Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když dobrovolný policejní pomocník je příliš iniciativní, zaviní více zmatků než užitku. Lubomír Lipský svou postavu znatelně karikuje, když se úporného snaživce vede k vyšetřování. Nebožák netuší, co všechno výpověď nepříliš důvěryhodné svědkyně dokáže způsobit... Nepříliš povedená komedie se vyznačuje parodickými náběhy, které se dotýkaly tehdy obdivovaných děl (třeba Démantů noci). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Typická spotřební fraška, založená na jediné a nepříliš zábavné motivaci aneb Dej blbovi funkci. Umělecká dráha režiséra Blumenfelda se ubírala klikatými cestami, od dokumentaristiky přes filmy detektivního charakteru, ale de facto nikdy nezanechala výraznější dojem. Navzdory tomu si tu Věra Ferbasová vystřihla další půvabnou vedlejší roli a letmým pohledem se zde rozloučila se svým stabilním partnerem předkvětnové éry Jiřím Dohnalem, který nám bohužel za ta léta nakynul a zestárnul. Nicméně sumární spojení špílců sklerotické svědkyně a vášnivého filatelisty má něco do sebe i v tak mizerném filmu, jenž byl propadákem už v době svého vzniku. Inu, z vody se vaří těžko. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dobrá konina (Hlustvisiháka Lipského jsem nikdy nemusel), které se bohužel v hojnosti našly i v jinak vynikajících filmových 60 letech. Ve svém posledním celovečeráku dal režisér P. B. nezvyklou příležitost, hnedle několika provorepulikovým hercům, z nichž asi nejvíce byli vidět Věra Ferbasová s Jiřím Dohnalem, ale i tak šlo jen o drobnější role, ve kterých neměli příležitost, více rozvinou svůj talent i přes svůj pokročilý věk. Malí Kraus, byl k nepřehlédnutí také:-) ()

Reklama

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Pokus o veselohru s ústřední postavou aktivního pomocníka VB. Výsledek je nepovedený a neinvenční, taková šedivá filmová myška, která nezaujme. Možná bylo záměrem filmu říci, že i někteří členové pomocné stráž VB mají své chyby a občas přešlápnou ... kdo ví? Nebylo vše povedené, co se natočilo v letech šedesátých. Jediným plusem je výkon Lubomíra Lipského, postavě dodává punc pravdivosti s mírnou dávkou parodie. Jen dodám, že členové pomocné stráže VB, některé „baby domovnice“ a „šedý mor“ představovali snad nejodpudivější tváře reálného socialismu, jejich vměšování se do věcí, do kterých jim nic nebylo a donášení na občanstvo bylo ve všeobecném opovržení. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal nějakou šílenou hloupost, i když s Lipským mi to nešlo dohromady. A vida! Docela vtipná komedie s výborným Lipským, Ferbasovou a Prachařem. Hodnotit by se měl samotný film, jeho jednotlivé složky a nevnášet do recenze svoje osobní předsudky a fobie. Aspoň si to tak představuji. V rámci žánru za 3,5. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nevtipná a nehumorná komoušská komedie oslavující soudruhy a mimo jiné dokonce i osmačtyřicátej. Pomocník stráže VB Lebeda (Lipský mě nikdy moc nebral, tady mě jeho karikovaná role vůbec nevoněla) se zaplete do vykradení samoobsluhy a poté začne pátrat na vlastní pěst, z čehož vznikne fraška, snažící se parodovat špionážní filmy, ovšem v kontextu s bolševickou propagandou poplatné tehdejší době. Strašná sranda, které se nemohl smát nikdo normální ani v době vzniku natočení. Hudba Jiřího Šusta, skládající se hlavně z mluvených sborů Lubomíra Pánka s texty Pavla Kopty stojí taky za starou belu. Herecké obsazení je vcelku zajímavé, ale nudné, špatně hrající a nezachrání to ani dvojice prvorepublikových hereckých veličin jako byla Věra Ferbasová nebo Jiří Dohnal. Šedesátá léta nebyla jen zlatá, ale také hnilobná, do jejíž kategorie patří i tento patvar Dva tygři. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Poslední celovečerní hraný film Pavla Blumenfelda; v následujících letech pracoval v TV a v dabingu. (Karlos80)
  • Eduard Lebeda (Oldřich Lipský), co by pomocník stráže veřejné bezpečnosti, provádí samostatné úkony, zastavuje auto a podobně. To by ale ve skutečnosti nemohl, protože hlídka PS mohla pracovat vždy jen s členem VB. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Desná a Jablonec nad Nisou a v obci Kořenov. (dyfur)

Reklama

Reklama