Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rambův bývalý velitel z Vietnamu, plukovník Samuel Trautman, vede misi na pomoc mudžahedínským vzbouřencům v Afghánistánu, kteří bojují proti sovětské invazi do Afghánistánu. Je tam ale zajat, uvězněn a krutě mučen ruským plukovníkem Zajcenem. Ze zajetí by ho mohl dostat jediný muž – a tím je právě Rambo… Seržant americké armády John J. Rambo se po prožitých dobrodružstvích ve vietnamské válce uchyluje do ústraní thajského kláštera. Věnuje se meditacím a jen občas si odskočí do boxerského ringu. Tam ho vyhledá jeho bývalý velící důstojník z Vietnamu, plukovník Samuel Trautman. Přemlouvá jej k účasti na válečné misi, která má za cíl dopravit americké rakety Stinger statečným mudžáhedínům v Sověty okupovaném Afghánistánu. Rambo odmítá, nechce již bojovat... Po čase jej navštíví důstojník Griggs a sděluje mu, že plukovník Trautman byl při akci zajat Sověty a je držen v pevnosti poblíž pákistánských hranic jako rukojmí. To Ramba přesvědčí a vydává se na záchranu svého druha. V pákistánském Pešáváru se vyzbrojí municí a zkontaktuje se s mudžahedíny vedenými Masoudem. Na sovětské základně je Samuel Trautman podrobován krutému mučení brutálním sovětským plukovníkem Zaysenem, aby vyzradil místo dodání raket. Rambo se sbližuje s mudžahedíny a obdivuje jejich statečný boj proti okupantům. Když Zaysen nechá z vrtulníků zmasakrovat vesnici, vrhá se Rambo do boje s plným nasazením a pevným přesvědčením o spravedlivosti svého boje... Ihned zlikviduje pomocí těžkého kulometu jeden z útočících vrtulníků a ještě té noci se obtěžkán municí vydává v doprovodu Masouda a malého chlapce Hamida na záchrannou akci do pevnosti... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (613)

nash. 

všechny recenze uživatele

Stallone a MacDonald zvolili stejný postup jako u předchozího dílu. Vzali dvojku, všechno napumpovali, aby to bylo ještě větší, hlasitější a rychlejší, čímž přepadli z akčního filmu do čisté parodie, ve které karikatura Johna Ramba dotahuje každý moment předchozího dílu do absurdna a mění ho v čistokrevný gag. Rok 1988 se zapsal do historie jako rok, kdy Leslie Nielsen zbledl závistí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech je tenhle počin podobný dvojce, jen těch zparodovaných scén si Žhavé výstřely vypůjčily asi více. (Upozornění, následující text může obsahovat ironii…) A díky tomuhle dílu jsem začal pohlížet na Ramba jako na čistě renesančního člověka, přece jenom je to schopný voják, bitkař v aréně, stavitel chrámů, zručný „zahradník“ (možná nestříhá živé ploty, ale se svým nožem se zvládne prořezat čímkoliv), nemýlící se lučištník, dobrodinec přispívající na mnichy, běžec na krátké i dlouhé tratě, trénovaný horolezec, jeskyňář, lékař samouk, jezdec na koni, příležitostný tankista, pilot helikoptéry s oblibou ve zkoušení nových typů, obstojný řečník, hloubavý filosof („Na co je tohle?“ – „To je modrý světlo.“ – „Co to dělá?“ – „Modře svítí.“), hodný americký strýček od vedle…ke štěstí mi chybělo snad jenom to, aby popadl plátno, štětec a začal malovat afghánské hory či vytasil loutnu a zahrál nějakou zdejší lidovou píseň. A těch nezapomenutelných scén tu bylo daleko více, jako třeba tank, který ještě nikdy nebyl tak moc prostorný a odolný vůči explodující helikoptéře jako právě tady, či granát, který jako jediný vybuchuje až podle potřeby toho, kdo ho použil, opravná připomínka pro antisportovce, kteří si snad pořád naivně myslí, že slovo „football“ vzniklo ve spojitosti s nohou (foot), nechybí trochu autentičnosti v podobě stříkající „krve“ na kameru či dezinfekce rány pomocí střelného prachu (vůbec jedna z nejlepších scén filmu) anebo třeba bojující Afghánci žijící na otevřeném a tudíž dobře napadnutelném prostoru. Snímek má navíc historicko-politický přesah; kromě toho, že by si měl divák už podruhé a definitivně zapamatovat, že naši ruští bratranci se s tím neštvou a své rukojmí mučí zásadně pomocí elektřiny, je tady to vykreslení jinak nadmíru přátelských Afghánců, cituji plukovníka:“ Měl byste vědět, že se tihle lidé nikdy nikomu nevzdali. Radši zemřou, než by byli otroky okupujících vojsk. Takový lid nemůžete porazit.“ No, historie a americká vláda mu dává za pravdu… S čímž souvisí i takřka geniální dovětek v podobě věnování tohoto filmu hrdinnému národu Afgánců a jako edukační film bych Ramba III nechal pouštět americkým školákům, kteří mají možná z dnešní doby trochu pomotanou hlavu a neví, kdo je vlastně nepřítel a kdo spojenec. (…konec možné ironie) Hodnotím 2*, moc jsem se (nechtěně) bavil na to, abych dal méně. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Třetí Rambo měl smůlu v tom, že se jeho režie ujal křečovitý Peter MacDonald. Ten film zbavil původně provokativního obalu a udělal z něj krystalicky čistý akčňák, který má svá silná a slabší místa. Stallone je stále ve vrcholné formě, neúnavně běhá, skáče, střílí a člověk jeho postavu hltá. A vlastně je to jeho zásluha, že Rambo 3 ještě má co nabídnout, i když jakákoliv výjimečnost se v rutinní režii vytratila. Stačí si uvědomit, co třeba režisér MacDonald udělal s třetím Nekonečným příběhem. 60% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Film je věnován udatnému afgánskému lidu", myslím, že v Americe je Rambo III trezorovým filmem, nabušený a mastí namazaný Stallone si to rozdává s odpornými Sověty v Afghánistánu, jeho spolubojovníky jsou udatní mudžahedínové...tolik k ději. Akce je opět plný kopec, ale tentokrát už je to příliš, neporazitelnost Ramba se zvedla někam ke komiksovým výšinám a Crenna nezklamal, tradičně trapný a s puškou v ruce už trapnější snad ani být nemohl, přesto je to prostě Rambo a já nemůžu (snad z nostalgie) dát méně než za 3 hvězdy ()

DaliX 

všechny recenze uživatele

Čo do akčnej stránky je to opäť famózne a strhujúce len už to nie je ako dvojka. Niečo tomu jednoducho chýba. Možno aj to, že Rambo patrí do Vietnamu a Afganistan nie je až také zaujímavé téma, hoci opäť máme možnosť vidieť starého dobrého veterána, ktorý sa rozhodol oslobodiť svojho veliteľa a je pre to schopný urobiť čokoľvek. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (44)

  • Stroje, které ve filmu představují ruské helikoptéry Mi-24 Hind-D, jsou ve skutečnosti modifikované dopravní vrtulníky SA 330 Puma francouzské firmy Aérospatiale. Originální leteckou výbavu v době vzniku filmu nebylo snadné získat, protože zmíněné helikoptéry létaly výhradně v zemích tehdejšího východního bloku. (curfew77)
  • Rambo III se dočkal i komiksové adaptace, kterou vydalo v roce 1988 nakladatelství Blackthorne Publishing. Společnost Sega zase vydala v roce 1989 stejnojmennou videohru. (curfew77)
  • Plukovník Trautman (Richard Crenna) nasedá na začátku filmu, do vozu německé značky Mercedes Benz 450 SEL, vyráběném v letech 1975-1981. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno