Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Podle kontrastního hodnocení uživatelů rozděluje tenhle film diváky na pomyslné dva tábory - jedni jásají nadšením, druzí nesmyslně kroutí hlavami. Musím se přiznat, že mě to taky nijak zvlášť nesedlo, ačkoli snad po všech stránkách jde o řemeslně dobře zvládnutý film s velkým zábavným potenciálem. A v mém případě to právě končí někde u toho potenciálu, který je z mého pohledu značně nevyužitý - scénář vrtkavý, vtipné dialogy jsou jen málokdy skutečně vtipné a nejednou se musíte přesvědčovat, že se vlastně máte smát..., absurdnost zápletek často kontrastuje se závažností některých témat jako je například rasová otázka. Za zmínku stojí vlastně jen povedená dobová hudba. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Najlepsia adaptacia klasickeho textu, aku som na platnach kin videl (a veru ze som ich videl vela). Myslim, ze keby Homer zil (a nebol slepy), urcite by sa z diela uzasnych bratov Coenovcov tesil - a nielen tesil, ale smiechom sa dusil (teda v pripade, ze majster Homer by bol typ cloveka podobny mne). Tymto filmom si moje srdce ziskal (pan herec) G. Clooney a styl "drevni" muziky, ktora znie pocas celeho filmu (soundtrac som si zohnal ihned po zhliadnuti filmu - vlastne nie - ihned po zhliadnuti filmu som ho bezal pustit mojim kamaratom.) Nieco tak nevsedneho, premysleneho a pritom zabavneho sa dnes v americkej produkcii tak casto neliahne. a pri "na cem to plujes, Tommy?" - mi normalne vyhrkli slzy do oci. Nie od smiechu ani od dojatia. skratka som prezil nieco, co som si pre seba pomenoval ako "DIVACKE NEBO". ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

No veru čakal som niečo omnoho sofistikovanejšie a vtipnejšie. Po fantastickom Lebowskom ako keby došiel Coenovcom dych. Samozrejme sú tu badateľné typické znaky Coenovskej tvorby a dokonca sa mi veľmi páčilo vtipné prepojenie s Homérovým Odysseom. Znázornenie syrén a kyklopa v podobne Johna Goodmana boli fantastické. Dielo je samozrejme omnoho komplexnejšie ako sa zdá, čo je na jednej strane výhoda ale na druhej to filmu podráža nohy. Vystupuje tu veľa postáv. Každá s tých postáv je pre film dôležitá ale ani jedna sa na obrazovke nezdrží tak dlho aby mala možnosť zapôsobiť. Takto aj obyčajné rozprávanie o Satanovi vyznie do prázdna. A pritom začiatok mal veľmi sľubný rozbeh. Po technickej stránke nie je veľmi čo vytknúť. Južanská hudba je pohodová a krásne zapadá do prostredia snímku. titulná pieseň ktorú naspievajú hlavný hrdinovia je neskutočne chytľavá a ešte teraz si ju pohmkávam. Deakinsová kamera je v tomto prípade ukážkou kvality. Jej pomalé priechody a nadhľady boli celkom okúzľujúce. Che. K hereckému obsadeniu - Turturro a Clooney sa zhostili svojich úloh na výbornú a ich prejavy boli najživšie a najzábavnejšie, Nelson rovnako ako Hunterová mi prišli ako druhé husle. Ku ktorým sa neskôr pripojil aj Badalucco, Durning a fantastický Goodman. Tento film spĺňa samozrejme určité atribúty čo sa týka vtipnosti ale jeho komplexnosť a nesúvislosť spôsobujú že veľa vtipov vyznie doprázdna. Takto sa jedná síce o dobrý film, na ktorý ale veľmi rýchlo zabudnete aj keď vám nejaká tá melódia bude ešte dlho znieť v hlave. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jeden řetěz. Tři rozdílní lidé. Takové jsou základní počty Coenovic variace na starého, dobrého Homéra. Tři trestanci se musí spojit, protože ve hře je poklad v hodnotě 1,2 miliónů dolarů zakopaný na dně rokle, která bude během pár dnů zaplavena (No Odyseus měl na putování jenom deset let) a to vše na jihu Ameriky třicátých let, kde se uprchlým vězňům daří asi tak stejně dobře jako černochům. Na své pouti se setkají se sirénami, kyklopem (skvělý John Goodman), největším gangsterem století Georgem "Babyface" Nelsonem (pst já to neřekl) a spoustou dalších. Rovnou přiznávám, že podobné filmy, které míchají realitu s nadpřirozenými prvky v silně černo-humorném balení, jsou vysloveně moje krevní skupina (i moje povídková tvorba se nese v podobném duchu). Když k tomu připočtu skvěle vytvořenou jižanskou atmosféru, výpravu, skvělé herecké obsazení a chytlavé scény s pokřtěním v řece či taneček Ku-Klux-Klanu, tak svého bratříčka už hledat nemusím (jedna sestra mi bohatě stačí), protože se mi už dávno usadil v TOP 15. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je vic komedie, nez drama, ale perfektni. Clooney se svoji uchylkou na vlasy nema chybu, Turturro ho zdatne doplnuje a podobnost s Odysseou je poznat na prvni pohled a ty jednotlivy okamziky pusobi v modernejsim pojeti hodne zajimave. Navic spousta cerneho humoru, vybornej Goodman a Michael Badalucco a velmi pekny pisnicky. K tomu super kamera, celej film hezky ladenej do hneda a super atmosfera. Akorat obcas se film precejen drobatko tahne a znam od Coenu lepsi filmy, ale tech 5* stejne dam. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Vězeňská píseň ze začátku filmu (rovněž na soundtracku) je stará autentická nahrávka vězňů "Chain-Gang" (přel. řetězový gang). (c.tucker)
  • Everettovo (George Clooney) identifikační vězeňské číslo je 9958-7715. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama