Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, ve kterém herecky exceluje Christopher Plummer coby představitel nejslavnějšího detektiva v dějinách, jenž na svou obranu žádnou střelnou zbraň nepotřebuje. I když hlavní roli si tu pro sebe zabraly špinavé a děsivé ulice nočního Londýna zahalené tak hustou mlhou, že už od úvodních záběru mě začal šimrat mráz na zádech. Tempo možná místy trochu polevovalo, ale dou Holmes-Watson bylo opravdu nesmírně sympatické, atmosféra pěkně mrazivá a Bob Clark se za svůj příspěvek do dlouhé řady filmových adaptací podle mistra Doyla nemusí vůbec stydět. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Parádní zpracování Jacka rozparovače, Plummer jako Holmes září, neuvěřitelně mu to v apartním oblečku sekne. Watson mu též zdatně sekunduje, Sutherland v roli media potěšil. Film skvěle vystihuje špinavé,ponuré, zapadlé uličky Londýna. Číší z nich chlad, hrůza a beznaděj. Tak trochu záhadný případ je tu dokonale objasněn s grácií, kterou má jen Holmes. Sledovat v pochmurném podvečeru při svíčkách s dobrým vínem nebo brandy vřele doporučuji. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento snímek táhne především dokonalá hororová atmosféra. Plummer sice asi není nejlepší Holmes na světě, stejně tak jako Mason není král všech filmových doktorů Watsonů, ale společně jim to funguje a tvoří velice sympatickou a přesvědčivou dvojici. Mohlo to být trochu kratší a místy by neuškodil větší spád. No a dosti mě irituje ten děsnej Holmesův trademark ohoz. Svým způsobem by se to dalo pochopit a přežít, ale pane bože on si to na sebe bere, i když jde na operní představení, kterého se mimo jiné zúčastní i následník trůnu. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Díla se slavným detektivem mám rád. Ať už se jedná o knižní, komiksovou, klasickou, nebo v poslední době oblíbenou moderní filmovou podobu. Proto jsem zajásal, že existuje další, tak trošku nezávislý film a k tomu ještě motiv Jacka Rozparovače, nuž zkrátka paráda. Jedno obrovské plus filmu je navozené tajemno v kulisách představující Londýn,. musím se přiznat, že toto prostředí mně naprosto uchvátilo svojí autentičností. Co se týče samotného příběhu rozjezd dokonalý, ale finální rozuzlení zase již tak peckoidní není. Co je ovšem horší, je chování Sherlocka Holmese. Tak natvrdlýho detektiva už jsem dlouho neviděl, sám prakticky vůbec nic nevydedukuje, ve všem mu pomáhá čistá náhoda, nemluvě o jeho přehnané citlivosti. Během celého filmu se minimálně třikrát takřka rozpláče. Je bohužel znát, že film není na motivy Doyla, je pouhou inspirací. Proto jít o jakéhosi ,,no name,, detektiva, neváhal bych přimhouřit a tyto prohřešky zde neprezentoval, ale v případě Sherlocka zkrátka kritika na toto téma být musí. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Jejich svědomí je pokryto mramorem. "Jak hanebné, milý Watsone!" Zpod svitu lucerniček vyvěrá mystický ryk londýnských uliček a v tom mlhavém, poeovsky se klikatícím labyrintu, se otevírají brány pekelné... V černém kočáru přijíždí a zase mizí fantom, který škrtí, bodá a stíná hrdla kurtizán. Temný strach chrlí lávu tichého běsu. Nemilosrdné síly převrhly ten kalich zla. Krev nevinných teče, prolévá se pavučinami ďábelskými. A smrt stále zpívá svou píseň, surovou a mrazivou... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen volně podle knihy Stephena Knighta Jack the Ripper: The Final Solution vydané v roce 1976. (mahler)
  • Jediná scéna s dubléry byla ta, kdy Holmese a Marry Kelly pronásleduje dostavník. (Kulmon)
  • Na maketě londýnských doků pracovalo 50 dělníků celé dva měsíce - byla postavena z železničních trámů a obrovitý bazén představující Temži obsahoval téměř 2 miliony litrů vody. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama