Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětském věku ještě před revolucí spatřen začátek v nočních hodinách v TV. Noční neosvětlené uličky, pohled očima vraha a jeho vnitřní hlas "Teď" a první oběť padá k zemi. To je v podstatě všechno, co si pamatuju, maminka sama vyklepaná strachy mě záhy zahnala do postele. Noční můry jsem měl ještě dlouho a teď bych se s tím chtěl poprat znovu, žel nevím, že by to za posledních cca 10 let někde běželo. Kéž to vyjde na DVD. Update: 20.2.2016 nám televize přinesla tento film v příhodných nočních hodinách, mohl jsem proto porovnat záblesky z dětské paměti s viděným dílem. Nu, viděl jsem to rád, i když spíš než strach už budí film takovou nostalgii a vzdor obsahu i jistý nádech romantického dobrodružství odehrávajícího se v potemnělých křivolakých uličkách viktoriánského Londýna. Plummer a Mason jsou brilantní a Watson je tu zase jednou za víc než jen naivního přihrávače, daleko více tvoří sympatický sehraný tým. K atmosféře přidává i to, že film se vyhýbá krvavým detailům, ale chytře je divákovi naznačuje např. v podobě záběrů na tváře pachatelů skrz okno. A navíc jsem si užil krásný starý dabing, pastva pro uši. Kolegyně elizabeth_ba zmiňuje film s Michaelem Cainem, docela rád bych si ho také zase zopakoval. ()

classic 

všechny recenze uživatele

“Povedal by som, že Bob Clark nakrútil príliš ambiciózny film, ktorý sa utápa vo všetkom, čo by chcel vyjadriť” . Namiesto Fredericka Abberlinea tu mám klasické, povestné a extrémne známe D-U-O : Sherlock Holmes s kolegom Dr. Watsonom, sídliaci na fiktívnej londýnskej ulici - Baker Street 221B. Aj oni sú na stope Jackovi Rozparovačovi, či trebárs aj „slobodným murárom” , pretože viacero horlivých skupín sú v surových a brutálnych vraždách prostitútok namočení až po uši. Teda nie úplne priamo „v akcii,” pričom veľmi dobre vedia, odkiaľ vietor fúka, a tak sa snažia túto „kauzu” , čo najviac, najdôkladnejšie ututlať, aby nedaj bože nevyplávala na povrch, kedy by hrozili vážne nepokoje vo Viktoriánskom ére, že revolúcia by asi visela na vlásku, až by samotní najvyšší spadli poriadne na hubu ? ! Tieto krvavé udalosti už budú zrejme naveky vekov obalené rúškom tajomstva, zabalené do konšpiračných teórii, ako mnohé, iné záhady. Z hereckého ansámblu, aký by chcel mať každý režisér po ruke, jednoznačne dominuje a vyčnieva - zapálený Chris Plummer, ktorý sa nebojí nikoho a ničoho ! Je to pozoruhodný atmosferický snímok, v ktorom má HMLA svoje dané miesto, skrátka film je ňou doslova pohltený a nasiaknutý, čiže dobrá práca filmových výtvarníkov, ale nemohol som si vôbec pomôcť, ako som sa popri jeho sledovaní začal intenzívne nudiť, že sa mi zdalo, akoby trval samú večnosť ! ? Zaujímavý, no dosť i nudný filmový počin. ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Napětí, mrazivá ponurá atmosféra, špína a chlad. Všechno to tu je a je to lehce uvěřitelné. Výborné zpracování Sherlocka z roku 78 (ne 79). Plummer a Mason si moje sympatie získali hned. Jen mě osobně mrzí ne zrovna šťastná volba M. Moravce pro dabing Ch. Plummera. Plummerův hlas v originále je totiž daleko méně hrubý a od hlasu M. Moravce tolik odlišný. Škoda. I tak nadprůměr. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Parádní zpracování Jacka rozparovače, Plummer jako Holmes září, neuvěřitelně mu to v apartním oblečku sekne. Watson mu též zdatně sekunduje, Sutherland v roli media potěšil. Film skvěle vystihuje špinavé,ponuré, zapadlé uličky Londýna. Číší z nich chlad, hrůza a beznaděj. Tak trochu záhadný případ je tu dokonale objasněn s grácií, kterou má jen Holmes. Sledovat v pochmurném podvečeru při svíčkách s dobrým vínem nebo brandy vřele doporučuji. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

S mírným časovým odstupem po zhlédnutí mě tento film spíše zklamal. Když jsem si pustil první záběry, byl jsem potěšen. Jemně pastelové barvy Londýna se skládaly v celek s nočními stíny a mlhou a temná atmosféra prosakovala z obrazovky mého laptopu jako sladký parfém z laciných prostitutek ploužících se po ulicích anglického velkoměsta konce 19. století. Bohužel film je příliš dlouhý a rozvláčný. Chybí mu spád nebo více děje, který by vyplnil řadu rozvleklých pasáží. Přesto je tento snímek v něčem výjimečný: Sherlock zde pláče. Asi nikdy jsem neviděl/neslyšel/nečetl příběh o SH, kde by byla postava tohoto slavného detektiva natolik přiblížena lidskému rozměru. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Podle režiséra Clarka, se Plummer jednou vrátil z oběda opilý, ale scénu odehrál, aniž by to bylo poznat. (Kulmon)
  • James Mason byl jedním z posledních obsazených herců. Režisér Bob Clark cestoval do Španělska, kde Mason natáčel, aby se osobně setkali. Mason souhlasil, že bude Watsona hrát pod podmínkou, že Watson v jeho podání nebude hloupý osel, což bylo dříve pravidlem. Clark souhlasil a přepsal některé pasáže včetně proslulé scény s hráškem. (Kulmon)
  • V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama