Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Dawson je laskavý, ale jeho duševní vývoj je zhruba na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně a miluje písničky Beatles. Když tulačka Rebecca, která u něj krátce bydlela, porodí holčičku a uteče, stává se nečekaně otcem. Začne se o Lucy Diamond neobratně starat. Pomáhají mu přátelé, především laskavá sousedka Annie Cassellová. Dívenka roste a Sam, který se cítí být nejšťastnější na světě, ji bezmezně miluje. Zvládá všechny překážky, dokud si ho nevšimne až příliš aktivní sociální pracovnice Margaret Calgroveová. Když se chytrá Lucy přestane učit, protože nechce být chytřejší než tatínek a Sam na oslavě jejích narozenin ztropí výtržnost, tak Margaret zakročí a holčička je svěřena do ústavní péče. Sam na radu kamarádů hledá nejlepšího právníka, aby mu pomohl získat dceru zpět. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (368)

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Výkon Seana Penna mi otevřel hubu dokořán! Nominace na Oscara je zcela na místě, kdybych o tom mohla rozhodnout já, neváhala bych ani chvilku a udělila bych mu ho všema deseti. Malá Dakota je také úžasná a s Seanem se skvěle doplňovali, působili přirozeně a uvěřitelně. I Am Sam sice není film, který bych chtěla v brzké době vidět znova, ale hned po prvním shlédnutí se řadí mezi ty, které mě pořádně zasáhli, donutili přemýšlet a dojali. Přesně tohle si představuji pod pojmem kvalitní psychologické drama. ()

classic 

všechny recenze uživatele

BOJ otca o dcéru. Nie je to tak, že sú rozvedení rodičia, a teraz zvádzajú boj o potomka, ku komu pôjde. Je to trochu inak. Otcovi zobrali dcéru, preto, že je zaostalý, retardovaný, duševný vývoj sa mu zastavil, má IQ - 7. ročného chlapca. Sociálka sa obáva, či je schopný sa postarať o svoju dcéru. Sam Dawson, je niečo ako kolega - Forrest Gump, pritom obidvom pánom sa narodia deti bez duševného porušenia. Sam je úplne normálny chlapík, ktorý OBDIVUJE - THE BEATLES, predovšetkým Johna Lennona. Pracuje v STARBUCKS, kde ho majú radi. Má kamarátov, s ktorými rád pozerá filmy, kde jeden z nich, sa extrémne vyzná vo filmoch. No, ale po radostných chvíľkach je koniec, lebo mu odobrali dcéru Lucy, o ktorú sa bude biť - pomocou krásnej a svedomitej právničky, Rita Harrison, ktorá má taktiež problémy v súkromí. Podobne ako Tom Hanks - F.G , tak aj SEAN PENN - je autentický, určite sa bol pozrieť v nejakom ústave, aby sa priučil, ale ako Seana - sledujem, začína sa objavovať určitá únava, ktorá ale nesmeruje k veľkému pátosu, je to už po chvíli otravné, ale aj tak si poviem, že je to bravúrny výkon. Film ako celok, nie je bohviečo, kamera stále zoomuje, je roztržitá, asi chce vidieť SVET - Samovými očami, potom sa to ustáli. Dakota Fanning zaznamenáva - obdivuhodný výkon, a predsa sa jedna o DEBUT. Michelle je krásna, a asi všetko k tomu, ešte sa na pár scén - blysne - Laura Dern. Dalo sa očakávať, že Sam získa dcérku späť, ale trochu s inými súvislosťami, prečo sa tak stalo... ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, kterému vévodí především herecké výkony. Sean Penn i Michelle Pfeiffer jsou ve svých rolích dokonalí. Jedinou výtku mám k zobrazení soudu. Ten je přehnaný i na Americké poměry a absolutně nereálný. Tolik času soudu o opatrovnictví dítěte opravdu nikde nevěnují...ale film z toho vychází, tak se nedá nic dělat... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa to prirovnat k FORRESTOVI GUMPOVI (1994) alebo k RAIN MANOVI (1988), ale oba filmy su uplne o niecom inom a okrem toho Dustin Hoffman bol autistom, co je omnoho horsia diagnoza, ako ta, ktoru mal Sean Penn v tejto ulohe. Este mi napada jeden film a to JACK (1996) od Francisa Forda Coppolu s Robinom Williamsom, ale v tom pripade sa jednalo o dieta, ktore rastlo niekolkokrat rychlejsie ako jeho rovesnici a tak sa ako 10-rocny ocitol v tele Robina Williamsa, ale to uz je zase ina tema. Sean Penn zahral svoju ulohu velmi presvedcivo, napada mi este Edward Norton, ktory by tuto ulohu taktiez zvladol na jednotku, ale rovnako sa mi pacila aj znicena a unavena Michelle Pfeiffer, ktora dala do tejto ulohy vsetko a preto ma u mna moj obdiv. Dakota Fanning je detsky talent, ale akosi sa mi zda, ze jej hviezdicka zhasina podobne, ako aj u zabudnuteho talentu Haleyho Joela Osmenta, ktory sa preslavil v thrilleri SESTY SMYSL (1999) alebo v Spielbergovej sci-fi A.I. UMELA INTELIGENCE (2001) . A este sa tu objavila v malickej ulohe pestunky taktiez zabudnuta Laura Dern, ktoru som spoznal najprv v MODROM ZAMATE (1986) Davida Lyncha a neskor sa objavila v prvom i tretom JURSKOM PARKU (1993 - 2001). Jednym z producentov filmu je i Edward Zwick, ktory nataca väcsinou filmy s vojnovou tematikou, ako GLORY (1989), LEGENDA O VASNI (1994), ODVAHA POD PALBOU (1996) s Meg Ryan alebo i KRVAVY DIAMANT (2006) s Leonardom Di Capriom. Film ziskal iba jednu, ale zasluzenu nominaciu na Oscara za herca v hlavnej ulohe Seana Penna, avsak väcsiu radost z Oscara mal v roku 2002 Denzel Washington za ulohu v kriminalnej drame TRAINING DAY (2001)... 07.04.2010 ________ Sean Penn - (Sam Dawson) +++ Michelle Pfeiffer - (Rita Harrison Williams) +++ Dakota Fanning - (Lucy Diamond Dawson) +++ Dianne Wiest - (Annie Cassell) +++ Laura Dern - (Randy Carpenter) +++ Loretta Devine - (Margaret Calgrove) +++ Mary Steenburgen - (Dr. Blake) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ Hudba: John Powell +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je evidentní, že člověk, který nezvládne obsluhovat mašinu na kávu, by nemohl doprovodit svou dceru až do sedmých narozenin, respektive i v Americe prostě fungují příslušné úřady. Když nicméně scénáristky poručí, že věk, kdy roztomilá dcerka inteligenčně předbíhá svého retardovaného otce, je ideální pro podpoření diváckého zážitku, berme to prostě tak. Nelze se ale smířit s berličkami a oslími můstky, které po celou dobu sledujeme. Matka se holčičky hned po narození zřekla a dívenka (prudce inteligentní a nepřirozeně sociálně vyzrálá) začíná ve škole odmítat prospívat, aby se milovanému otci nevzdálila. Naběhnou sociální pracovnice a zoufalý Sam klepe na dveře u ambiciózní právničky, která sama hledá recept na rodičovskou lásku (klišé jak Brno). A že jich ještě bude (klišé myslím). Jde o to, že za kameru se postavila žena a ještě s jinou tuhle sebevražednou story napsala. Hodně feministickou. Je mi to líto, ale jednoduše nemá ani zdaleka pevné základy. Když přejdeme fakt, že úřady se o rodinku dosud nezajímaly, tak tu prostě až snadno sedáme před Samem na zadek. Všechny si nakonec získá (i u soudu), ač ani neví, co znamená námitka. Úsměvnější (to není lichotka) průběh soudního jednání jsem v americkém filmu dlouho neviděl. Právnička Michelle Pfeiffer mě vůbec nepřesvědčila, naopak Dakota Fanning a Sean Penn jsou jednoznačnými taháky téhle limonády. Stejně jako písníčky od Beatles. Ve výsledku je to jednoznačně Pennův film, škoda jen, že jeho bravurní výkon kazí ty samoúčelné kousky s kamerou. Za ty měl dostat někdo přes prsty. Stejně jako za řadu jiných přešlapů. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (15)

  • Keď sa Sam nachádza v jednej strmej uličke, má oblečené krémové nohavice, sako, biele ponožky a čierne papuče. Je to odkaz na Rain Mana (1988), v ktorom rovnako oblečený Raymond stojí pred psychiatrickou liečebňou. (Karush)
  • Tohle je oblíbený film francouzského politika, bývalého prezidenta Francie, Nicolase Sarkozy. (SONY_)

Reklama

Reklama