Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra Petra Zikmunda nás zavádí do prostředí veterinárního výzkumného ústavu v okamžiku, kdy se jeho pracovníci snaží vypořádat s náhlým výskytem vztekliny. Pracovní problém však přerůstá v osobní téma každého z nich, především v osobní téma MVDr. Evy Krausové. Až do tohoto okamžiku žila Eva tím nejběžnějším životem. Svobodná matka kolem čtyřicítky, zaměstnaná v ústavu prací, z níž se už stala rutina; jeden den v týdnu strávený s přítelem - bez nároku na jakoukoliv společnou perspektivu; krátké prázdniny u rodiny na venkově s dítětem, o něž se v průběhu roku stará Evina matka. Žena, která to nikam příliš nedotáhla. Až jednoho dne náhoda před ni předkládá příležitost, na niž od mládí podvědomě čekala a léty pozapomněla. Ale teď, ve čtyřiceti? Mnohé ze snů mládí se uzavřely, na mnoho věcí v životě Eva už rezignovala, a to všechno najednou připomíná chvíli, kdy se zdá, jako by čas utíkal rychleji a k naplnění něčeho velikého už příliš nezbývá. Náhodná nabídka se mění v posedlost a nakonec ve hru na život a na smrt. Televizní hru Jehla natočil režisér Jiří Svoboda v roce 1982. Do hlavní role obsadil Janu Brejchovou, která za ni získala na MTF v Plovdivu Hlavní cenu za nejlepší ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

GIK

všechny recenze uživatele

Jak to také může dopadnout, když ten největší profík v oboru při rutinní činnosti podcení bezpečnost práce. V laborce se stane průšvih a zrovna v ten okamžik přestane téct voda - to už trochu přehnali. Ale jinak napínavá atmosféra na úrovni mírně pokročilý. Dovedl bych si představit ještě tísnivější hudbu i drsnější psycho halucinační obrázky, jak ještě více potrápit divákovy nervy. Svůj tradiční výkon strhané nervózní ženské předvádí Brejchová, která se mi zdá, že to snad ani nehraje. I když, jak tam do ní všichni rejou - a hlavně její rodina, tak se ani nedivím. Hlavně její matka a ségra do ní jdou fakt tvrdě. Takovou hezkou nedělní návštěvičku u Evelíny bych si už příště milerád rozmyslel. Á Bartoška opět v roli veterináře. No, na rozdíl od Teorie tygra zde vedle nadutosti předvede i moc hezkou lidskou stránku a pochopení. Některý dialogy mě ale tahaly za uši. Třeba přítel Brejchové Brzobohatý ji podvede a to zrovna když těžce onemocní. Později se jí poníženě omluví a požádá jí o ruku. Vzala by sis mě? Byla jsi se mnou šťastná! Brejchová: ano skoro každou středu. Brzobohatý: prosim tě Evo, o co ti vlastně de?? Takovýchto veletočů v chování okolí vůči Brejchové je tam habaděj, takže se ani nedivím, že je z toho zralá na Chocholouška. Hodnocení: 90 %. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá televízna inscenácia obsadená množstvom známych mien mi neponúkla mimoriadny zážitok. Bezkonkurenčne najlepšie sa svojej úlohy zmocnila Jana Brejchová. Ostatní si odohrali, čo mali v scenári a to bolo všetko. Myslím si, že zo situácie, keď sa v jednom období zdramatizujú pracovné, rodinné, vzťahové, zdravotné a iné problémy sa dalo vyťažiť viac. Ale aj to, čo bolo vytvorené je minimálne nadpriemerné a to nielen v kontexte vtedajšej televíznej tvorby. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Solidní drama o ženě, které není zcela přáno jak v osobním, tak profesním životě. Zaujala mě dost drsně zabíraná pitva skutečné lišky a to, že být za minulého režimu veterinářem, byl v podstatě neúspěch, navíc špatně honorovaný. Herecké obsazení je až z říše snů, ale přišlo mi, že Jana Brejchová emoce trochu přeháněla. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výchozí téma, týkající se vztekliny a rozpoložení hlavní postavy - Evy Krausové, je silné. Ovšem rozvedení se rozplývá do pracovněpartnerskorodinných vztahů podobně jako v průměrném dílu Ordinace v růžové zahradě. Navíc kompozice v podobě předělů s datem nebo se záběrem na hodiny (asi symbol času) je vtíravá. Pozornost odpoutává i příliš dramatický hudební doprovod (hudba Jozef Revallo). Také role náhody snižuje mé hodnocení - proč mrtvou lišku musel najít zrovna syn veterinární laborantky? ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Jana Brejchová obdržela v roce 1982 na festivalu v Plovdivu hlavní cenu za herecký výkon. (M.B)
  • Ve filmu hraje Jiřina Steimarová se svou dcerou Evelýnou. (M.B)

Reklama

Reklama