Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejenom čtenáři Fimfára si asi vybaví pohádku, která už nesla různé názvy, ale vždy v ní byla hrdinkou chytrá tu horákyně, tu rybářská dcerka, která byla učesaná-neučesaná, oblečená-neoblečená atd. atd. Tato televizní pohádka opět zavedla do studia Jaroslava Uhlíře, který nemalou měrou přispěl k legendárnímu statutu příběhu královny Koloběžky první alias Dády Patrasové (v roce 1984, kdy představovala ikonu české krásy). Podíl na tomto úspěchu samozřejmě mají i vtipní herci v ostatních rolích - třeba na Jitku Molavcovou a jejího střízlivého střízlíka se taky houfně vzpomíná. Je to prostě jedna z těch lépe zvládnutých televizních pohádek, kde se navíc narozdíl od ostatních - považte - objevují i nějaké ty exteriéry:) A nevadí, že je to vlastně vždycky jen kus louky a pár stromů;) Proč vlastně nedat 80%, když na rozdíl od mnoha podobných počinů obvykle při střetu končím přepínací proces? ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku si rytířka z Trychtýřovic urvala pro sebe. "Střízlivý střízlík stříbro střádá" nebo "budeme hrát společenské hry a žužlat cukrlata" vstoupilo do mé mluvy již v dětském věku. Základ je Werichův inteligentní příběh pro děti přetavený v duchaplný scénář a s dobrými herci (Dádu jsem neměl rád už jako dítě, ale každá výjimka má své pravidlo. Nebo naopak). ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Protože mi sem nějak nesedí Dáda jako chytrá horákyně, mám averzi k celému příběhu, ačkoliv jej natočil můj oblíbený režisér. Navíc to vypadá, jako by to točili někde v průhonickém parku během jednoho dne. Jsou zde scény a místa, která se mi líbí a jsou vtipná, ale jako celek mě tahle pohádka moc nebere. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* tak na takových televizních pohádkách jsem vyrůstal a s odstupem času musím říct, že je to mnohem lepší než teď. Prostě taková veselá hudební taškařice na náměty Werichovy povídky, která přináší ponaučení a není pitomá. Doufám, že se líbí dětem i dnes. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka, která není moc vidět. Popravdě si vlastně ani nevzpomínám, kdy jsem to naposledy viděl, protože např. o Vánocích se vedle klasik, jako je Popelka, objevujou nový rádoby pohádky nebo "troškoviny", který patří do úplně zvláštní kategorie. Jan Werich byl frajer, o tom si tady nemusíme povídat, takže podle toho vypadá i příběh pochopitelně. Ne, že by tato (zfilmovaná) pohádka patřila k nějakým peckám, ale hodnocení pod 70% si nejspíš nezaslouží, na to se tady najdou jiní adepti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Podle stejného scénáře vznikla ve stejném roce v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka "Královna Koloběžka". (Miggi90)
  • Ani jedna z knih v královské knihovně nemá na hřbetu napsaný název knihy a téměř všechny jsou zlaté. (Nick321)

Reklama

Reklama