Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

sud 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný válečný film, který má mnohem drsnější a cyničtější obal, než jeho ostatní kolegové, kterých se v 60. a 70. letech natočilo poměrně dost. Hlavní hrdinové nejsou žádní školení profesionálové, ale vrazi a kriminálnící, kteří svojí misí splácí dluh Americe za všechno co provedli. Jejich velitelem není veleúspěšný velitel, ale major, který to svoji svérázností bohužel nedokázal daleko dotáhnout a vycvičit dvanáctku špinavců je jeho poslední šancí. Robert Aldrich byl snad po Samu Peckinpahovi nejdrsnější a nejsvéráznější režisér Hollywoodu. Výtečné herecké výkony drsného Lee Marvina, statečného Charlese Bronsona, hbitého Jima Browna, rebelantského Johna Cassavetese, mírně zaostalého Donalda Sutherlanda a psychopatického Tellyho Savalase, spolu se silným scénářem a režií jsou zárukou nadčasovosti, zručnosti a atraktivnosti tohoto díla. 80%. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, válečné filmy z téhle doby mají pořád své kouzlo a ve většině případů jsou mnohem lepší a záživnější než ty dnešní rádoby strhující válečné filmy. Lee Marvin byl prostě pan herec, stejně tak Bronson a plno ostatních. Výcvik špinavců nemá chybu a závěrečný útok na německý hrad je nezapomenutelný. Při sledování Špinavců si připadám, jako bych hrál opět hru Commandos, vlastně není nic, co bych vytkl, prostě výborný válečný film a zároveň klasika, tyhle filmy nikdy nevymřou. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

THE DIRTY DOZEN je KLASIKA, ktorú som chcel dlhší čas vidieť, som rád tomu, že som si konečne našiel čas, lebo by bola škoda nevidieť geniálneho Lee Marvina, ktorý nemá absolútne žiadnu chybu, v úlohe MAJORA Reismana musí mať dostatok trpezlivosti, aby zvládol splniť, čo si predsavzal, nebude to mať jednoduché, totiž dostal príkaz zhora, aby vycvičil 12 zločincov, ktorým hrozia fyzické tresty, napríklad obesením, či doživotím, potom po náročnom výcviku prichádza MISIA do okupovaného Francúzska, áno, a to tesne pred operáciou Overlord, čo je názov vylodenia v Normandii, z 6. júna 1944, ktoré po štyroch rokoch otvorilo západný front... Bolo to jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Tesne predtým sa musia dostať do špeciálne chráneného zámku, kde majú za úlohu pozabíjať všelijakú nacistickú smotánku, a vskutku je to mimoriadne štýlové, ale zároveň nech je každému jasné, že všetkým sa nepodarí prežiť! LEE MARVIN EXCELUJE, kradne si film dostatočne pre seba, druhý najlepší výkon jednoznačne VICTOR FRANKO, alias JOHN CASSAVETES, ktorý by si zaslúžil za tento výkon Oscara, a do tretice stojí za zmienku Donald Sutherland ako Pinkley, ktorý pôsobí retardovaným dojmom... Bronson je už dávno LEGENDA, Savalas taktiež strháva pozornosť! Skrátka herecké výkony sú silnou stránkou, príbeh samotný je o tom ako sa chamraď odsúdená na zánik schopila, dostali tvrdý tréning a o tom je film vo väčšine stopáže, ale podotýkam, že vyvrcholenie príde a bude stáť za to, predtým prídu i komické situácie vďaka Frankovi, ktorý je miestny KLAUN, zabáva ostatných kamarátov... Poctivá klasika 60 rokov, ktorá nie je od prachu, stále sa to dá parádne pozerať, a najmä 2/3 filmu sú o zdolávaní prekážok a potom sa lepšie bojuje na bojisku... ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělý válečný film. Nevyžívá se v přehnaně dlouhých nudných scénách jako například film Patton a je mnohem zábavnější než například Where eagles dare nebo Great Escape. Příběh zde přirozeně plyne a někteří ze špinavců mi rychle přirostli k srdci. Nejvíc mi k srdci ale přirostl neortodoxní major této grupy. Závěrečná ostrá akce má šmrnc a nápad. Dokonce jsem přemýšlel o 5*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický ,,válečný'' film ze sedmdesátých let. Námětem se prakticky se jedná o obdobu trestných praporů v Rusku. Na rozdíl od zdejších ,,hrdinů'' ti v Rusku často za nic ani mohli... Vytvoření jednotky z nesourodých odsouzenců bylo asi nejlepší částí filmu. Dál už je to je jen akční dobrodružný film odehrávající se za války. Na válečný snímek je to příliš málo uvěřitelné, místy hloupé a o nasazené technice ani nemluvě (Němci používají britské Bedfordy QLD) - prostě klasika sedmdesátek pro kina. Co potěšilo, byla hojná účast skvělých herců - výkvětu své doby. Pro mne však i přes svůj dnes již legendární název a jistě zasloužené místo na slunci je to jen další kapslíková střílečka s hloupými Němci z druhé světové na válku si jen hrající... Tři oprátky. * * * ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Potom, ako sa natáčanie filmu natiahlo, mexicko-americký spevák a gitarista Trini López sa po rozhovore s Frankom Sinatrom v obave zo straty popularity rozhodol natáčanie opustiť. Preto jeho postava končí smrťou pri zoskoku v korunách stromov. Jeho neskoršiu snahu o návrat Aldrich odbil komentárom: "Visíš mŕtvy v stromoch, skončil si!" (marlon)
  • Když Wladislaw (Charles Bronson) opouští místnost s lanem a hákem, upustí lano k nohám. V dalším záběru z dálky drží lano a znovu ho pustí k nohám, než hodí hák. (Marek06)
  • Scénář požadoval, aby byl francouzský zámek vyhozen do povětří, ale ten byl postaven tak pevně, že by bylo potřeba 70 tun výbušnin. Místo toho byla část přestavěna z korku a plastu. (Marek06)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

17.12.2019

David Ayer hodlá poslat partu nejhorších kriminálníků na sebevražednou misi. Ne, nechystá další Suicide Squad, tu má momentálně v péči režisér James Gunn (Strážci galaxie). Ayer místo toho napíše a… (více)

Reklama

Reklama