Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Sid Vicious byl reálně pouze jeden, filmový Sid je navždy Gary Oldman - přirozené herectví, které může každý jeho kolega pouze závidět. Začátky a zlatá éra punku jsou neuvěřitelné, snímek se však v určitých úsecích maličko táhne. Pokud může někdo konkurovat sebedestrukci páru Sida s Nancy, pak to může být jedině Kurt a Courtney, která se ve snímku také několikrát objeví. A mimochodem, Sid Vicious byl opravdu "nevinnej". ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

K punkovej subkultúre mám už od mlada veľmi blízky, pozitívny, vzťah. Takže anglickú skupinu Sex Pistols veľmi dobre poznám. Film režiséra Alexa Coxa sa zameriava najmä na osud mladého, výstredného rebela, basgitaristu Sida Viciousa. Zachytáva jeho búrlivý život v kapele a najmä jeho osudový drogovo ľúbostný vzťah s Američankou Nancy Spungen. Oboch ich zničil démon Heroin. Nancy hrá Chloe Webb, a je perfetná. Sida stvárnil Gary Oldman, a taktiež bol super. **** ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy je o Sidovi a Nancy, ne o Sex Pistols. Otázka je, jestli mě film o znuděnym chlápkovi, kterej ničí sebe, všechno kolem a k tomu je manipulován příšernou ženskou, může vůbec zajímat. Může, když budou rozbité telefonní budky, zdemolované hotelové pokoje a použité jehly proloženy něčím, co by Sida Viciouse prezentovalo jako člověka, jehož názory, postoje a vztah k hudbě měly nějaký vývoj, a ne jen jako zfetovanou mátohu. To, že tam bylo jisté charisma, snad pochopil jen Gary Oldman a udělal pro tu roli, co mohl. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Nemám rád anarchisty, punkery a podobnou verbeš. Už proto ten film je pro mě spíš průměrný. Souhlasím s výtkou, že je to můj subjektivní a zcela neobjektivní názor. No a co? Zkrátka koukat se na bandu kreténu, která si vyfetovává mozek se dá natočit o mnoho lépe - viz například vynikající The Doors. Muziku Sex pistols příliš nemám rád. Scény, kdy byli dva hlavní protagonisté pod vlivem drog, ve mně vyvolávaly spíše pocity nezajímavosti a nudnosti. Nestalo se jako třeba u Rekvia za sen, že jsem měl husí kůži a v tu chvíli přísahal, že se drogy nikdy nedotknu. Přesto tento film stojí za zhlédnutí. Už jenom kvůli snaze o pochopení jedné generace... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chcete slyšet My Way, hovada? Už jsem to zapomněl." Punk hodně ovlivnil můj život a Sid Vicious k němu tak nějak patřil. Jenže tento film k Sidovi není shovívavý a zákeřně ho ukazuje takového, jakým skutečně byl. Sid nezvládal hru na baskytaru, všechno ho nudilo, svědomitě chlastal a ani tu anarchii si neuměl nějak zvlášť užít. To je celkem škoda, chlape. Nancy mu však zjevila smyslovou podstatu tohoto světa - drogy. Od té chvíle začala heroinová romance, při které Sid prochází sklem, padá ze schodů, chvílemi ho nenudí sex a jeho známá proměna v lidskou trosku probíhá rychleji, než by si přál. Mne tedy nic z výše uvedeného až tak neoslovilo, takže je jasné, že důvodem mého vysokého hodnocení jsou hlavně koncertní výstupy Sex Pistols v první polovině snímku. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Kto bol so snímkom veľmi nespokojný, bol spevák anglickej punk rockovej hudobnej skupiny zo sedemdesiatych rokoch Sex Pistols, Johnny Rotten. Režisér filmu (Alex Cox) ho vraj kontaktoval iba jedenkrát, cez prostredníka v New Yorku, aby si s ním pohovoril o scenári a keď dotyčný prišiel, tak mu oznámil, že film už je nakrútený. (classic)
  • Spevák Sex Pistols Johnny Rotten označil film za prostoduchú oslavu heroínu, obyčajnú fantáziu s množstvom vymyslených scén. Jediné, s čím bol spokojný bol Gary Oldman (Sid Vicious), ktorý podľa Rottena rozhodne nebol vinný tým, ako film dopadol. (classic)

Reklama

Reklama