Reklama

Reklama

Rambo II

  • USA Rambo: First Blood Part II (více)
Trailer

Obsahy(1)

Veterán z vietnamské války John Rambo je zavřený a pracuje v kamenolomu. Jeho bývalý velitel plukovník Trautman za ním přijede a nabídne mu, že ho dostane z vězení, když pomůže zachránit zajatce ve Vietnamu. Rambo souhlasí a letí na základnu do Thajska. Má za úkol najít zajatecký tábor a potvrdit jeho existenci fotografiemi – nesmí však vejít v kontakt s nepřítelem. Velitelem operace je Murdock, který v Rambův úspěch příliš nevěří, ale chce uspokojit své nadřízené. Rambo má seskočit z letadla, ale seskok se nevydaří: zůstane viset za popruhy a musí se odříznout. Murdock chce akci zrušit, protože nevěří, že by Rambo mohl takový skok přežít. Plukovník ho ale přemluví ať počká alespoň 36 hodin... Rambo přežil a setká se se spojkou – ženou, která ho má dovést na místo určení. Po řece je přeplaví říční pirát a v noci dorazí k táboru. Při prohlídce najde Rambo několik zajatců zavřených v chatrči a jednoho přivázaného ke kůlu. I přes jasné rozkazy se rozhodne tohoto muže zachránit. Společně prchají džunglí a pronásledují je vietnamští vojáci. Nastoupí na loď, piráti je ale chtějí zajmout. Rambo je zneškodní a potopí i člun, který na ně zaútočil. Mezitím se k místu setkání blíží vrtulník s plukovníkem, který má Ramba vyzvednout. Nahlásí Murdockovi, že má Rambo s sebou jednoho ze zajatců a ten dá okamžitě rozkaz ke zrušení akce. Když plukovník protestuje, namíří na něj pilot zbraň a on nemůže nic dělat. Murdock předpokládal, že tábor bude prázdný, a tím pádem se kongres o zmizelé americké vojáky přestane zajímat. Přítomnost zajatců ale mění celou situaci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (690)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Z filmu je patrné, že válka je vyhroceným a násilným projevem sociálního konfliktu. Tento konflikt je přítomen v každém záběru či scéně zobrazující meziosobní či meziskupinové vztahy. Film je o tom, že určitý jedinec či identifikovatelná, zřetelně vymezená skupina jedinců (definovaná tribálně/kmenově, etnicky, jazykově, kulturně, nábožensky, sociálně, ekonomicky, politicky či jinak, ale konkrétně v tomto filmu většinou zastoupena vietnamskými vojáky), je ve vědomé opozici k jinému jedinci/jedincům či skupině/skupinám (v tomto případě vždy k Rambovi), a to proto, že jejich zájmy a cíle jsou protichůdné, neslučitelné, vzájemně se vylučují. Základním nástrojem řešení v tomto hierarchicky organizovaném filmu je politika, která se ale projeví až v samotném závěru, kdy se Rambo rozhodne rozpárat nožem svého nadřízeného po skončení své mise. Jak celý vyhrocený konflikt dopadl ale neprozradím. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tak toto je konečne ten pravý Rambo, na ktorom som vyrastal a spolu s pár ďalšími skvelými žánrovkami definuje akčný žáner osemdesiatych rokov so všetkým, čo k nemu neodmysliteľne patrí. Ale k plnému užitiu si tohto akčného kultu je nevyhnutné úplne vypnúť mozog, ale nie kvôli priamočiarosti, prípadne nereálnosti, ale preto, lebo mám jednoducho trochu problém s jeho morálnou stránkou. Zatiaľ, čo v ostatných dieloch mi Rambo pripadá úplne v práve, v predchádzajúcom čelí zbytočne agresívnym policajtom zneužívajúcich svoju právomoc a v nasledujúcom zase pomáha domácemu ľudu proti ruským okupantom, tentoraz síce možno z ušľachtilých dôvodov, ale predsa len v cudzej krajine likviduje miestnych vojakov mimo vojnového konfliktu, čo mi teda nepríde vôbec správne, takýchto vojakov nedokážem brať za záporákov. Ale keď sa cez toto povznesiem, dostanem prvotriednu akčnú zábavu, jednu z najlepších, s akou sa dá v americkej produkcii a v osemdesiatych rokoch stretnúť. Dej je aj napriek morálnej pochybnosti výborný a veľmi dynamický, takže aj pri tejto celkom krátkej dĺžke mám pocit, že sa tu toho odohrá pomerne dosť. Sadli mi aj veľmi dobre podané vzťahy, nielen s plukovníkom, ale aj domorodou pomocníčkou, prostredie pralesa je nadmieru atraktívne a dostatočne využité a určite poteší, že Rambo tu okrem vietnamských vojakov musí čeliť aj tým ruským a práve ich príchodom začne tá pravá zábava. A k tomu celé to pozadie ohľadom zradenia vládou, ktoré tomu dodá aj nejaký ten emocionálny náboj. Po akčnej stránke sa tu nedá nič vytknúť, akčných scén je tu plno, prichádzajú v pravidelných intervaloch, takže sa ani raz nestane, aby bol dlhší čas bez akcie a navyše aj ich kvalita a veľkoleposť sa väčšinou len zvyšuje. O súboje tu nejde, na čo som si ale pri Rambovi zvykol, no miesto toho ponúkne plno pestrých prestreliek, likvidácií a výbuchov s nespočtom zabitých, rozmanitým výberom zbraní a dopravných prostriedkov. A spomenúť musím hlavne postupné tiché likvidovanie prenasledujúcich ruských vojakov, akcia na lodi s pirátmi, alebo pre mňa ikonický, aj keď trochu krátky beh s guľometom zničeným táborom. Obsadenie je tiež výborné, Sylvester Stallone a Richard Crenna sú už samozrejmosťou, poteší sympatická Julia Nickson, ale aj hlavní záporáci na ruskej, ale vlastne aj americkej strane. A technicky sa tu nedá absolútne nič vytknúť, rozpočet je vidieť a využil sa na tých najsprávnejších miestach. Takže z pôvodnej trilógie mám práve tohto druhého Ramba najradšej, síce ako som spomínal, morálne mi moc nesedí, ale je najakčnejší a najzábavnejší, kultová klasika, ktorú si nielen z nostalgie rád občas pozriem. 86% ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani nechcem pocitat, kolkokrat som tento film spolu s KOMANDOM (1985) videl na VHS-ke zaciatkom 90-tych rokov :-) Vtedy sa mi to ako malemu chalanovi velmi pacilo, povedal by som viac, nez jednotka, avsak dnes som sa na tieto 2 casti dival inymi ocami a stale mam tie filmy rad. Ani som netusil, ze scenar k tejto casti pisal Stallone spolu s Jamesom Cameronom. V kazdom pripade v porovnani s jednotkou sa tu akcia pritvrdila a to je to, co mam najradsej a hlavne ta nezabudnutelna drsna Goldsmithova hudba, ktora sa do tohto filmu perfektne hodila, este teraz mi duni v usiach :-)... 14.08.2009 ____________ Sylvester Stallone - (John J. Rambo) +++ Richard Crenna - (Plukovník Samuel Trautman) +++ Charles Napier - (Marshall Murdock) +++ Steven Berkoff - (Plukovník Podovsky) +++ Martin Kove - (Ericson) +++ Julia Nickson-Soul - (Co Bao) +++ Produkcia: Mario Kassar, Andrew G. Vajna +++ Scenar: James Cameron, Sylvester Stallone +++ ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem poprvé viděl, s rychlodabingem a asi ve čtvrté kopii, když mi bylo asi tak 9 let. Kdo tenkrát neviděl Ramba II, nebyl nic. Nedávno jsem ho viděl znovu. Po těch letech působí tento vrcholný akčňák 80. let úsměvně. Například scéna kdy Rambo zbrojí, plná samoúčelných záběrů na Stalloneho našlehanou muskulaturu skoro už ani není třeba parodovat. Legrační je i scénář: Rambo si s vietnamskou agentkou vyznají lásku jen pro to, aby jí mohli pět vteřin nato proděravět na řešeto a on se mohl chladnokrevně pomstít. Je to prča. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rambo si utřel slzy a vrazil svou kudlu do srdce Vietnamu. A pak ho zapálil. Ikonický akčňák 80. let, špičková ukázka žánru plná nezapomenutelných scén, úžasné hudby, stylových killů a nekončících explozí. Na Rambo sérii je vidět stejnou (ale vzhledem k menšímu počtu dílů rychlejší) degeneraci jakou prošel i Rocky - realismus se vytrácí a nahrazuje jej naivní, maximálně efektní zábava 80. let spojená s reganovskou demonstrací americké síly a sebevědomí (ale stále se silným kritickým ostnem). Kvalita akce (a hudby) zůstává i po letech, kdy se člověk směje každé druhé větě. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (74)

  • Příběh filmu se odehrává v roce 1985. Tedy rovných 10 let po pádu Saigonu a skončení války ve Vietnamu. (Žralok)
  • V Adelaide v Austrálii se u mládeže objevila tak silná identifikace s filmovou postavou, že začali střílet zvěř a terorizovat obyvatelstvo. (McLushi)

Reklama

Reklama