Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady slušných válečných dramat, které jsem viděl už několikrát a prostě nikdy neomrzí. Dodnes mi utkvěla v paměti scéna, kdy Chris Burnett (Owen Wilson) prchá před rojnicí a skončí v masovém hrobu plném hnijících mrtvol vesničanů. Jo zvěrstva se děla nejen na Balkánu, ale tady to v onom období jelo opravdu ve velkém. Některé pasáže jsou sice dost přitažené za vlasy, ale mělo to celkem slušný spád (tempo) Owen byl celkem sympaťák a protivníci správné svině. Jen ten závěr byl už přemrštěný až moc… Gene Hackman tomu pomohl už jen svou přítomností, inu možná se někdy vrhnu i na ty dvě volná pokračování, přestože jsem slyšel, že jsou to už vážně velké sračky…60% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Teda vy s tím americkým patriotismem naděláte...už byste ho mohli jaksi "vypnout," jak jste zkušení diváci, no né? ;-) Ale k věci: zajímavý nápad, sympatické obsazení, často jsem měl hodně ztísněné pocity (hrob) a zajímavě akční hudba Dona Davise. Podtrženo, sečteno mi to vychází na to, co mi vychází :-) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený válečný film, inspirovaný skutečnou událostí kdy byl nad Bosnou během bosenského konfliktu 2.6.1995 sestřelen stíhací letoun USAF F-16c kapitána Scotta O´ Grady. Letoun dostal zásah naváděnou raketou SA, pilotovi se však podařilo bezpečně katapultovat a na nepřátelském území přežil 6 dní. O jeho zážitcích jsem v době jeho slavného návratu, kdy byl v USA hrdinou četl v jednom z čísel Reader´s Digestu. Tolik k námětu. --- Film se inspiruje prakticky jen prostředím a tématem sestřelení amerického pilota. Ten se snaží rádiem navést na sebe search and rescue skupinu a zároveň musí unikat před nepřítelem, který na něj podnikl hon. Film nepostrádá napětí, akčních scén je v něm požehnaně, ale jak napsal gogo76 ten závěr si mohli tvůrci odpustit. Ale to by na to asi Amíci nešli do kina :-) Wilson překvapil, poprvé jsem jej viděl v krapet jinačí vážnější rolia docela mu sedla. Mám li se ovšem podívat na film s takovouto tematikou, tak raději sáhnu (opět s gene Hackmanem) po akčnějším vietnamském BAT21 (1988). * * * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na hodnocení zde nehleďte to ponejprvá, jelikož film samotný je velice dobrý, scénář vskutku originální brán podle skutečných událostí jak jinak a odehrávající se v ne příliš filmově zmapované válce v Jugoslávii. Owena Wilsona jsem si ve válečném filmu opravdu těžko dokázal představit, ale nakonec mi dokázal, že jako herec dokáže i silnější role a vůbec mu to neškodí. Akčních scén je habaděj a děj příjemně ubíhá k tomu výborná hudba od Dona Davise (Matrix), která ve vypjatých scénách řádně graduje a máme tu akčňák roku. Celé to zní velice hezky, až na ten konec...no musíte vidět sami. Jinak by to bylo určitě za 5 *. Za zajímavost rozhodně stojí fakt, že všechny Srbové, kteří se ve filmu objevili nebyli Srbové ale Chorvati jelikož štáb žádného Srba nedokázal na natáčení sehnat...jak puritánské. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý, jak se Owen Wilson popere s rolí, v níž jsem si ho vůbec nedokázal představit. A ještě ve spojitosti s Genem Hackmanem, jenž se naopak zhostil role pro něj více než typickou. Owen Wilson to zvládl velmi dobře a Gene Hackman bez překvapení rovněž. Vzhledem k roku výroby dokážu pochopit, proč Srby hrají Slováci, Poláci, Rusové a další jiné národy. Celkem velkou příležitost zde dostal Marko Igonda, což vždy potěší. Věřím, že ve špatné náladě bych takovému americkému snímku vysekl i odpad, zvláště za těch absurdních posledních dvacet minut. Ale dnes jsem hodný... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (26)

  • Niektoré filmové scény sa natáčali v obci Sučany v priestoroch bývalej "starej tehelne" – vojaci prehliadajúci obete po útoku tanku a zábery, kde bol Owen Wilson prezlečený za povstalca. Dnes je v týchto miestach ranč a všetky budovy sú zbúrané. Ďalšie scény sa natáčali v meste Vrútky – prejazd cez most v meste Hač. (haffen)
  • Vďaka natáčaniu na Slovensku, vybudovali v Lubochnianskej doline niekoľko kilometrovú asfaltovú cestu, ktorá pre dopravu slúži dodnes. (W.E.N.D.Y)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama