Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Roger Deakins je můj bůh. To co dovede s obrazem on, to nedokáže snad nikdo jiný. Dejte mu už konečně toho Oscara. Coeni jsou taková samostatná umělecká jednotka. Ač mě žádný z jejich filmů nikdy absolutně nedostal, jejich styl je tak osobitý, že mě pořád baví koukat na další a další jejich filmy. A to přesně do puntíku splňuje Bratříčku, kde jsi. 8/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Tak trochu jiná Odyssea“. Kefalín a řekněte mi, co si představujete pod takým pojmem absurdní? Nevím jak Kefalín (a zejména VY), ale JÁ osobně za jednoho z králů ABSURDITY považuju tenhle snímek bratří Coenů. Zdá se vám tento komentář příliš krátký? Bude vám muset stačit, protože tohle je definitivně K-O-N-E-C. A teď mě pls omluvte, jdu si napomádovat vlasy. A když myslím pomádu, tak jedině „Fešáka“. Říkám to jasně: „Fešáka“. „Šviháka“ já zásadně nepoužívám. P.s. když už si procvičujeme ty pojmy jako je např.absurdní. Víte, čemu JÁ říkám pech? Potkat 3 osamocené, lehce oděné krásné holky (sirény), máchající v řece své prádélko :o) Jo, tak nějak to bude.....parádní atmosféra 30. let, stylové retro, vynikající trojlístek G. Clooney-John Turturo-Tim Blake Nelson, dobře typově vybrané a následně i zahrané vedleší party, k tomu všemu nám vyhrává parádní muzika (nejen) od „hochů od syslý řeky“ a scénář dotažený do absurdna, jak jen je to možné a pro bratry Coeny (ne)typické. „My cup of tea“: 4+1/2* ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Z filmu od samotného počátku přímo dýchá úžasná pohoda, rozjetá scénou s chytáním vlaku, která se ale ve druhé půlce malinko vytratí. Herecký projev nejen George Clooneyho, ale celého Syslího bratrstva je doslova bombastický, řada scén se už měla stát kultovními. Coenovská absurdita má žně a je nastavena právě tak na optimální úroveň, aby zaskočila a neotrávila přílišnou vyumělkovaností. Dal bych maximální hodnocení, ale je mi líto vedlejší inkarnace Píta. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film, který ovšem jen těží maximum z fórků na Everettovi, respektive Clooneyho, vlasy a především z GENIÁLNÍ hudby. Zbytek je tak trochu blábol a vážně nechápu nominaci na Oscara za scénář. Monty Pythonům by pak museli zavést nějaké ještě větší ocenění, protože proti tomuhle jsou chlapíci z létajícího cirkusu dramatici jedna báseň. Nu což, nuda to není, pobavíte se, chytnete dobrou náladu dříve, než řeknete borůvkový koláč a budete si pobrukovat tyhlety chytlavé melodie ještě dlouhou dobu po závěrečných titulcích, takže to za ty peníze určitě stálo. Ale najdou se i mnohem lepší věci, do kterých lze investovat, takže... Tři a vlas děda Vševěda. [březen 2006] ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nominácia pre kameramana Rogera Deakinsa, a to opätovne zaznamenávam, keď už nič iné, alebo obsadenie televíznej hereckej super - hviezdy zo seriálu Pohotovosť, Georgea Clooneyho, vnímam, ako pozitívny aspekt osobnosti, ktorá sa vtedy rozvážne rozbiehala v rámci profesionálnej kariéry na vzostupe, čiže tento film bol jeho „odrazový mostík” . Tak kamera, herec ma určite zaujali, isto spomeniem aj Johna a Tima, ktorí mu vkusne asistujú, i s útekom, alebo so spievaním si na úteku. Oni de-facto nemali na výber, boli pripútaní, narozprával im rozprávky o poklade, a to len preto, aby s ním zdrhli. Vo filme skúseného rozprávača Joela Coena sa toho deje v podstate dosť, už som spomínal, že tí traja „vagabundi” vzali nohy na plecia, stretávajú namysleného gangstera, černošského gitaristu, spolu naspievajú veľký hit, v pätách majú chlpatých, či trebárs ešte rasistickú organizáciu Ku-klux-klan, ku ktorým sa pripletú úplnou náhodou, i voľby sú predo dvermi... Hlavná postava Everett má taktiež ženu aj dcérky, ktoré si o ňom napočúvali, že ho zrazil vlak... Tento uvoľnený snímok sa stáva pre mňa na jednej strane - vkusný, ústretový, ale na strane druhej - trochu neprehľadný, s niekoľkými zbytočnými scénami, a občas chaotickým strihom. Vidieť troch chlapíkov na pódiu excelentne spievať, určite stojí za to, ak jeden z nich, je nik iný, ako „mladý” Clooney + by som pripočítal dvorného kameramana Deakinsa, ktorý si vychutnáva túto road-movie, ako i postavy obsiahnuté vo filme. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Prostredné meno postavy Everett Ulysses McGill (George Clooney) je latinské meno pre Odyssea. (Gor'seye)
  • Oficiální web tvůrců soundtracku, v době propagace filmu, vyhlásil soutěž ze zajímavostí z filmu. Výherci obdrželi originální balení pomády na vlasy "Dapper Dan" (přel. Švihák Dan). (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama