Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

ripo 

všechny recenze uživatele

Veľmi, preveľmi dlho som rozmýšľal, ako poňať tento film .... Buď ako geniálnu hračku bratov Coenovcov, alebo len ako štylistické cvičenie na tému "film-noir v XXI. storočí" ... Dve veci tejto snímke nemožno ani zďaleka vytknúť : BBT v polohe ako sme ho doteraz nepoznali, avšak s klasickým vysoko nadpriemerným hereckým výkonom a na druhej strane geniálna kamera a fantastická, premakaná hra svetla a tieňov. Ale ...... tempo mohlo byť aspoň o niečo svižnejšie ... Napriek tomu si však myslím - nadpriemerne kvalitný film !!! ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film v barevné verzi, avšak během sledování jsem netušil, že existuje i verze černobílá. Myslím si, že se pro něj bude čenobílé ztvárnění hodit. Avšak barevnost tomu téměř vůbec neuškodilo, i přesto se mi totiž film hodně líbil a výkon Billyho Boba Thorntona byla skutečně skvělý ( i když by se dalo polemizovat o tom, jak moc ve filmu vlastně "hrál", protože toho v podstatě ani nemusel moc dělat :D ). Avšak hodně jsem se bavil a na konci jsem byl vážně skvěle překvapen. Filmy bratří coenů jsou všechny nečím vyjímčené a tento za nimi rozhodně v ničem nezaostává. 9/10 ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Jsem nesmírně rád, že film "Muž, který nebyl" tady byl, protože poukázal na něco zvláštního - na pomíjivost bytí, smysl obyčejné existence, na funkci bezvýznamného člověka ve společnosti. Z té stinné stránky nutno podotknout. Pasivní, ale díky excelentnímu B. B. Thorntonovu ztvárnění charizmatický introvert Ed nevzbuzuje zájem o okolní svět a ten zas o něj. Co spáchal je přehlídnuto, ale cizí prohřešek mu přišit je, hlavně, že společnost má své viníky a řád je zachován. Ed Propluje životem jakoby nic, jakoby nebyl a divák si až se závěrečnými titulky uvědomí, jak je motiv a název filmu neuvěřitelně trefný. Režisérská práce je mistrovská a díky ní má Muž, který nebyl tu správně tíživou atmosféru... 8/10 ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Nic proti černobílému zpracování (tomuhle snímku fakt prospělo), ani hercům (Billy Bob Thorton je vynikající), ani proti režii a kameře, a už vůbec ne proti hudbě, ale jako celek to nezapůsobilo :( Sorry - možná to ale bylo tím, že když jsem si předem přečtetl ofic.text distributora (ten původní to byl jeden dlouhý spoiler!), tak už mě nemohlo nic překvapit. Uvidíme napodruhé :) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Udělal jedno zbrklé rozhodnutí, které jej mělo vytrhnout ze stereotypu a zbytečnosti svého života. Ethana a Joela Coenovy vždycky bavilo pohrávat si s žánrovými pravidly, tentokrát se zaměřili na jednoho maloměstského holiče, kterého podvádí žena, který poslouchá každodenní žvanění svého švagra a který byl pro jednou ve své jednotvárnosti aktivní: při nápadu, jak zbohatnout. A skončilo to katastrofou. Příběhu pasivního Američana se stále rozžhavenou cigaretou nechybí absurdní humor, kruté podzápletky, výborné dialogy a ještě lepší herci. Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Tony Shalhoub, James Gandolfini, Jon Polito, Scarlett Johansson.. radost je sledovat. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Název filmu je převzat z básně "Antigonish" amerického autora Hughese Mearnse. (Avalon820)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama