Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Falko 

všechny recenze uživatele

Z druhej svetovej vojny nie je nikdy nametov dost a preto ma tesi, ze sa aj nadalej natacaju filmy z tohto obdobia a tym sa pripomina, ake zbytocne zverstva sa vtedy diali. Tentokrat sa film neodohrava niekde na fronte v Rusku alebo v koncetracnych taboroch, ale priamo v Nemecku v roku 1942 v nacistickej skole nazyvana "Napola", kam brali len tych najlepsich studentov, aby sa pripravili neskor ako buduci generali vladnut v pripade nemeckeho vitazstva v Londyne, Moskve alebo vo Washingtone. Hlavny hrdina Friedrich si postupne zacne uvedomovat, do akej skoly sa to dostal, ake tvrde podmienky tam su a vlastne aky je skutocny plan. Na TV film je to vynikajuca drama, posilnena emotivnou hudbou Lynchovho dvorneho skladatela Angela Badalamentiho, pricom sa tu predstavilo mnozstvo ceskych hercov. Ani by som nepovedal, ze reziser tohto filmu Dennis Gansel natocil aj teenagersku komediu HOLKY TO CHTEJ TAKY (2001), ale skor mi v jeho filmografii sedi dalsia vynikajuca drama zo sucasnosti NAS VUDCE (2008)... 06.02.2009 ____ Max Riemelt - (Friedrich Weimer) +++ Tom Schilling - (Albrecht Stein) +++ Jonas Jägermeyr - (Christoph Schneider) +++ Thomas Drechsel - (Hefe) +++ Mnoho českých hercov: Jakub Uličník, Daniel Svoboda, Ljuba Krbová, Karel Dobrý, Zdeněk Julina, Jana Atmanová, Bohumil Švarc, Ota Filip, Jan Jarkovský a dalsi... +++ Hudba: Angelo Badalamenti, Normand Corbeil +++ ()

Redlum 

všechny recenze uživatele

Sverakovsky ladeny sentimentalni pribeh, ktery ale nenudi. Je to vcelku vkusna kombinace hollywoodskeho stylu a klasickeho evropskeho filmu. Dobra rezie (kdo by to byl rekl do rezisera filmu Holky to chtej taky?) a pochvalu si zaslouzi i dobre obsazeni - zejmena Tom Schilling prekvapil. Predvedl zatim jeden z nejlepsich hereckych vykonu v soutezi. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Filmy jako je Napola mám velmi ráda, neboť zkoumají válku z pohledu buďto dětské, anebo mladistvé duše. A to už věděli i ve starověku, že proutek se musí ohýbat, dokud je mladý. Na Napolách byla z chlapců vychváváno budoucí elita. Na začátku je ve filmu jedna výstižná scéna, která si jen sama o sobě zaslouží přinejmenším 5*. Je to scéna uvítání ve škole, s patřičným německým nacionalismem, kdy všichni zpívají oslavnou hymnu o svém Vaterlandu. Scéna je dokonale působivá a jsem si zcela jistá, že v reálu před 60-ti lety byla taková věc působivá neméně... A film sám o sobě se sice tu a tam dopouští klišé, přesto díky vynikajícím hereckým výkonům Maxe Riemelta a Toma Schillinga nemohu jinak než za 4*. A navíc je tu i překvapivé jméno na postu režiséra - nečekala bych, že režisér prcičkovitých filmů "Holky to chtěj taky" etc. natočí něco tak vážného jako je Napola. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi silný film, který ukazuje zrůdnost nacistického režimu v plné nahotě, a to přesto, že se prakticky celý odehrává v prostorách vojenské akademie. K jeho silným složkám nepatří pouze výborně zvládnutá režie, kamera či zvuk, ale také perfektně zvládnutá psychologie. Dokonce i ona zmíněná a mnohými kritizovaná smrt v jezeře nevyznívá sama o sobě nikterak nepravděpodobně, spíše je jen až příliš "zpocitněna" a snově zvizualizována. Podobné je to ovšem s oním závěrečným zápasem. Je sice natočen velmi obratně, ale právě proto má divák pocit nepřiměřeného citového vydírání. Právě v těchto dvou místech by asi bylo vhodnější neždímat emoce, nezastavovat čas, ale nechat realitu surově a neefektně proběhnout... 8/10 Zajímavé komentáře: Faye, Malarkey, Dudek, Lynn, Legas, flanker.27 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, ale sledovat teenagerské drama z přostředí hitlerjugend a vcítit se do těch chudáků při jejich životním boji zatímco poslouchají nesmysly o nadřazené árijské rase, není zrovna to co by mě úžasně bavilo. Navíc se jedná jen o průměrný film a pokud chcete něco z podobného prostředí (školního, ne nacistického), tak vřele doporučuji švédský film Ondskan (Zlo). ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • NapoLa je zkratka pro "National-politische Erziehungs-Anstalt" neboli Národní politický vzdělávací Institut. (Karlos80)
  • Během natáčení ani jednou nesněžilo. Ve skutečnosti bylo +30°C. (Rodriguez)
  • Výtvarnice, která se s nápisem brambory (pochopitelně v němčině) na výloze obchodu nadřela několik desítek minut, bylo ve filmu shrnuto do 2,5 vteřin. (Rodriguez)

Reklama

Reklama