Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper. Na jedné straně nejproslulejší knižní detektiv (excusez-moi, monsieur Poirot), na straně druhé nejslavnější - naneštěstí až příliš skutečný - nepolapený sériový vrah. Tak schválně, kdo z koho? ___ Solidní detektivka, inteligentní, plná náznaků a  otazníků, stojící na mimořádně dobře fungující chemii mezi Ch. Plummerem (Holmes) a J. Masonem (Watson), ti dva by si ve své době zasloužili samostatný seriál, a působivé evokaci Londýna konce 19. století, přesněji řečeno jeho úzkých, nočních uliček v bohem opuštěných chudinských čtvrtích, v nichž se někde v mlze skrývá krvelačný zabiják. Fanoušek klasických detektivek bude potěšen! 75 % ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Watson: (pohoršený bučaním na princa z Walesu v divadelnej sále) „Je to strašná hanba!“ Holmes: „Naopak. Dávam prednosť zlým mravom v divadle pred aktívnym násilím na ulici.“ Príbeh Jacka Rozparovača je notoricky známy, v tomto prípade je obzvlášnením filmu postava Holmesa, ktorej sa výborne zhostil Christopher Plummer. Prostredie Londýna je správne desivé, hmlisté, zákutia plné krčiem a prostitútok vystihujú atmosféru. Mínusom pre mňa boli dialógy, bolo to rýchle a strácala som sa v známom deji. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Když se lidé bojí, obracejí se k Bohu. Když jim nepomůže, hledají ďábla..“ Knižní předloha Jack the Ripper: The Final Solution od novináře Stephena Knighta sice byla těžce zdiskreditována, ale ta premisa, že za slavnými vraždami prodejných děvčat z Whitechapelu, co měly víc tělesných otvorů než zubů, stojí spolčení vyšších kruhů, ta je prostě sexy. Studiové doky a všemožné poutače obchodů ve špinavých uličkách s povalující se mlhou přinášejí tu správnou atmosféru viktoriánské Anglie, duo Plummer, Mason a hudební podkres v dramatických momentech si po celou dobu udržují vysoký standard, nechybí detektivova přirozená skromnost (Watson: „Ó, vy jste úžasný!“, Holmes: „Vím..“) a talentovaný houslista z Baker Street překvapí nejen modernou odkojené diváky svým svědomím a empatií. Zkrátka krimi na úrovni s líbivým mysteriózno-mystifikačním ohonem. Slovo spiknutí bude vždycky znít líp než syfilis.. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Verze s Michalem Cainem (ač tv-film) se mi líbila mnohem více. Kolega flanker.27 o nyní hodnoceném píše, že se při sledování jako malý tak bál, že se nebyl schopen dodívat. A asi udělal dobře, protože nebýt závěru, také bych to hodnotila výše. Ale rozuzlení mi připadalo tak nepravděpodobné a tak přitažené za vlasy, že se u mě toto zpracování ve výsledku propadlo do průměru. A také z hlediska dvojice Holmes-Watson zůstalo až daleko za stupni vítězů (které jsou obsazené 1.-3. Brett, Rathbone, Cumberbatch – každý Sherlocka ztvárnil po svém a každý dle mých představ ;-), i když uznávám, že např. scéna v divadle byla velmi dojemná. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příspěvek do rubrik Sherlock Holmes a Jack Rozparovač. Jen mě trochu mrzí nevyrovnanost jednotlivých scén. Atmosféra zamlženého nočního Londýna plného strachu z brutálního vraha je vskutku velmi sugestivní - jen se s ní poměrně dost šetří. Jakmile se rozední a odejde z křivolakých uliček, chybí filmu patřičný tah. V první půlce navíc působí poměrně těžkopádně. Díky nadupané závěrečné půlhodině (Sherlockův monolog před soudem je možná nejsilnější scénou), několika drsnějším scénám a skvělému tandemu Plummer / Mason se z toho nakonec vyklube nadprůměrný thriller, i když nejlepším Jackem Rozparovačem pro mě zůstane ten s Michaelem Cainem a nejlepší Holmesovkou Pes Baskervillský z třiaosmdesátého. 75%. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Herci Frank Finlay a Anthony Quayle spolu hráli také ve filmu Studie strachu (1965), ve kterém je protivníkem Sherlocka Holmese rovněž Jack Rozparovač. Frank Finlay v něm hrál dokonce stejnou roli - inspektora Lestrada. (mahler)
  • Film byl nominován na 8 cen Genie Awards. Získal jich celkem pět - Bobb Clark za režii, Christopher Plummer za mužský herecký výkon, Genevieve Bujold za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli, Stan Cole za střih a Paul Zaza s Carlem Zittrerem za nejlepší hudbu. (mahler)
  • !!!SPOILER!!!: Oproti knižní předloze byla v tomto filmu změněna jména a počet vrahů. Postava sira Willama Gulla je zde pojmenována jako sir Thomas Spivey, jeho spolupachatelé, štolba John Netley a Sir Robert Anderson (asistent komisaře Londýnské policie) jsou spojeny v postavu Williama Sladea. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama