Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Radko 

všechny recenze uživatele

Základná zásada horolezcov je neprerezávať za žiadnych okolností lano. Niekedy sa inak nedá. Niekedy je život bizarnejší ako najvymyslenejší príbeh a stane sa, že takýto zdanlivo vysoko neetický čin zachráni život obom. Zranený odrezaný lezec totiž pád prežije, no vyvinie extrémnu snahu dostať sa z ľadovej trhliny do bezpečia základného tábora. Použitými prostriedkami minimalistický polodokument sa dôstojne vyrovnáva vysokorozpočtovým napínavým filmom. No napriek uchvacujúcim záberom prírody a nadľudskému výkonu zraneného lezca vo mne nevyvolal ani zďaleka také pohnutie nad silou prírody ako ktorýkoľvek z dokumentov Paľa Barabáša. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z prvých filmov, vďaka ktorým som objavil 'našu databázu'. A pamätám si na to presne. Možno aj preto sa podvedome stal mojím obľúbeným. Ale to je len treťotriedna podstata. Tými hlavnými sú všetky, ktoré sa päťhviezdičkových komentároch objavujú. Len si pre seba pripomeniem tie podstatné ako sú vytrvalosť, podstata priateľstva, vernosť, láska. Či už vecná alebo osobná. Navyše nádherné horské zábery, čo súvisí aj s kamerou, no a réžia. Keby že je osobný rebríček rozšírený na TOP20, určite by sa u mňa tento film objavil. 100%. ()

Reklama

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Když se na u konce filmu objevilo "Day seven" napadla mě parafráze z jednoho amerického hororu jméneme The ring, kde malá strašidlácká holčička říká na jakési videokazetě You die in seven days. Rozdíl je jen v tom, že ona holčička měla téměř vždy pravdu, což v tomto případě díky bohu neplatilo. Ale dost černého humoru, zde není na místě. Jak tady psal Isherwood, kdyby mi tohle někdo vyprávěl nebo to byl opravdu popkornový celovečerňák s nálepkou "The true story", kterou tam šikovně už léta lepí ctižádostiví scénaristé, vysmál bych se mu s radostí do ksichtu a mávl rukou. Ale to co dokázal Joe Simpson, to sahá až za hranice lidských možností. Všechna čest a sláva jemu a jeho vůli. Ode dneška začínám věřit přísloví, že všechno jde, když se chce. Jeho nadlidský výkon by si zasloužil hvězdiček nespočet, třeba tisíc, kolik by si jen Joe přál, ale hodnotíme film. Zvláštně natočené a mám z toho rozporuplné pocity. Napůl vyprávěné drama a napůl dokument. Kdyby to bylo vzato pouze jako dokument, zřejmě by tonemělo tak silně emotivní dopad na diváka, jak se nakonec povedlo, ale na druhou stranu přítomnost obou horolezců v průběhu celého snímku (myslím v té vzpomínkové části ) mě osobně přišlo spíše jako element, jenž tak nějak pohřbívá napětí z dosažení inkriminovaného cíle. Už sem několikrát psal, že předloha filmu může být sebelepší, ale film by z ní měl pouze vytěžit maximum pro svůj celkový efekt. A tak poprvé a myslím si, že na dlouhou dobu i naposled udělám vyjjímku a budu brát ohled na skutečnou událost, jenž se stala předlohou pro film, který nám snad ze všech nejvíc ukazuje, že vůle je nejdůležitější věc, která je v životě potřeba pro dosažení námi vytyčeného cíle a někdy (zde) i pro zachování života jako takového. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mám rád horolezecké filmy, i když nabízejí v podstatě pořád to samé, ale Pád do ticha je pro mne velkým zklamáním. Nepopírám zajímavý příběh ani obdivuhodnou vůli k přežití (to jsou ty dvě hvězdy), ale způsob zpracování byl tragický. Dokumentární forma vytvořená dokola opakovaným stylem (týpek ve studiu řekne: "Pak mi to podklouzlo" a následně je zobrazen, jak mu to podklouzlo) mě do příběhu nedostala a skutečnost, že jsou od začátku snímku všichni spokojeně živí ve studiu, dávala i retardovanému divákovi nenápadné znamení, jak to asi tenkrát dopadlo. Pro mne je to tedy pouze nuda o dvou naivních manících, kteří nebyli připraveni na to, že by mohli mít problémy při výstupu, který se ještě nikomu nepovedl. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Inštruktážno-dokumentárny film o horolezeckej duo výprave na doposiaľ neprekonanú časť peruánskych Ánd je hodný len nemého výkriku... na tak adrenalínovú výpravu sa podľa mňa musí odhodlať len človek silne motivovaný "horolezeckou transcendenciou"...prevedenie filmu bolo skvelé, osobne hory milujem, len tie megaadrenalínové horolezecké výstupy nedokážem triezvo zhodnotiť. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)
  • Joe Simpson si při pádu zlomil nohu na třech místech. (imro)
  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama