Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Billie777 

všechny recenze uživatele

Natočit film o životě Sida Viciouse je velmi lákavé ale zatraceně těžké. Nelíbilo se mi zpracování filmu a především se mě nebraly herecké výkony a režie. Gary Oldman byl snad jediný, kdo se z toho snažil vytřískat co nejdřív ale jako jediný ten film nemohl zachránit. Kromě toho, že se na Sida hodil i vzhledově, dokázal ho zahrát i velmi přesvědčivě. Člověk byl snad i řekl, že musí mít punk v duši, jinak by to takhle nezahrál. Ostatní členové Sex Pistols by si ale zasloužily lepší herce. Co se týče Chloe Webb, moc dobrá herečka to není ale ono asi není tak jednoduché zahrát tuhle příšernou osobu, aniž byste nelezli divákům na nervy. Každopádně když se jdu podívat na film o Sex Pistols, čekám něco, co má opravdu grády a něco do sebe, ale to tohle dílko fakt nemá. Promarněný potenciál. Zajímalo by mě, jak moc je to podle pravdy ale myslím, že sám Johnny Rotten film nehodnotil moc pozitivně. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý životopisný snímok mapujúci punkovú éru prostredníctvom Sida Viciousa, basgytaristu dnes už legendárnych Sex Pistols. Musím povedať, že hoci punk nikdy nebol tak úplne mojou "šálkou kávy", film ako taký mi pripadal pomerne zaujímavý. Teda aspoň do určitého okamihu, presnejšie zhruba do polovice - po rozpad kapely. Páčilo sa mi to najmä kvôli samotným Sex Pistols, ich hudbe, koncertným záberom atď... No skrátka absolútne najväčšou prednosťou tohto filmu je pre mňa jednoznačne zachytenie dobovej atmosféry a celkovej nálady, aká v tom čase u britskej mládeže panovala. Keď sa film prehupol do druhej polovice, tak už to bohviečo nebolo a po chvíľke sa mi to aj dosť zunovalo, kvôli čomu som to ani nezvládol dopozerať na jeden šup, bol som totižto znudený. Prišlo mi to príliš monotónne, stále sa nesúce na jednej a tej istej vlnovej dĺžke, ktorá ma po pravde ani nejak extra nezaujímala - zhruba hodinu vkuse pozorovať dve drogovo závislé trosky a ich "zmysluplné" dialógy, tak to naozaj nie, to už neospravedlní ani ten punk... Keď už, tak snímkov zaoberajúcich sa drogovou tematikou by sa našlo hneď niekoľko a to omnoho kvalitnejších. Preto Sida a Nancy vnímam viacmenej iba v tej životopisnej rovine, ktorá však mohla (a mala!) byť poňatá radšej trochu inak - aj keď chápem, že vzťah Sida a Nancy bol asi v čase vzniku skutočne horúcou a často diskutovanou témou vhodnou na sfilmovanie (inak mladý Gary Oldman svojim výkonom vcelku aj zaujal, lenže Chloe Webb bola podľa mňa fakt príšerná - a jej český dabing bol ešte dvakrát tak neznesiteľný a to už je čo povedať!). Občasná snaha o spestrenie nejakými tými umeleckými scénkami (Sidov "vražedný" sólo koncert niekde uprostred filmu atď.) mi bola síce sympatická, avšak že by boli nejak prehnane kvalitné, to sa taktiež povedať nedá. Takže ak by som mal tento môj chaotický komentár (keď punk, tak punk!) nejak zhrnúť, vizuálna stránka filmu ďaleko predčila tú obsahovú, čo je podľa mňa vcelku škoda. Keby bol scenár trošku prepracovanejší, snímok by totižto mohol u publika rezonovať kľudne aj dodnes. Takto to asi zaujme viacmenej len tých, ktorí na Sex Pistols vyrastali a majú s danou kapelou už nejaké tie roky odžité. To však môj prípad nie je ani zďaleka, takže za mňa len taký (slabší) priemer. A aj to len kvôli tomu, že film ako celok je punk asi vo všetkých možných (aj nemožných) ohľadoch. 3/5 ()

Reklama

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Váááu. Nikdy ma v živote nevystihovala žiadna herecká rola tak, ako Garry Oldman Sida Vicousa. To som úplne ja (až na takú ženskú a heroín) Stratený človek, ožratý, nevie kde je, čo robí, na koncerte si nevie zapojiť ani gitaru. No, ja som na to čumel z otvorenými ústami. V mnohých komentároch som sa dočítal, že obsah nebol až tak pútavý, Sida mohli ukázať aj z inej stránky, zachytiť nejaké jeho vnútorné myšlienkové pochody.. Ale čo chcete, aké myšlienkové pochody chcete zachytiť u fetky, ktorá viac nehrala ako hrala 2 roky so Sex Pistols aj sólo a potom sa odpálila? Podľa mňa je toto najautentickejšie zachytenie tohoto rebela. V kuse chlastal, v kuse drogoval, raboval, ničil a sem tam skúsil aj niečo zahrať. Ono to malo taký šmrc, feeling ako Stoneov Doors, a to bolo na točené ešte predtým. Nechcem porovnávať, Doors bol samozrejme lepší ale toto bolo tiež parádne. Lepší film o punkáčoch som ešte nevidel. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, co vše "Sid" za pouhých dvacet let života "dokázal". Takovou divočinu si neumím ani představit, přijde mi to jen jako ve filmu, nikoli v realitě. Přitom je film vlastně o dvou lidech, kteří nejen zahořeli láskou k sobě, ale spalovala je i těžká závislost na drogách. Není divu, že dospěli brzy k tragickému konci. Hnusná rekonstrukce nejslavnějších chvil a pádu jedné z legend punku. Gary Oldman navíc ztvárnil Sida skvěle. Škoda jen ustřiženého závěru. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • O roli Sida Viciouse se ucházeli i jiní herci, ale režisér dal přednost Oldmanovi, protože ten byl rodákem ze stejné londýnské čtvrti jako Sid, a proto působil autentičtěji. (raininface)
  • S pôvodnou myšlienkou nakrútiť film prišiel režisér Alex Cox už v roku 1980, kedy napísal fiktívny príbeh inšpirovaný Sidom a Nancy, ale s ohľadom na aktuálne politické dianie v Anglicku dospel k názoru, že ho nikto nikdy nesfilmuje. Ďalšiu ponuku na realizáciu svojho námetu dostal v roku 1984 z okruhu blízkych z Hollywoodu, pričom do hlavných úloh mali byť obsadení Rupert Everett a Madonna, s tým však Cox nesúhlasil. (classic)
  • Alex Cox prepracoval svoj skript z roku 1980 nazvaný "Too Kool To Die" a prispôsobil ho osudom hlavnej dvojice. (classic)

Reklama

Reklama