Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Faye 

všechny recenze uživatele

..„Budete budoucí elita tisíc let staré říše. Lidé tvoří historii, ale my jsme ti, co vytvářejí lidi“. Námitky nepřipouštějící nalejvárna a tvrdá drezúra, to je elitní nacistická střední škola Napola. „Naše doba nepotřebuje bojácné řešení, nepotřebujeme žádné flákače, ale muže, kteří ve skutečnosti něco udělají.“ Rozhodně působivý film o ideologii, pochybnosti. „pochopil jsem, že já sám jsem to zlo. Zlo, před kterým jsem chtěl zachránit svět“, vzdoru a přátelství. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film, bylo až zarážející sledovat, jak si němečtí mládí chlapci nechávali dobrovolně vymývat mozky, vtloukáním nacistické ideologie a z celkem rozumých hochů, se postupně stávaly bezmyšlenkovité ovce, které jen tupě plnili leckdy nesmyslné úkoly. Zajímavý výběr hlavních představitelů a exteriéru pro natáčení, protože hrad Bouzov byla jistě velmi dobrá volba a do děje dokonale zapadl. Myšlenkový odkaz filmu, morální dilemata hlavního hrdiny a jeho postupné vystřízlivění, jsou vlastně ústředním motivem. Vyobrazují tu skutečnost, kdy realita války a nacistické ideologie, byla běžnými lidmi vnímána i velice negativisticky, ale ne každý se dokázal vzepřít a proti těmto metodám postavit! ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Keď môj otec kúpil dvdčko s týmto filmom, zaujal ma akurát obal, ale veľa som od neho nečakal a tým viac ma prekvapil. Život nacistickej mládeže ma normálne vtiahol do deja a začal som rozmýšľať nad konaním postavy a nad tým, čo je správne. Vykreslenie mi pripadalo veľmi hodnoverné, najmä ma zaujal dej. Nemeckú tvorbu príliš nemusím, ale toto v Európe bol kvalitný počin. Boj ideológie a správneho konania je tu očividný. Do filmu vložili aj trocha športu a najmä mrazivý záver ma dostal, film som si užil. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak se mi film vcelku líbil, byť byl na můj vkus neuvěřitelně chladný. Ze začátku mě hodně bavil, ale čím více se blížil konec, příběh začal ztrácet smysl a zamotávat se tak nějak sám do sebe. Ztratil poselství a jakoby se zbortila celá jeho konstrukce. Napola je ale rozhodně pozoruhodným filmem. Není lehké na něčem takovém cokoli kritizovat, ale v té poslední půl hodině to ztratilo jakýkoli náznak solidního řemesla a filmařské invence, kterou Dennis Gansel projevil ve svém dalším, o třídu lepším projektu Náš vůdce. Hlavní hrdina je rozporuplný, nevíte, co si o něm myslet. Herci nemastní, neslaní. Potěšilo pár českých tváří. Scénář ujde, jen ten konec je pro mě absurdní. Přijde mi, že se tam scenáristé dostali do slepé uličky. Vizuálně celkem dobré. Kostýmy a výprava také ušly. Hudba krásná. Režijně rozhodně pozoruhodné. Dennis Gansel natočil šokující, reálně vypadající snímek, ze kterého bychom se měli dost poučit, nicméně není žádný důvod vidět jej podruhé (na rozdíl od filmu Náš vůdce). Jsou mnohem horší filmy, ale lepší to být mohlo (a může) vždycky. U mě 65% a čtyři hvězdičky. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrý a chytlavý příběh s poutavou tématikou z doby, kterou autoři budou divákům připomínat ještě hodně dlouho a to je jen dobře. Přestože je se jedná o velmi povedený film, který dokáže zaujmout, tak si myslím, že se z toho dalo v určitých momentech vytřískat víc a celkově mohl být děj a především závěr údernější. 80% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Pro film bylo vyrobeno přes 500 uniforem. Hlavní role byly šity na míru, ostatní byly vypůjčeny. (Rodriguez)
  • Kvůli roli Albrechta si tvůrci prohlédli přes 600 chlapců za 9 měsíců. (Rodriguez)
  • Pre hlavný motív hradu Napola si vybrali hrad Bouzov v ČR. (Algren)

Reklama

Reklama