Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je náročný, možno som urobil chybu keď som ho pozeral v neskorých hodinách. Každopádne ma vtiahol naplno do 50.tych rokov, možno aj svojím čiernobielym nádychom a nemal som ani raz pocit, že sa natáča v kulisách v roku 2005. Chýbalo mi dosť že sa celý film odohrával len v interiéri ale to sa dalo aj čakať. Výborné výkony hlavne od Davida Strathairna a Patricie Clarkson. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak už další film o politice, kde jsem kolem něj dlouho váhavě chodila, ale byla jsem natolik zvědavá na George Clooneyho a jeho režijní počin, že jsem si ho dnes konečně pustila. Téma bylo pro mě opravdu z neznámého prostředí americké historie a tak jsem se chvílemi některými pasážemi docela prokousávala a tápala. Clooneymu se zde podařilo vytvořit velmi dobrou atmosféru, která odpovídala 50. létům a to, že se téměř celý film odehrává ve studiích tomu ještě více přidalo na autentičnosti. A co se týká hereckých výkonů, tak hlavně David Stratham předvedl jakým je výborným a zároveň charismatickým hercem i když byl obklopen jinými slavnými hereckými esy. Své role reportéra Murrovwa se zhostil na výbornou. A George Clooney má můj obdiv, že se pustil do této pro nás už téměř zapomenuté, dávné politické rekonstrukce. ()

Reklama

3497299 

všechny recenze uživatele

Clooneyho autorský pohled na nechvalně známé temné období americké historie, symbolizované osobou senátora McCarthyho a jeho totalitarismem pod hlavičkou demokracie. Obhajoba investigativní žurnalistiky a svobody myšlení ve velmi vyspělé formě nostalgií nasyceného komorního snímku, kde postavy kouří téměř v každém záběru. Kvalita autorských filmů George Clooneyho je pro mě velmi příjemným překvapením. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal vyšší hodnocení, ale nemohu. Po celou dobu filmu jsem se prakticky nudil, byl opravdu až přes příliš politický. Ani vynikající herecké výkony mě neobměkčí a nepřidám hvězdičku. Jsou snímky, které jsou založené na síle mluveného slova a mají v něm opravdovou moc. Dobrou noc a hodně štěstí patří mezi tento typ filmů, avšak nedokázal mě vskutku zabavit a přitáhnout. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

George Clooney rozhodně boduje a jako režisér kvalitou přejíždí své herectví (snad se na mě nebude zlobit). Realistický působící film, v kterém exceluje neskutečně David Strathain. Dokonalý casting, který z malé skupiny okolo komentátora Edwarda Murrowa udělal věrohodně působící a skvěle sehranou partu v mých očích skutečných novinářů a lidí co se nebojí jít pro pravdu kamkoliv. Geroge Clooney režijně vytvořil skvělý film, který mě několikrát připoměl film-noir svou atmosférou, černobílou kamerou, cigaretou hlavní postavy... Je velká škoda, že nejsem američan a lehce pokulhávám v pochopení filmu z většího měřítka, ale i tak se povedlo natočit opravdu skvělé dílo. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Snímek původně natočili barevně a do černobílého hávu jej oblékli až v postprodukci. (imro)
  • Název filmu je slavná věta, kterou skutečný Edward R. Murrow (zde ho hraje David Strathairn) končil své televizní příspěvky. (imro)
  • David Strathairn je ve skutečnosti nekuřák. Měl tedy ve svých cigaretách dýmkový tabák místo klasického. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama