 z Navarone! Druhé volné pokračování mělo pobavit a přilákat diváky na strhující drama z období II. WW a to se bezpečně Guy Hamiltonovi povedlo! Malá nesrovnalost: Major Mallory v prvním díle umí perfektně německy, ale ve druhém díle se dozvíme, že je německy nemluvící! ()

Galerie (82)

Zajímavosti (20)

  • Úvodní záběry výbuchů a hroutících se navaronských děl jsou použity z filmu Děla z Navarone z roku 1961. (rawboy)
  • Děj se odehrává v okolí města Mostar (dnešní Bosna a Hercegovina) na řece Neretvě. Most, který se spojenci snaží ve filmu zničit, je ve skutečnosti Djurdjevićův most na řece Taře (dnešní Černá Hora), tedy zhruba 120 km vzdálený od místa děje. V roce 1942 byl most obsazen italskými fašisty a četníky. Jugoslávští partyzáni ve snaze zpomalit postup protivníků skutečně zničili jeden z jeho oblouků, a to na základě informací a pomoci přímo od inženýra Mijata Trojanoviće, autora původního projektu. Inženýr byl později zajat a popraven Italy. (M_J_Adler)
  • Producenti zamýšleli tento film natočit už ve druhé polovině 60. let a posléze bylo oznámeno, že půjde do kin v roce 1967, ale producentovi Carlu Foremanovi dalších deset let trvalo, než sehnal z pěti mezinárodních zdrojů dostatek financí. Alistair MacLean, autor prvního příběhu Děla z Navarone (1961), nechtěl volné pokračování napsat, původně měl v úmyslu dodat pouze filmový scénář. (Robbi)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama