Reklama

Reklama

Vlčí bouda

  • angličtina Wolf's Hole
TV spot 1

Obsahy(1)

Do Vlčí boudy, staré horské chaty se symbolickým názvem, umístila režisérka a spoluautorka scénáře Věra Chytilová děj filmu, který natočila v roce 1986 na námět Daniely Fischerové. Jedenáct mladých, pečlivě vybraných účastníků lyžařského kursu prožívá pod taktovkou vedoucího a dvou instruktorů nejdramatičtější chvíle svého života. Skupina dospívajících, v níž je jeden od druhého záměrně vzdalován, je v atmosféře narůstajícího napětí a podezírání dováděna až do situace, v níž se bude muset rozhodnout, zda pro osobní záchranu obětuje jednoho ze svého středu. V tu chvíli bude záležet už jen na nich, jak „úspěšný“ bude experiment, který se začal odvíjet ve chvíli, kdy je rodiče svěřili do péče vedoucích – tří podivných bytostí… Stejně jako v předešlých filmech, i ve Vlčí boudě rozvíjí režisérka aktivní dialog s divákem. Metodou analytického pohledu jim představuje varovný obraz nebezpečných úskalí, jež člověku hrozí, zpronevěří-li se principům lidského soužití. Jaký význam přikládá Věra Chytilová spolupráci s diváky, je zřejmé z jednoho z jejích rozhovorů: „Já preferuji takového diváka, který je otevřený, vstřícný, pozorný, lačný. Není to jen ten, kdo pouze přihlíží, ale kdo spoluvytváří, koexistuje. Takový divák jsem i já, pro něho dělám filmy. V to věřím.“ Nejvýraznější postavou záhadného příběhu je neproniknutelný vedoucí kurzu zvaný Táta, kterého znamenitě zahrál Miroslav Macháček. Tato role odhalila zajímavé, dosud nevyzkoušené možnosti hercova naturelu. K působivosti filmu přispěla i sugestivní kamera Jaromíra Šofra a hudba Michaela Kocába. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (344)

hippyman 

všechny recenze uživatele

spíš než Dobrodružný / Drama bych tohle označil jako sci-fi hororový thriller... nepříjemnou atmosféru snímek rozhodně nepostrádá, bohužel asi právě proto filmy věry chytilové obecně moc nemusím... tady se k tomu ještě přidaly chabé neherecké výkony přiblblých výrostků a trochu zklamání z konce... takže průměr. 60% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak si říkám, že Věra Chytilová viděla dnes již pozapomenutý italský snímek Penzion Edelweiss, Carpenterovu Věc, některý z tínedžerských hororů, vybrala z nich to nejzajímavější a spojila v zajímavý celek s mrazivou atmosférou... :) , no možná tomu tak nebylo. Přesto ať už spočívaly případné inspirace v čemkoliv, vidím ve Vlčí boudě stále jedno z nejoriginálnějších spojení žánrů sci-fi a hororu v takřka beztrikovém provedení, k tomu s hutným morálním poselstvím. Zatímco kdysi po prvním zhlédnutí ve mě při vzpomínce na Vlčí boudu vyvolával děsivý pocit zejména Macháčkův perfektně ztvárněný mimozemšťan „Táta“ nebo mrtvola v sněhulákovi, s každou reprízou mnohem větší důvod k zděšení shledávám v nekompromisním zrcadle lidské povahy, jaké paní režisérka tady nastavila. ,,Vy lidi, zabijáci... vraždíte po milionech! Vyhrožujete si smrtí... Je ve vás tolik zla, že se jednou vyhubíte všichni!" Trvalo mi nějaký čas, než jsem si k tomuto osobitému existenciálnímu podobenství s mrazivě strašidelnou atmosférou našel cestu a hlavně přenesl se přes jistou nechutnou pachuť, jakou ve mě dříve Vlčí bouda vyvolávala (na čemž měla značný podíl i trochu zvláštní kamera a dost vlezlé výkony všech puberťáckých neherců). Nejen závěrečná scéna, ukazující možný návod ohledně přežití ve světě naplněném zlem, spočívající v síle jednoty, vzájomného spojení a podpory, na mě pokaždé dokáže zapůsobit. V celém dění od počátku se zkouškou vlastní osobnosti a „hledání nejslabšího článku řetěze“ vnímám vysokou nadčasovost a po delší době musím tomuto filmu přidat i poslední zbývající hvězdičku. Pro mě osobně zpětně jeden ze dvou nejlepších filmů (vedle Kopytem sem, kopytem tam), jaké Věra Chytilová natočila, ke všemu zde ta atmosféra a napětí fungují opravdu po celou dobu až do konce! [95%] ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, jak jsem z toho byl jako mladej fakt vystrašenej, hlavně ze sněhových koupelí a Dingo mě děsí i dneska, ten je dost povedenej. Toho bych nechtěl potkat ani za slunečnýho dne, natož někde v zasněženém lese. Opravdu slušná práce, o čemž zřejmě svědší i to, že to oceňujou i lidi, kteří jinak Chytilovou vůbec nemusí. A tak trochu z toho potěšitelně dýchá povědomí, že oni ty lidi, když jde do tuhého, zase takový svině, jak by se zdálo asi nebudou. I když, kdo ví.... A jen tak mimochodem, objevil tam někdo roli, kterou hrála Jitka Zelenková, která je napsána v titulcích? Já teda ne.... ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, který ať se snažím jak chci, tak zkrátka nedokážu objektivně ohodnotit hvězdičkami. Málokdy bych o některém filmu řekl, že je extrém, ale tohle označení mi právě pro tenhle film přijde asi jako nejvhodnější. U žádného jiného filmu jsem se v poslední době v jedné sekundě nepopadal za břicho smíchy a v sekundě druhé byl hned posraný strachy a napjat k prasknutí. Bohužel, tady jsem se královsky bavil převážně na účet tvůrců, což asi nebyl záměr. K tomu značně přispěla i podivná zápletka o emzácích, kteří se každou noc dramaticky svíjí ve sněhu, aby se zchladili (upřímně, vypadalo to jako pekelná masturbace) a zdánlivě dostávají okamžitý orgasmus, kdykoli se dotknou hrnku s čajem. Teda samozřejmě přeháním, závěrečná pointa vysvětluje proč, ale natočeno to je opravdu velmi humorně. Každopádně netuším, zda se mi to vlastně líbilo nebo ne. Na jednu stranu zajímavá kamera dotvářející spolu s hudbou velice tísnivou atmosféru funguje perfektně, Macháček roli děsivého instruktora zahrál opravdu skvěle a musím říct, že jsem skoro v každém napínavém záběru čekal, že někde bude číhat jeho hlava. Moralizování mi až tolik nevadilo, ale mohli teda vybrat daleko lepší herce a herečky, mnohdy to vypadalo, že jsou všichni mentálně retardovaní, tak nevím, co si o tom filmu celkově myslet. To je asi neohvězdičkovatelné, to se musí vidět a udělat si na to svůj vlastní názor. Edit: Nakonec jsem po hodně dlouhém přemýšlení dospěl k hodnocení 3*. Mizím odsud rychle, než si to zase rozmyslím a budu přehodnocovat :) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Som celkom prekvapený, aký slušný psychologický hororík sa V. Chytilovej podaril natočiť. Máme tu jednu odľahlú, ťažko prístupnú búdu, sneh, peknú prírodu, vlčiu hlavu nad dverami a v búde partia študentíkov horlivých lyžiarskeho kurzu. Snežienky a machri v hororovej verzii môžu začať... Len škoda toho konca, dalo sa z neho vyťažiť podstatne viac. Odhliadnuc od ošumelej pointy mi prišiel hala-bala odbitý, ako keby autori nevedeli čo s tým. 65/100 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Původně se mělo natáčet v Alpách, nakonec se ale z ekonomických důvodů točilo v Peci pod Sněžkou. Titulní bouda tam dodnes stojí a funguje. Chata, kde se natáčelo, má č. p .Velká Úpa 113. (choze)
  • Experimentálne a nezvyčajné prvky výtvarníka a animátora Jiřího Barty ktorý spolupracoval na filme, sú na svoju dobu novátorské, nakoľko sa pohral s abstraktným bujnením ľadových útvarov snímaných v makrodetailoch. (Raccoon.city)
  • Film se natáčel od 20. ledna 1986 do 24. července 1986. (GASTON73)

Související novinky

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Film Sokolov

Film Sokolov

06.10.2007

Ve dnech 12. - 14. 10. proběhne v Sokolově již 7. ročník festivalu Film Sokolov. Téma letošního ročníku zní - Podraz. V rámci festivalu budete moci v sokolovském Městském domě kultury shlédnout např.… (více)

Reklama

Reklama