Reklama

Reklama

Když se Eleanor, Theo a Luke rozhodnou, že se zúčastní výzkumu spánku v ohromném zámku, užijí si víc, než by si přáli. Dr. Marrow jim totiž povypráví o strašidelné minulosti toho to sídla. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tolik velkých jmen v takovém braku jsem snad ještě neviděl. O filmu jsem nevěděl absolutně nic. O to víc mě překvapil neustálý přísun hvězd na scénu. Kde však hledat další pozitiva? Napětí, atmosféra, originalita, gradace děje. Ano, to všechno tady chybí. Nebýt známých herců, kteří však předvádí svoje dno, tak je tady odpadů o mnoho víc. ()

Tetsuo odpad!

všechny recenze uživatele

Bezpochyby absolutní špička současné digitální trikové idiocie a autorské impotence. Obsazení Owena Wilsona dělá z filmu nechtěnou parodii. Jeho skon si v ničem nezadá se scénami ze Žhavých výstřelů či Scary Movie. Tento paskvil není třeba parodovat, je směšný sám o sobě. Navíc hloupý a nudný. Možná vůbec nejhorší vysokorozpočtový studiový film 90. let. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, možná kdybych měl za minulý týden naspáno víc než pět hodin denně, kdybych nebyl sám doma, a kdyby film neměl tak skvělé efekty, jenom bych se pohrdlivě usmíval od začátku až do konce. Takhle mě první půle dvakrát docela vyděsila:) A tu druhou půlku jsem čekal nějaké super rozuzlení a pointu....a ono nic. Liam Neeson hraje jako když si vydělává na nájem, a vůbec je to celé tak nějak jeté. Kde je atmosféra, která se třeba u Přichází Satan dala krájet obřadní dýkou? (No dobře, je to jako srovnávat Johnyho Mnemonica a Matrix, ale stejně, u koho jiného se učit než u Mistra?) A nezachrání to ani krása Catherine Zety-Jones ve vrcholné formě (ne herecké, proboha, to ani náhodou, jestli ji chcete vidět výborně hrát, sežeňte si Traffic) ani hudba Jerryho Goldsmithe, která se mi tentokrát nezdála nic moc. Umí to daleko líp - co třeba soundtrack k Sum Of All Fears? Celkově průměr, tzn. 50%. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

"Ste pani Dudleyová?" pýta sa Lili Taylorová alias Eleanor staršej ženy. Tá si utiahne cez ramená prehodenú šatku a sarkasticky poznamená: "Zatiaľ". Divák začína tušiť, že niečo nie je v poriadku. A tuší správne. Iste, ide o klasický gotický príbeh (ľudia v strašidelnom dome) s klasickým repertoárom desenia (vŕzgajúce drevo, mŕtvi vystupujúci z portrétov, krvavé stopy, oživené sochy, duchovia vyzerajúci tak, ako sa to od nich odnepamäti očakáva atď.). Ak si to uvedomíme, strašenie v "Strašení" (doslovný preklad originálneho názvu) nám začne pripadať pôvabné, šarmantné. A štýlové. Divák má prirodzenú radosť z evokácie bizarných fantazmagórií a je mu jedno, či sa bojí alebo nie. Kto by tomu odolal? Drevené obklady stien a stropov pozostávajúce z panelácie preplnenej gotizujúcimi kružbami sa pomaly pohybujú, vŕzgajú a štiepia, nadobúdajúc antropomorfné črty. Špicaté ozdobné fiály z baldachýnu postele sa viditeľne i počuteľne predlžujú a ohýnajú, evokujúc čosi nepríjemne zoomorfné. Nápad vyjadriť protipohyb jednotlivých kružbových obrazcov prostredníctvom ich skutočného rozhýbania a následného logického zlomenia je takmer geniálny - nečudo, že si ho dokáže skutočne vychutnať azda len historik umenia. No i pre historika umenia (ktorým som) je to na dobrý film málo. Do mierneho nadpriemeru Zámok hrôzy posúvam kvôli výprave a teda anglickému zámku Harlaxton Manor, Lincolnshire z rokov 1832-55 (ktorého skutočný staviteľ Gregory de Gregory bol v mnohom podobný svojmu filmovému náprotivku), ďalej kvôli Catherine Zeta-Jonesovej (v prvej tretine filmu naozaj žiarivo prekrásnej, v ostatných dvoch dľa možností prístupu ku kozmetickému balíčku) a napokon kvôli sound designerovi Gary Rydstromovi (skúste za hlbokej noci počúvať hlboké pravidelné dýchanie čohosi neorganického dlhšie než minútu). PS: Imaginárny filmový Hill House skutočne existuje. Nájdete ho v škótskom Helensburghu. Keďže ide o malý zámoček, len ťažko mohol poslúžiť filmárom na spektakulárnu show. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Herecké hvězdy se moc nepředvedly a tíhu nehororové podívané na svých bedrech nesl režisér Jan de Bont, který byl vždy technicky velmi zdatný, ale vyprávění příběhu mu nikdy moc nešlo. Tady právě citelně chybí vtažení do děje a prožitek dost často vázne s absencí skutečně děsivých hororových scén. Vzhledem k přístupnosti se rozhodně nedá říct, že by film obsahoval drsné scény, jedna uražená hlava zase není až takový nářez. Z filmu se rozhodně dalo vytěžit víc, ale rozhodně se vyplatí ho vidět i přesto, že zrovna výrazných hororových kvalit má tak akorát. 60% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (13)

  • Liam Neeson trpí strachem z výšek, a tak ve scéně, kdy v zahradním pavilónu šplhá vzhůru, aby zachránil Nell, nemusel svůj vyděšený výraz vůbec předstírat. (Tereza666)
  • Tento film je remakem stejnojmeného filmu z roku 1963. (Chatterer)

Reklama

Reklama