Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (694)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Odplata - jak prostý a přímý název. A takový je i charakter Gibsonova gansterského bouchače i průběh jeho krví a sarskasmem kropené cesty za satisfakcí. Kdo miluje klasické kriminálky sedmdesátých a osmdesátých let, nejspíš nebude mít proti konceptu, v němž hrdina odhlauje a následně likviduje padouchy podle jejich zařazení v hierarchii gangu větších námitek, ale já se četnému zívání mimo samotné (drsňácky frajerské) mordy neubránil 60% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Starý zvyky mají tuhej kořínek. Když se jich včas nezbavíte, je s vámi konec!….. Příběh ctí zákony POMSTY. Vyhledat – zneškodnit. Ruční práce s pravidlem ,,NESER TAM KDE JÍŠ“. Místo jednoho protivníka rázem čtyři. To už musíte mít dobrej plán! A kdo ví? Třeba dostane svý prachy zpátky! Chytrý příběh se zajímavou zápletkou, kterému vévodí ,,starý lišák“ M.Gibson. Člověk rád sleduje, jak ,,začíná bejt slavnej“! Za zmínku stojí i domina Lucy Liu. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** Co jsme viděli (určitě) potom! VÝKUPNÉ! Aneb jak Mel Gibson ,,rozmnožil“ sedmdesát táců!!! ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Lidi neblbněte. 85%? Za co? Čím je film výjimečný? Vážně to chcete vědět? Není výjimečný vůbec ničím. Je to vlastně naprosto trapná blbost s debilním příběhem, kde jsou asi 2 až 3 koukatelné scénky, které dohromady netrvají déle než 5 minut. Zkrátka nic moc. Spíše nic než moc. Valnou většinu stopáže okupuje nuda. 1* bude tak akorát. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson tady odvádí kus dobře nachystané práce. Je vostrej, hustej, drsnej, pln hlášek a chystá se dokončit to, co načal. Odplata je tohle opravdu řádná. Vlastně je úplně jedno, jak to Mel bude řešit, podstatné je, že vystřílí dost nábojí a kolem něj bude padat tuna mrtvol. Jednoduchý jak facka. Možná trošku rádoby cool přefiltrovaná akční jízda, ale jinak taková bláznivina a la Tarantino, která ty necelé dvě hodiny dokáže bavit. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stylová noir-gangsterka s přesvědčivým Melem Gibsonem v hlavní roli tvrdého zloděje Portera. Helgelandovi se podařilo vtisknout přestně tu atmosféru, která prochází většinou knih Donalda E. Westlakea (předlohu k ODPLATĚ s názvem "The Hunter" vydal pod pseudonymem Richard Stark) a ukazuje svět plný zloďejů, feťáků, šlapek, zkorumpovaných policajtů, sadistů anebo prostě pitomců s kterými má co dočinění hlavní hrdina. Doprovázený sarkastickým monologem k divákovi se Porter pomalu propracovává ke svým sedmdesáti tisícům dolarů, které mu ukradl jeho parťák Val a jeho manželka. Styl jakým všechny překážky likviduje je prostě "cool" a člověk mu musí držet palce i kdyby nechtěl. Po chvíli vám začne být jedno, že zápletku jste už stejně někde viděli a že víte co příde dál a necháte se unášet světem, který je sice tvrdý jako skotskou nasáklé ledviny, ale taky je zatracěně sympatycký. V mojí osobní TOP 20. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Všimněte si, že v jedné scéně je detailní záběr na klíče v zapalování auta, na kterých je logo Fordu. Porter (Mel Gibson) ale odjede v Cadillacu. (don corleone)
  • Na konci obou sestřihů Odplaty zazní věta „Prostě jeď, kotě“, ale pokaždé má jiný význam. (giallo)
  • V režisérském sestřihu chybí scény návštěvy "doktora", všechny scény s panem Bronsonem (Kris Kristofferson) a jeho synem, likvidace gangsterů v autě a Pearl (Lucy Liu) se nedostane do křížku s tlusťochem (Doc Duhame). (giallo)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama