foto

Miroslav Macháček

  • nar. 8.5.1922
    Nymburk, Československo
  • zem. 17.2.1991 (68 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Mám značně nevyrovnanou povahu - na jedné straně po otci vznětlivou a na straně druhé po matce až chorobně přecitlivělou, projevující se bezdůvodnými skoky mezi cholerickými výbuchy a těžkou melancholií." (Miroslav Macháček: Zápisky z blázince, 1995)

Miroslav Macháček, český herec a divadelní režisér se narodil 8. května 1922 v Nymburku. Konzervatoř, kde byl žákem M. Nedbala, absolvoval v roce 1948. První angažmá měl v Pardubicích (1948-1950), kde také režíroval. Z Pardubic přešel do pražského Realistického divadla Zdeňka Nejedlého v Praze. Tady byl obviněn z nepřátelské činnosti a musel opustit toto angažmá, vzápětí byl s ním rozvázán pracovní poměr i na DAMU v Praze, kde učil. Macháček se pokusil o sebevraždu a nakonec se zachránil odchodem do Českých Budějovic kde ho angažoval I. Glanc. V roce 1957 se vrátil do Prahy – nejdříve do Městských divadel pražských, kde začala jeho série divácky i umělecky úspěšných představení, která plynule pokračovala v pražském Národním divadle (od sezóny 1959/60). Po roce 1969 měl vzhledem ke svým postojům obtížnou situaci v podstatě až do konce života. Něco podobného jako v Realistickém divadle zažil tentokrát ve "zlaté kapličce", kdy nátlak totalitního režimu vyústil v hospitalizaci na psychiatrické klinice. Po návratu z Bohnic nastává další série Macháčkových režií v ND, jejímž vrcholem - a jedním z vrcholů poválečného českého divadla vůbec - zůstanou Naši furianti (premiéra 13. 3. 1979). Poslední režií v ND byla hra Chuť medu. 1. ledna 1989 byl Macháček jako režisér vedením činohry poslán do důchodu. Do divadla se vrátil za bouřlivých listopadových událostí roku 1989, v nichž se s vervou angažoval. Nedlouho před smrtí vytvořil i svou poslední roli v ND - profesora Serebrjakova v Čechovově hře Strýček Váňa. Jeho režie i herectví po 40 let osobitým způsobem spoluformovaly podobu českého divadla.

Od začátku 60. let se začal objevovat i na filmovém plátně, příležitostně i v televizi. Za pozornost stojí například drama ĎÁBLOVA PAST (r. František Vláčil, 1961), krimi VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI (r. Ivo Toman, 1978), STÍN KAPRADINY (r. František Vláčil, 1984), nebo SKALPEL, PROSÍM (r. Jiří Svoboda, 1985). Jednu s posledních filmových rolí si zahrál v komedii DVA LIDI V ZOO (r. Marie Poledňáková, 1989).

Miroslav Macháček se v roce 1949 oženil se svou spolužačkou z konzervatoře Věrou Štiborovou. Z manželství vzešla dcera Kateřina, která je také známou herečkou. Miroslav Macháček zemřel po těžké nemoci 17. února 1991 v Praze. Díky dceři Kateřině vznikla posmrtně z otcových textů jedna z nejlepších polistopadových próz - Zápisky z blázince (1995).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1990 Jen o rodinných záležitostech
1989 Dva lidi v ZOO
Sedím na konári a je mi dobre
1988 Dirigent (TV film)
Dobří holubi se vracejí
1987 Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Chobotnice z II. patra
Pavučina
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
Vlčí bouda
1985 Skalpel, prosím
1984 Cesta kolem mé hlavy
Stín kapradiny
1983 Putování Jana Amose
Vrak
1982 Hamlet (divadelní záznam)
Přeludy pouště
Vinobraní
Zelená vlna
1981 Přízrak (TV film)
1980 Cukrová bouda
1979 Lásky mezi kapkami deště
Tvář za sklem
1978 Past na kachnu
Vražedné pochybnosti
1977 Proč nevěřit na zázraky
1976 Koncert pre pozostalých
1974 Postižení (studentský film)
1972 Podezření
Triptych (studentský film)
1971 Princ a chuďas (TV film)
Touha Sherlocka Holmese
1969 Buřič Jejího Veličenstva (TV film)
Ezop
Masožravá Julie
Nespavost ve dvou (TV film)
Obři
Případ pro začínajícího kata
Rozhovory (TV film)
322
1968 Královský omyl
1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
Piknik
Údolí včel
1966 Měsíc s dýmkou (TV film)
Ministerstvo strachu (TV film)
Poprask na laguně (divadelní záznam)
Transit Carlsbad
1965 Bloudění
5 milionů svědků
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Místenka bez návratu
Obžalovaný
Skok do tmy
1963 Ikarie XB 1
Rváč (TV film)
Smrt si říká Engelchen
1962 Malý Bobeš ve městě
1961 Ďáblova past
1960 Setkání 1960 (TV film)
Všude žijí lidé

TV seriály

1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

2006 Předčasná úmrtí: Trojka z mravů (TV film) - a.z.
2002 Česká divadelní režie: Miroslav Macháček (TV film) - a.z.
1990 TGM Osvoboditel
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1979 Kreutzerova sonáta (TV film)
1967 Kulhavý poutník Josef Čapek - vyp.
Země sv. Patricka

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1991 Smutek sluší Elektře (divadelní záznam)
1985 Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam)
1983 Naši furianti (divadelní záznam)
1982 Hamlet (divadelní záznam)
1980 Poslední prázdniny (divadelní záznam)
1966 Poprask na laguně (divadelní záznam)
1960 Třetí přání (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace