Reklama

Reklama

Pani Wilberforceová je výstredná stará dáma, u ktorej si prenajme priestor pätica hudobníkov, aby mala potrebný pokoj na skúšanie. Netuší, že domnelí členovia sláčikového kvinteta sú v skutočnosti zločinci, ktorí plánujú ďalšiu lúpež... (STV)

Recenze (81)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Coenovský remake Lupiči paní domácí považuju za uměleckou prohru a jediný coenovský film, který se mi vyloženě nelíbil. Po zhlédnutí původní klasiky musím konstatovat, že anglická verze je opravdu lepší, pochopitelně s výjimkou hvězdného obsazení, protože herce věhlasu Toma Hankse stará verze pochopitelně nemá. Mnozí ze zúčastněných se sice hvězdami stali, ale tehdy šlo ještě o jejich počátky a byly to relativně neznámé tváře. Odstup 55 let je pochopitelně znát a takový pocit komplexního žánrového dílka, jako jsou Zlaté věže, jsem u Lupičů přece jen neměl, navíc je to film, kde divák na některých místech cítí, jak jsou gagy nedotažené, a napadá ho, jak by to šlo udělat líp. Přesto Lupiči hravě překonávají většinu dnešní komediální produkce. Oproti původnímu scénáristovu záměru, který bezpochyby předpokládal, že sympatie budou na straně stařenky, jsem fandil kterémukoli z těch pěti nebohých lotrů vystavených její užvaněnosti a dotěrnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mal som tú výhodu-nevýhodu, že som videl pred touto klasikou Coenoviec remake. Ten je samozrejme úplne iný a je to len dobre. Originál je typická čiernohumorná britská komédia, a ak máte tento štýl humoru radi, nemali by ste byť prečo sklamaní. Chvíľu mi trvalo, než som sa na ten špecifický humor naladil, potom už ale všetko išlo ako po masle a film bol skvele vypointovaný. Možno by som ho štýlom prirovnal k Zlatým vežiam, ak by ste chceli nejaké porovnanie. A o kúsok lepší, ako jeho americký, aj keď stále štýlový remake. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Obávam sa, že som bol k anglickému humoru pred pár desiatkami rokov oveľa ústretovejší. Budem sa tiež musieť zmieriť s tým, že previerkou času prejde bez straty desiatky iba zlomok filmov, ktoré som kedysi obdivoval. Táto krimikomédia u mňa namiesto smiechu vyvolávala iba akýsi útrpný úsmev. Starenka mi v niektorých chvíľach pripomínala Jacquesa Brela v Dotieravom chlapovi a Herbert Lom ešte nemal alergiu na Petra Sellersa. Je mi ľúto, ale keby som filmu dal tri hviezdičky, jedna by bola z nostalgie. A tá do hodnotenia predsa nepatrí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec dávám tři. Pět lupičů a stará dáma docela zestárlo a chybí tomu drajv. To neznamená, že nejde o milý film - na jedné straně pětice ostřílených kriminálníků, na druhé straně roztomilá stará dáma jako jejich domácí, která je neustále vyrušuje při dokonalé loupeži. A když se ji rozhodnou oddělat, chybí jim k tomu kuráž a tak se začnou likvidovat mezi sebou. Samozřejmě jde o starý film, takže se moc násilí nedočkáme, zato tu nechybí ve finále pořádná porce černého humoru (projíždějící vlak). Obsazení je skvostné, ale bohužel jen na papíře - Guinness šíleně přehrává, Sellers tu zatím ve své první větší roli moc nepředvedl a Herbert Lom se jen tváří jako dokonalý vrahoun. Nejlepší je tak stará babka a posledních cca 20 minut. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Námět je vcelku fajn, ale hlavní představitelka mnoho sympatie nepobrala a pět lupičů přes dobré obsazení taky nic moc. Nějak není co hrát. Na komedii je to málo vtipné a to je hlavní problém. Navíc je to možná až příliš naivní a místy se to blíží až parodii. Jednoduchá zápletka a příběh také není moc napínavý a lehké okořenění černým humorem se povedlo tak na půl. S odřenýma ušima tři hvězdy, na doporučení to tentokrát není. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2004 natočili bratři Coenovi remake tohoto filmu. Avšak sám Ethan Coen přiznává: "Vzali jsme z něj pátěř příběhu a vše ostatní zcela přepracovali. Charakterové rysy postav i prostředí se od originálu docela liší." (venus)
  • Jedná se o poslední slavnou komedii studia Ealing. (Pavlínka9)
  • Peter Sellers mimo jiné namluvil také hlasy papoušků paní Wilberforceové. (venus)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama