Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Velmi hravá komediální road movie:-) s jemnými asociacemi na Odyssea, prostě velmi dobrý film. George Clooney zde chytl vážně skvělou roli a také se jí výborně chopil. Blbeček Tima Blakea Nelsona byl také zahrán s grácií:-). Toto byl můj první film od Coenů a musím od nich vidět další, jsem nadmíru spokojen. 4,5*! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Scénáristické bloudění tčřicátými léty, ve kterém záměrně absentuje pevná příběhová osa a postavy směřují za glorifikovanými morálními hodnotami překonávaje přitom nahodilé překážky a proměnlivé motivace. Coenovci ukazují velmi vtipně a nápaditě prostředníček zastaralým společenským hodnotám, které vyústily v největší hospodářskou krizi v dějinách, a jejich postavy se opakovaně zbavují okovů a unikají vstříc budoucnosti, která jim coby dětem nového věku nabízí postupně duchovní i úřední očistu a záchranu. Nesrší to sice vtipem ani zdaleka tak, jak by bylo vzhledem k potenciálu celého námětu a tvůrčí výřečnosti Joela a Ethana zdrávo, ale díky neskutečně energickému uchopení, překrásné stylizaci, hercům a jednomu z nejlepších dobových soundtracků vůbec z toho nelze spustit oči a neužívat si každý z té dlouhé řady originálních uměleckých voleb a postupů. Navíc Clooney je děsnej frajer a třicátá léta americká nejsou jen O myších a lidech, ale také o ropuchách, gangsterech, pomádě a krávách na střeše. Ani se mi věřit nechce, že je Coeni na vlastní kůži nezažili... 80% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Takmer nepríčetne hravý coenovský snímok. Hudobná kriminálka s tragikomickou zápletkou v podaní (jemný spoiler) troch bielych utečencov, ktorí sa vydávajú za černošské hudobné zoskupenie a hľadajú neexistujúci poklad, popri tom vykrádajú banky, zapletú sa do zhromaždenia ku-klux-klanu a pomôžu guvernérovi znovu vyhrať prebiehajúce voľby. Krásne natočený zmätok, obrovská dávka, nadsádzky a čierneho humoru, pestrej rytmickej americkej hudby, citlivej réžie a skvelej porcie herectva najmä z Clooneyho strany. 90%. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Coenovce mám velmi rád, jenže muzikály nikoliv, takže není divu, že mé hodnocení je poněkud rozporuplné. Příběh je svěží, lehce humorný a odlehčený, v kostře velice dobrý nápad, ale přišlo mi, že není dostatečně hutný (detailní) a tak je jako z nouze ctnost alespoň prokládán písněmi, když už nic... Ty jsou v podstatě také podařené a určitě přispívají k už tak výtečné stylizaci doby, ale já na ně prostě nejsem moc zvědavý. Můj filmový požitek držela nad vodou tradičně kvalitní režie, práce s kamerou a Coenovská absurdita, tudíž film nezatracuji, pouze není tak úplně můj šálek čaje. 7/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Braček, kde si?" Absurdná, čudná, ale veľmi zábavná story o troch utečencoch pred zákonom. Tridsiate roky minulého storočia, juh Spojených Štátov Amerických, naturálne južanské country, perfektní herci na čele s George Cloonym, geniálna kamera... to všetko v produkcii a réžii bratov Coenovcov. Coen Bros Original Quality. Tento snímok bol v roku 2001 nominovaný na cenu Oscara v kategóriach Najlepší film a Najlepší scenár. Žiaľ, ani v jednej z nich neuspel. **** ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Název filmu je přímou aluzí ke klasice Prestona Sturgese Sullivanovy cesty (1941). Hlavní hrdina Sturgesova snímku, režisér John Sullivan, se vydává na road trip v převlečení za tuláka, aby poznal odvrácenou tvář Ameriky, protože touží natočit sociálně kritický film „Bratříčku, kde jsi?“. (Hwaelos)
  • Gangster ve filmu (Michael Badalucco) je historická postava skutečného gangstera 30. let - M. Gillis, s horkou hlavou a se svrbícím prstem na kouhoutku, známý též pod jmény "Baby Face Nelson", George Nelson, "Big George" Nelson, Lester Giles, Alex Gillis, atd. Stejně jako jeho představitel ve filmu používal i on světoznámý gangsterský samopal Thomspon Model 1921 ráže .45 ACP s přezdívkou "Tommy Gun". Naprosto stejný samopal můžete vidět v rukou gangstera 30. let Michaela Sullivana (Tom Hanks) ve filmu Road to Perdition (2002). (c.tucker)
  • Soundtrack měl nečekaně větší úspěch než samotný film, do začátku roku 2001 se prodalo přes 5 miliónů nosičů. (Tygrys)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama