Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (339)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený válečný film, inspirovaný skutečnou událostí kdy byl nad Bosnou během bosenského konfliktu 2.6.1995 sestřelen stíhací letoun USAF F-16c kapitána Scotta O´ Grady. Letoun dostal zásah naváděnou raketou SA, pilotovi se však podařilo bezpečně katapultovat a na nepřátelském území přežil 6 dní. O jeho zážitcích jsem v době jeho slavného návratu, kdy byl v USA hrdinou četl v jednom z čísel Reader´s Digestu. Tolik k námětu. --- Film se inspiruje prakticky jen prostředím a tématem sestřelení amerického pilota. Ten se snaží rádiem navést na sebe search and rescue skupinu a zároveň musí unikat před nepřítelem, který na něj podnikl hon. Film nepostrádá napětí, akčních scén je v něm požehnaně, ale jak napsal gogo76 ten závěr si mohli tvůrci odpustit. Ale to by na to asi Amíci nešli do kina :-) Wilson překvapil, poprvé jsem jej viděl v krapet jinačí vážnější rolia docela mu sedla. Mám li se ovšem podívat na film s takovouto tematikou, tak raději sáhnu (opět s gene Hackmanem) po akčnějším vietnamském BAT21 (1988). * * * ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Do sestřelení letadla je to snesitelný, ale to, co příjde potom je taková pitomost (včetně režie), že se sám divím, jak jsem tolerantní. Scéna s helikoptérou a závěrečnej skok ze skály srazil moje hodnocení téměř do odpadu. Pokud se chcete dovědět něco o téhle válce, pak snad Země nikoho . I ty dvě hvězdičky mi připadají moc. ()

Reklama

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Co říct víc? Snad kdyby šlo o nějakou smyšlenou událost a válku, dal bych aspoň jednu za technické zpracování, ale vzhledem k tomu, že si to pamatuju a že jugoslávský konflikt byl vpodstatě za humny, nelze jinak, než spláchnout do záchodu. BTW ten sestřelenej pilot ve skutečnosti prakticky celou dobu strávil v nějakým potoce a záchrana trvala tak dlouho, protože neuměl správně používat lokátor. P.S. cca 150 vojáků a pár BVP netrefí tři ve vzduchu těsně nad zemí STOJÍCÍ UH-1? WTF? ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný akční film s výborným příběhem. Hlavní hrdina Owen Wilson mě celkem zaujal. Ještě víc mě ale bavil Gene Hackman. Zhruba první patnáctiminutovka je slabá, ničím nezajímavá, pak se film rozjede na plné obrátky. Akční scény tu jsou, některé jsou celkem velké, ale není jich úplně zas tak moc. Velkou chybou to zas tak není. Škoda, že hlavní hrdina neměl nějaké souboje, myslím tím, že jich tam moc nebylo. A taky se mi zdálo, že to hlavní hrdina zas tak těžké neměl si probojovat cestu pryč od nepřátelské linie. Neříkám, že to byla procházka růžovou sadou, ale mohlo to být lepší. Hudba vydařená. Přesto je můj výsledný dojem celkem slušný. Slušný nadprůměr respektivě. Pecka to není, rozhodoval jsem se mezi 3 a 4 hvězdou, ale dám čtvrtou. Respektuju a líbí se mi, že tento film byl natočen podle skutečné události. Takže mé celkové hodnocení je 72% = **** ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bohužel závěrečná nechutně patetická scéna záchrany kazí celkový dojem filmu a sráží ho do průměru. Bez povšimnutí však určitě nezůstává brilantní technická stránka filmu. Sestřelení letadla je neskutečně precizní, stejně tak většina akčních částí je pod pevným vedením režiséra a zvukařů silným zážitkem. Owen Wilson byl překvapivě velice dobrá volba, stejně tak na druhé straně veterán Hackman. Scénář je sice prostinký, ale válečná tématika je zde podána vcelku s rozvahou a srbský konflikt je určitě sám o sobě dostatečně zajímavý na to, aby diváka udržel v pozoru a to i přesto, že je nám podáván typicky americkou mainstreamovou ručkou. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (26)

  • Rozbombardované Sarajevo bylo vytvořeno v přírodní rezervaci nedaleko Žiliny. Sochu znetvořeného anděla lze spatřit kousek od Košic v obci Háj, každoročně vyžaduje tato filmová rekvizita údržbu od specializované firmy. Díky jejímu umístění v obci došlo k nárůstu turistů. Její GPS souřadnice jsou N 48.6287066498 / E 20.8573669195. (Lucas87)
  • Postava srbského ostreľovača Sasha (Vladimir Mashkov) poslúžila ako predloha pre hlavnú postavu hry GTA IV. (DeJFo)
  • V době natáčení na Slovensku se na slovenském území po 104 letech neobjevil sníh, a tak musel být ve všech scénách uměle nahrazen. (KucC)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama