Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mně se tu líbí !! Nemusíte chodit na záchod v kabátu a váš dům je pořád na stejným místě.." ;) Ačkoliv Vánoční svátky s Griswoldovými už léta platí za vánoční klasiku s typickými znaky i gagy série National Lampoon, já bych byl byl s tím hodnocením poněkud opatrnější.. Protože rozhodně jde spíš o snímek výborně napsaný, než v širším smyslu výborný, - On ostatně za scénářem stojí John Hughes, který málo kdy zklame.. - a veskrze i odehraný, a tak zákonitě za nejslabší článek toho symbolického světelného řetězu nelze označit nikoho jiného než režiséra Chechika.. On totiž zde navíc debutující Jeremiáš není žádné eso, což později jen potvrdil, dokonce i jeho nejpovedenější kousek, totiž Benny a Joon, z toho bahna průměrnosti tahá všudyšílený Johnny Depp.. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem o tomto zřejmě velmi známém filmu - mnozí ho zde označují za svou oblíbenou záležitost - doteď neslyšel. Bezprostředně po zhlédnutí mi ovšem došlo, že jsem zas tak o moc ochuzen nebyl. Děsivý mi přijde už ten animovaný začátek, který mě poplašil, jestli náhodou nebudu sledovat nějaký přiblblý vánoční animák. Film se pak ale rozjíždí velmi slibně - úvodní scéna mi okamžitě připomněla jednu povídku z filmu Divoké historky, a s podivem jsem vnímal, že toto asi nebude úplně standardní rodinná podívaná, protože jsem tam pořád cítil určitou zneklidňující, skoro až lynchovskou atmosféru. Ta se ale postupně ztrácí a film víc a víc sklouzává do polohy nevtipné frašky. Především v závěru, kdy zlý kapitalista procitne a přiklepně papínkovi slíbené vánoční prémie, jsem si už zoufal, a současně uvědomil, že tento film není ničím, než osmdesátkovou variací na Caprovu klasiku Život je krásný, kterou ostatně rodinka v jedné scéně sleduje v telce - oba filmy se mimořádně podobají ve způsobu, jímž vykreslují hlavní postavu, fotříka u konce s dechem, kterému se pod rukama bortí, na co sáhne, aby v závěru samozřejmě vše dobře dopadlo, a divák nahlédl novýma očima, že to, co se v předchozím ději jevilo jako zdánlivá mizérie, bylo vlastně jen součástí toho, že život je... krásný. Osobně mě na filmu nejvíc bavila výstřední dvojice sousedů, jejichž bezdětný hogo fogo životní styl je s klanem Griswoldových postaven do zábavného kontrastu, ne nepodobného podobné konstelaci ve filmu Na samotě u lesa - když tak nad tím přemýšlím, napadá mě však, že pro bezdětné manželství dvou chudáků, kteří nemůžou mít děti, by tento film až tak vtipný zase být nemusel. A škoda, že ti sousedi nedostali více prostoru - každá scéna s nimi je skvostná (nejvíc asi ta, když ti pošuci přiběhnou domů po joggingu - další podobnost se Samotou u lesa! - a týpek ke své drahé polovičce horlivě pronese: "Chci se svléknout, zhasnout, otevřít lahev vína a zlíbat tvoje tělo." - och bože, to jsem umíral smíchy). Nedá se svítit - pokud jsem si něco u tohoto filmu uvědomil, tak to, že králem vánočních komedií pro mě i nadále zůstává Sám doma 2: Ztracen v New Yorku . ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aké by to boli Vianoce bez tradičných Vianočných prázdnin? No, ja to teraz bohužiaľ objektívne posúdiť neviem, lebo tento film som si púšťal, púšťam a rozhodne budem púšťať kedykoľvek, kdekoľvek a s kýmkoľvek. Nepopieram, že na Vianoce to má ešte väčšie čaro, ale ja by som to dovtedy jednoducho nevydržal. Pre Griswoldovcov mám neskutočnú slabosť, zvlášť pre tento film, ktorý je podľa môjho názoru, a to nepreháňam, komédiou no.1. Neuveriteľný, geniálny film, ktorý je už roky rokúce mojim osobným kultom. P.S. Vynikajúci Chevy Chase alias Clark Griswold. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Výborná, na vánoční svátky naprosto ideální komedie. Chevy Chase sice nikdy nebyl nijak excelentní komik, ale úloha ztřeštěného otce Griswolda mu byla souzena a jeho představa o způsobu trávení vánočních prázdnin je tak oslňující a nadšená, že vzhledem k lavině nezdarů s ním musí každý divák soucítit, nemluvě o tom, že se při nich často potýká se záchvaty smíchu. Můj vánoční kult se z toho asi nestane, ale kdykoli bude v televizi nouze o kvalitní pořady a já si budu chtít navodit tu správnou atmosféru, Vánoční prázdniny budou vždy jasnou volbou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hej, Griswold, kam si myslíš, že sa ti taký blbý stromček zmestí, ha-ha-ha?“ – „Predkloň sa a uvidíš.“ – „Čo si to dovoľuješ sa so mnou takto rozprávať?“ – „Nehovoril som s tebou.“ Tak toto je tvrdá kultovka. V neuveriteľnej nahláškovanosti mi dokonca pripomenula niektoré klasiky ako Na samotě pri lese alebo Obecná škola. Najväčší vianočný stromček v USA, najvýbušnejšie osvetlený dom v ulici, najotrasnejší susedia, nechutne uslitantý pes a jedna protivná veverica, ktorú treba čím skôr zabiť,s viňu. VIANOČNÉ PRÁZDNINY sú (po kultových PRÁZDNINÁCH V AMERIKE a priemerných PRÁZDNINÁCH V EURÓPE a pred mizernou DOVOLENKOU V LAS VEGAS) ďalším dobrodružstvom amerických Miazgovcov v skvelom podaní Beverly D´Angelo a Chevyho Chasea (deti sa v jednotlivých dieloch priebežne menili, tu hrá dcéru Juliette Lewis a syna Jonathan Galecki). Nechýbajú trademarky série (let autom, vnadná krásavica privádzajúcaca konzervatívneho Clarka do zakázaného raja neverných rozkoší), výborné hlášky („Septik bol plný.“; "Dcéra je na liečení, odvyká si od pijatiky."), skvelé vedľajšie postavy (okolo stromčeka sa stretáva široká griswoldovská rodina, vrátane vzdialených a senilných príbuzných, ktorí ako darčeky zabalili to, čo mali práve doma poruke, napríklad mačky, pokazené želé alebo staré kompóty po záruke + nesmie chýbať obľúbený bratranec Eddie, malý duchom, veľký srdcom, boží Randy Quaid si pre seba absolútne kradne každú zasr*tú scénu) a zasnežená vianočná atmosféra. Som jediný, komu sa pri scéne "enormne vyschnutého krocana" zbiehajú slinky? Sranda je, že čím som starší, tým chudáka Clarka viac ľutujem... a chápem. "Ty nevieš, aké to je spať so svojím bratom." - "Ja spávam s tvojím otcom." ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Keď Clark Griswold spadne zo strechy a zachytí sa odkvapovej rúry, je rúra prázdna a nakrivo, tesne pred odtrhnutím. V druhom zábere je však zase plná snehu a vyrovnaná. Taktiež je vidieť, že z cencúľov kvapká voda, čo však nie je možné, pretože na stromoch, kríkoch a streche je inovať, ktorá sa tvorí iba pri silných mrazoch. (megacik)
  • Pri prvom pohľade na osvetlený dom je vidieť, že zhruba v mieste, kde Clark vystrčil hlavu z podkrovia, je prvé poschodie a podkrovie je akési malé (podľa tohto je podkrovie maximálne 1 meter vysoké a určite sa tam nedá chodiť). Komín pri tejto scéne je tiež trochu ďalej a v jeho okolí sú konáre stromu, čo je rozdiel v porovnaní so scénou, keď Clark vystrčí hlavu z podkrovného okna. (megacik)
  • Scéna, ve které se usmaží kočka, byla málem z filmu vystřižena. Studio se obávalo reakcí některých diváků. Nakonec však podlehlo nátlaku Mattyho Simmonse, aby scéna zůstala. Po první testovací projekci se publikum shodlo, že právě tato scéna se jim líbila nejvíce. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama