Reklama

Reklama

Zathura: Vesmírné dobrodružství

  • USA Zathura: A Space Adventure (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když otec odejde do práce a nechá je v péči jejich starší sestry, vydávají se šestiletý Danny a desetiletý Walter do dalekého temného vesmíru, zatímco hrají tajemnou deskovou hru, kterou objevili ve sklepě jejich starého domu. Na této vzrušující výpravě jsou doprovázeni osiřelým astronautem a musí překonat nejrůznější nástrahy v podobě roje meteoritů, nepřátelských mimozemšťanů a běsnícího robota. S astronautovou pomocí rozhádaní bratři odsunou své malicherné spory stranou a společnými silami se pokusí probojovat až na konec tajemné hry, aby se mohli vrátit domů. Všechny pokusy však mohou přijít nazmar, pokud se jim nepodaří vyzrát nad největším nebezpečím ze všech – silnou gravitační silou, která je vtahuje do prázdnoty temné planety Zathura. Na motivy úspěšného bestselleru uznávaného spisovatele knížek pro děti Chrise Van Allsburga (Polární expres, Jumanji). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Slabší klon legendárního Jumanji, který má solidní efekty a sympatické herecké obsazení, ale dospělejší by jistě uvítali smysluplnější scénář, který by nebyl pouhým slepencem scén hraných převážně na efekt a bez jakékoliv hlubší myšlenky. Škoda, že se tvůrci neinspirovali například u pixarovských filmů. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejstručnější a nejvýstižnější zaškatulkování by bylo - JUMANJI 2: LOST IN SPACE. Studio také původně chtělo vyprodukovat dvojku JUMANJI, ale záhy se rozhodlo radši adaptovat jinou knihu téhož autora, která je ale velmi důsledně obšlehnuté JUMANJI. V hlavní roli opět zákeřná desková hra s podivným názvem, která uvrhne svět hlavních dětských hrdinů do chaosu a oni ji musí v prvé řadě přežít a až v druhé dohrát. Dětští představitelé jsou sympatičtí, škoda jen, že na plátně nestráví víc času Kristen Stewart (holky holt do klukovských dobrodružství nepatří), která nám od ÚKRYTU vyrostla do krásy. Taky by neškodilo víc humoru (citelně tu chybí Robin Williams) a pokud jste viděli JUMANJI, připravte se, že jste tím pádem viděli i tenhle film a budete veškeré dění a zvraty od začátku až do konce pohodlně předvídat. Každopádně jsou to jedny velké parádní destrukční orgie. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý nápad udělat takovou fantasy hru Zathura...Jenže si nemůžu pomoct s tím, že mi to připomíná Jumanji. Tento film jsem viděla hned několikrát a docela se mi to líbilo. Perfektní Josh Hutcherson, Kristen Stewart (která má občas i světlé herecké stránky) a malý Jonah Bobo. Docela mi tu i chyběl nějáký dospělý element jako byl v Jumanji Robin Williams tak tady je to pouze část filmu Dax Shepard. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že to nebude jenom „Jumanji ve vesmíru“. Nebylo. Bylo to „nezábavné Jumanji ve vesmíru“. Hra je započata teprve po dobrých dvaceti minutách představování hlavních hrdinů, dvou rozhádaných bratrů - to aby bylo v následujících osmdesáti co usmiřovat. Vývoj vztahu mezi Waltrem a Dannym je sadisticky šablonovitý a na základě toho, kolik podobných „psychologických proměn“ jste již viděli, si buď vyrvete všechny vlasy nebo proklejete autora scénáře a celou jeho rodinu (až do posledního kolena). Na věty jako „Nedovolím, aby se ti něco stalo“ jsem již pár let alergický a reakce na jejich poslech se rok od roku zhoršuje. Má zbožná přáni, aby už konečně drželi huby, zmáčkli ten knoflík a pokračovali ve hře, zpravidla nebyla vyslyšena. Nic nezachraňuje ani bizarní „šokující odhalení“ (snad moc neprozradím prozrazením, že v určitém momentu se schyluje k incestu). Filmu citelně schází nostalgická, ba vůbec nějaká atmosféra. Je to opravdu jenom hloupá pohádka, pro děcka však příliš zdlouhavá a pro dospělé příliš patetická a moralizující. A mrzí mě to. Mrzí mě to víc, než kolik si podobně trapný příběh zaslouží. Jon Favreau chtěl zjevně natočit poctu starým sci-fi, něco jako byl animovaný Železný obr, který se mi hodně líbil. Nezvládnul to, neuvěřil jsem, že v dětství hltal béčkové sci-fi filmy a komiksy a že Zathura není jenom komerčním kalkulem. Tu hru bych si ale stejně rád jednou zahrál. 45% Zajímavé komentáře: choze, genetique ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vyjma filmů o Harrym Potterovi či sérii animovaných filmů, se dá hovořit o úpadku zájmu o dětský film. Proto Zathura působí jako velmi příjemné zpestření, které se nese přesně v duchu většiny nezávislé tvorby režiséra Jona Favreaua. Místo bombastických digitálních orgií se soustředí spíše na nevázané klukovské dobrodružství, které svého cílového diváka – děti okolo 10 let – na 115 minut dokonale pohltí. Dospělý jedinec sice bude vytýkat přílišnou inspiraci v jiných filmech – industriální-futuro vzhled lodi připomene Cameronovy Vetřelce a Debneyho hudba zase Arnoldův soundtrack ke Dnu nezávislosti. Ale rýpalové, kteří v tom hledají druhé Jumanji jsou taky na špatné adrese, neboť knižní předlohu pro obě díla a následně i filmy má na svědomí jeden a tentýž člověk – Chris Van Allsburg, který také stojí i za Polárním expresem. Pro dospělého uměřené sci-fi béčko, pro malé dítě zaručený zážitek. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • V přípravě byl kromě Zathury také třetí díl, scénář k němu napsal Don Rhymer (Agent v sukni), ale vzhledem na vlažný komerční ohlas na snímek se ho zřejmě nedočkáme. Hlavní postavou tu měl být viceprezident USA, který našel tajemnou hru. (imro)
  • Původně měla být Zathura přímým sequelem k Jumanji (r. Joe Johnston, 1995), ale produkce nakonec zvolila nové ústřední hrdiny. (imro)

Související novinky

Další kniha na stříbrná plátna

Další kniha na stříbrná plátna

01.03.2006

Adaptace knižních děl, čím dál více plnící kinosály, se poslední dobou stávají nejvýdělečnějším druhem filmu, proto se není čemu divit, když veliké společnosti skupují filmová práva od knižních… (více)

Reklama

Reklama