Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (779)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době (poprvé od Insidious) jsem se během filmu skutečně BÁL, což je zážitek, který má pro mne nevyčíslitelnou hodnotu a jehož se mi v posledních letech dostává zcela výhradně pouze díky počítačovým hrám. Del Torovým životním posláním by nemělo být nic jiného než natočit pokud možno co nejvíce Lovecraftových povídek, nejlépe jako štědrým rozpočtem oplývající seriál z dílny HBO. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

„Také mám nepříjemné zkušenosti s duchy! Když mi jednoho sychravého podzimního večera na panství Faggots Manor připravil skotský majordomus Anghnus ledvinkový puding s fazolkami dle receptu vévodkyně z Fartchesteru, usral jsem si tak, že z toho vyhaslo v krbu a v celém východním křídle se rozhýbaly závěsy.“ SHELLEY, Percy Bysshe. Óda větru západnímu – předmluva. Nikdy nepublikováno. *** S vědomím toho, jak temné erkové poetiky a mrazivé gotické imaginace byl pan Býkovský schopen ještě před sedmi lety, musí člověk potlačovat zvracení, pocit pohrdání a smutek nad dalším komercí Holého údu zkurveným talentem, který se po mangoidních homotransformerech začal utápět v prostoduchých duchařinách. A tak ve výtvarně perverzním, úchylně vybarvičkovaném viktoriánském sídle, kde se musí čurákovat se svícny, protože elektřinu natáhli jen do sklepa, a kde k tomu výtahu chyběly už jen jezdící schody a travelátor, po nichž by se všichni ti až žertovní bubudigianimáci mohli po nocích prohánět a strašit zvláštní školou povinné dementy, někomu dírou ve střeše scénáristicky kape na karbit. Nad ubohou, nudnou a vyčpělou zápletkou by možná tak před sto lety Dafné dy Muryjé samým napětím uhladila mastifa Šarlotky Bronteové, avšak soudobý divák akorát otráveně dosmaží Sájlenthil, představí si Mery Šely ve spodním prádle, načež mu z toho všeho povisne Ušer a jde znuděně spát. Svůj táhlý prd navíc náš mexický otyloň ještě vytunil dvěma nejhnusnějšími neherečkami současné bizáromatografie. Slečna Vašíkovská sice svým obvyklým unifikovaně zpruzeným výrazem „Mámoparnakundě“ do toho obludária alespoň trochu zapadne, ale Džesyka je jako vždy odpudivě tragická a brutálně nedává ani tu šílenou krávu, i když tady stačilo jen neuroticky přežvykovat jetel a sem tam kompulzivně zabučet. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet: je mi šumák kolik milionů║Tržby USA: jsou mi ukradený, protože jsem to nefinancoval║Tržby celosvětově: jsou mi putna, poněvadž do kina zajdu tak či onak▐ Tržby za prodej Blu-ray v USA //počet prodaných kusů: je mi vlastně taky u prdele, ale aspoň o to budu mít delší, i když nic neříkající komentář ║Příběhově sice nic objevného a zápletka se dá během úvodní půlhodinky úspěšně odhadnout, ale ten vizuál bere opravdu dech; všechny ty barvičky, vymazlené záběry a interiéry rozpadající se barabizny - to je zkrátka úžasná přehlídka umění a lásky ke staromilskému gotickému hororu. Místy celkem drsné, na druhou stranu jde hlavně o romantiku a drama, duchové jsou tu odsunutí až na vedlejší kolej. Škoda. Viděl v kině: 65% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pokud hledate ducharskej horor, bezte o dum dal. Tohle totiz horor jednoduse neni, sice to je lehce mysteriozni, obcas napinavy, ale prinejlepsim thriller. To nejlepsi na filmu jsou kulisy, kdyz se nad tim clovek zamysli, mame tu fakt jen minimum lokaci, ale hlavne ty na Purpurovym vrchu fakt stoji za to, vizualne naprosto nadherny. Dojde sice i na nejakyho toho ducha, ale ty jsou pro dej naprosto zbytecny a pusobi tak trochu do poctu, nezachrani to ani, ze vypadaj vsechny radne nechutacky, i kdyz popravde receno, nemoh sem se misty zbavit dojmu, ze koukam jen na dalsiho Hellboye. Celkove s brutalitou si del Toro ale hlavu nelamal, takze obcas to je fakt pekne krvavy. No a herci jsou do jednoho naprosto skvely, i kdyz Mia je uz ke konci ocekavane lehce otravna. Proc teda jen 3*? Protoze to proste nefunguje, desne tu chybi nejakej zasadnejsi dej, kterej by film tahnul kupredu, takhle vam zustane jen par atmosferickejch vyjevu a to na vic bohuzel nestaci. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// del Toro je hračička, milovník filmařiny jako takové a zapálený vypravěč. Je to celkem dobrý režisér, ale bohužel ne-příliš zdatný scenárista. I přesto je však zcela svůj a jeho rukopis lze snadno rozeznat od ostatních, což je dost možná ta největší výhoda Purpurového vrchu. Je to netypický snímek, mixující hned několik žánrů najednou, s krásnou hudbou a ještě hezčí kamerou, zajímavými postavami a skvělými herci, ale zoufale neodpovídajícím příběhem. Chybí tomu moment překvapení. Chybí tomu silnější zvraty. Chybí tomu pořádná gradace. Chybí tomu poměrně dost věcí a nebudu nikomu lhát - nevyzařovat z toho snímku takové nadšení a umělecká radost, šel bych s hodnocením podstatně níž. Takhle klasických 7/10 a snad... snad jednou dostane rozum a sáhne opět po nějaké adaptaci. Třeba konečně to V Horách Šílenství. Prosím. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Když se Edith (Mia Wasikowska) vzbudí uprostřed noci a vykašle krev na polštář, rozetře prsty krev i na druhý polštář vedle sebe. Poté, co vstane, však již krev na druhém polštáři vidět není. (hansel97)
  • Režisér Guillermo del Toro dal herečke Jessice Chastain scenár postavy Edith po tom, čo s ňou spolupracoval na filme Mama (2013). Po prečítaní scenára Chastain požiadala, aby si zahrala postavu Lucille, ktorú považovala za zaujímavejšiu a náročnejšiu. Del Toro súhlasil. (Pat.Ko)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama