Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kolem roku 1900 Američan Francis Oimet (Shia LaBeouf), prostý mladík z nuzných poměrů, již v dětském věku pracuje jako nosič golfových holí. Pomalu si k tomuto sportu buduje náklonost a jeho vzorem a idolem se stává golfový mistr Brit Harry Vardon (Stephen Dillane) přezdívaný „golfový elegán“. Francis tak začne snít o tom, že jednou bude hrát golf také a ve svém pokoji po nocích trénuje. Jeho otec (Elias Koteas) má však k synovu snu odmítavé stanovisko a golf je podle něj hra pro bohaté, mezi které samozřejmě nepatří a která jemu samému a jeho rodině nic nepřinese. Francis se však nehodlá podvolit otcovu přání, aby se vyučil a pracoval v obchodě, a chce se zúčastnit mistrovství amatérů. Otec nakonec svolí pod podmínkou, že pokud prohraje, golfu se nadobro vzdá. I přes skvělé výsledky, které Francis na turnaji předvádí, se mu kvůli závěrečné chybě nepodaří postoupit a v turnaji skončí. V roce 1913 pak Francis pracuje v obchodě se sportovními potřebami a na golf už pouze vzpomíná. Jednoho dne jej přijde navštívit sám prezident golfové asociace a nabídne mu účast v nadcházejícím US Open, neboť si asociace přeje mít v turnaji jednoho amatéra. Francis však tuto nabídku odmítne kvůli slibu, který dal otci. Když ale na vlastní oči spatří hrát na hřišti Harryho Vardona, změní názor… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem jen tak začala sledovat během sobotního dopoledne v televizi a za nedlouho jsem byla velmi ráda, že jsem na něj narazila. Příběh o mladém Francisi Ouimentovi, jehož ztvárnil vždy sympatický a skvěle hrající Shia LeBeouf, mě hned chytil a s potěšením jsem sledovala jeho pěkně natočený golfový sen. Moc se mi líbily vedlejší postavy anglických golfistů, zejména Harry Vardon (Stephen Dillane) byl prostě okouzlující. Oceňuji hudbu, emocionální závěr, který mě dojal...a to jak výhra tak i přátelství Francise a jeho malého nosiče golfových holí. Filmy o splněných snech s dobrým koncem mě vždycky potěší. :) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ke golfu jsem nikdy neměl příliš vřelý vztah, vnímal jsem jej jako snobský „ani ne sport“. Mé naděje vkládané do Golfového snu tudíž nebyly veliké. Nadšení po zhlédnutí ano. Na režisérské stoličce seděl Billy Paxton, známý spíše jako herec. Fakt, jak dobrý a do detailů vymazlený (vemte si třeba úvodní titulky) film o golfu natočil, si vysvětluji tím, že jej musí milovat. Ostatně, svědčí o tom i malinko přestřelený originální název a potůčky patosu protékající celým filmem. Takové ty povinné scény, kde synek (vysoko vycházející hvězda Shia LaBeouf) přesvědčuje skeptické rodiče o smysluplnosti svého počínání, kdy musí bojovat s vírou v sebe samotného apod., zde nechybí, jejich zastoupení však není majoritní a základ tvoří akční golfová klání. Ano, opravdu akční - kamera občas letí společně s míčkem, střih je velice svižný a různé odpaly mají různou atmosféru, pokud to takhle jde napsat. Při těch nejzásadnějších jsem sotva dýchal a když dobře skončily, zaplavil mě pocit štěstí a ucítil jsem takové to zvláštní chvění po celém těle. Myslím, že to je znak silného filmu. Co myslíte vy? 85% Zajímavé komentáře: Torrance, Vodny ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele

Pro golf mám slabost a tenhle film ji ve mě jen a jen prohloubil. Není v tom ta krásná tajemnost a romantická hudba jako v Bagger Vancovi, ale ten samotný skutečný příběh z roku 1913 je prostě jak dělaný pro film a Bill Paxton se s tím popral se ctí - toho patosu a americkosti tam u jiných (horších) režisérů mohlo být ještě mnohem více. Velmi povedené jsou i některé záběry kamery a představy hráčů. Pokud máte rádi citlivé filmy z elegantního prostředí, je tohle jasná volba a malý Eddie prostě nemá konkurenci! :) ()

cab 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejokatejsich a nejjasnejsich vzkazu filmu je, ze golf je napinava a dynamicka hra plna gentlemanu a jejich gest, coz by melo platit v kazdem sportu a mezi kazdym soupericim muzem ci zenou bez jakychkoliv rozdilu ve spolecenskem postaveni. Mimo svoje nesporne foremni kvality a jasne dany prubeh, dokaze byt emocne velmi silny. 75% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Golf není úplně mým nejoblíbenějším sportem, přesto mě filmy o něm baví. Příběh tohohle filmu je z roku 1913, ale vůbec na mě nepůsobí staře. Ba naopak, barvy a prostředí působí tak světle a svěže. Navíc mě velice bavily ty vychytávky kamery, kdy jsme sledovali letící míček nebo přistávající berušku. K tomu se dá ještě připočíst dokonalá postava malého caddyho Eddieho. Závěrečný souboj je i velice emotivní a vypjatý, což jsou další body navíc. Takže nakonec tomu vlastně nemám co vytknout, stejně jako u Legendy o slavném návratu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • V záběru ze 42. minuty, kdy kamera přímo zabírá oči Francisa Ouimenta (Shia LaBeouf) je vidět, že nosí kontaktní čočky, což je v té době na chlapce z nižší společenské vrstvy dosti neobvyklé. (Raduza11)
  • Filmovalo sa v kanadskom meste Montreal a v neďalekom golfom klube Kanawaki. (MikaelSVK)
  • Skutečný Francis Ouimet a Eddie Lowery zůstali celoživotními přáteli. Když Ouimet zemřel v roce 1967, Lowery byl jedním z lidí, kteří nesli jeho rakev. (freelex)

Reklama

Reklama