Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nedokázal bych spočítat, kolikrát jsem Únos viděl v nekonečných reprízách na HBO, s bratrem máme tohle ultranapínavý béčko zmáklý úplně nazpaměť. Vlastně se dá říct, že ten největší devadesátkovej akční hrdina pro mě byl Kurt Russel: týpek z davu a ordinary city guy, kterej toho pro záchranu svý ženy musel vytrpět tolik, že jsem na jeho odyseu napříč americkým buranovem dokázal i po desátý v údivu cvalit bulvy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Může se to stát i vám. Jo, jo Kurt se ocitne v nezáviděníhodné situaci. Nejdřív hádka při který se vznáší bitka ve vzduchu uprostřed pustiny. Pak rozbitý auto uprostřed pustiny a ochotný příjemný řidič, který nabídne pomoc a odveze Kurtovu starou kamsi do neznáma. Čas letí, manželka v pytli, nikdo ji nezná, nikdo si jí nevšimnul a když hlavní hrdina dobrodince konečně vypátrá, ten mu z klidným hlasem před policajtem oznámí : Já jsem vás nikdy neviděl a vaši manželku jsem nikdy nevezl! Fakt blbá situace. Jenom škoda, že po hodně vydařený první půlce kdy k neustálý atmosféře paranoii přispívá i tradičně parádní Poledourisova hudba, se druhá půlka mění v průměrný thriller z očekávaným koncem. Nutno, ale uznat, že ta závěrečná honička je celkem povedená a efektně natočená. Russel je uvěřitelný a přirozený a J T. Walsh dokonale slizký. Lepší průměr.60% ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Návod, ako z ho*na upliesť dlhánsky a čertovsky ostro plieskajúci bič. Tucet hercov na čele s mierne vyhasnutou, ale s plným nasadením hrajúcou hviezdou, zopár áut a jeden zaprášený zapadákov kdesi na americkom stredozápade. K tomu zručne napísaný scenár o obyčajnom chlapíkovi v neobyčajnej sračke a jeden šikovný režisér, ktorý z toho vydoluje toľko napätia, že keď som to voľakedy videl v kine, skoro som si obhrýzol nechty až po lakte. Po rokoch som na to znovu mrkol v TV a čakal som, že už to bude vypáchnuté. Ani náhodou. Stále to perfektne funguje. 70. roky mali Duel, 80. roky prišli so Stopárom a roky deväťdesiate uzavreli túto napínavú automobilovo-púštnu trilógiu Únosom. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Že je celá pointa filmu neoriginální a divná, to bych ještě bral. Přece jenom jde o film, kde se dá leccos přehnat. Ale tradiční závěrečné zvrhnutí z průměru až téměř k odpadu, to je snad v amerických filmových školách předmět číslo jedna. Prostě Únos si frčí vesele okolo svých tří hvězdiček bez jakýchkoliv problémů a najednou bum, facka jak prase, a jsme už jenom na jedné hvězdě. Tím pádem je výsledek neoslnivý. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak člověk dokáže u podobného filmu ocenit, že auta nevybuchují sotva do něčeho narazí, z obyčejných lidí se nestávají hrdinové mlátící kolem sebe hlava nehlava, poldové nejsou vždy zkorumpovaní hajzlové a auta nespadnou z mostu, sotva se z nich podaří hlavním hrdinům vylézt. Rozhodně bych nečekala, že to řeknu, ale přídavné jméno, které Únos vystihuje, je "realistický". A taky uvěřitelný. Svižný. Řemeslně zvládnutý. Vlastně docela normální. Takhle nějak by totiž skutečný únos snad i mohl vypadat a takhle nějak by se hlavní hrdina nejspíš choval. Řval by na policisty, proč nic nedělají, ptal by se lidí v baru, jestli jeho manželku neviděli, pokusil by se neúspěšně navázat konkant s majitelem banky, aby mu vysvětlil, že ho sledují. Kurt Russell se touhle rolí pro mě zase dostal do centra zájmu a dokázal mi, že na nejvyšší ligu ještě má. Únos je neprávem opomíjený akční thriller, který by si asi zasloužil víc než tři hvězdičky, ale na poctivé čtyři to u mě zatím není. S tím si ještě počkám, až na něj někdy v televizi narazím příště. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Auto, které ve filmu vlastní a řídí Jeff Talor (Kurt Russell), je Jeep Grand Cherokee (1996). (kostak)
  • Videohra, ktorú hrá Redov (J.T. Walsh) syn, ktorého hrá Vincent Berry, je "Ultimate Doom". (m.a.t.o.)
  • Red (J.T. Walsh) jazdí na ťahači Peterbilt 377. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama