Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Paradoxne ma tento film pri prvom pozretí na projekcii v rámci MFF Bratislava nezaujal a nudil som sa - neviem, čím to, aj sa za to hanbím, ale tak to bolo - no po druhom pozretí v rámci filmov na STV2 v sobotu v noci som skoro ani nedýchal a z pôvodnej jednej hviezdičky opravujem na plné hodnotenie. Aj keď k dokonalosti mu možno pár detailov krásy chýba, je to skvostný film - film/esej, film s názorom. Dokonale obsadený, veľmi zručne zrežírovaný a hlavne "drzý" a s názorom - čo je v poslednom čase čoraz viac filmov, na ktorých sa podieľa G. Clooney a tým pádom mi je čoraz viac a viac sympatickejší. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak už další film o politice, kde jsem kolem něj dlouho váhavě chodila, ale byla jsem natolik zvědavá na George Clooneyho a jeho režijní počin, že jsem si ho dnes konečně pustila. Téma bylo pro mě opravdu z neznámého prostředí americké historie a tak jsem se chvílemi některými pasážemi docela prokousávala a tápala. Clooneymu se zde podařilo vytvořit velmi dobrou atmosféru, která odpovídala 50. létům a to, že se téměř celý film odehrává ve studiích tomu ještě více přidalo na autentičnosti. A co se týká hereckých výkonů, tak hlavně David Stratham předvedl jakým je výborným a zároveň charismatickým hercem i když byl obklopen jinými slavnými hereckými esy. Své role reportéra Murrovwa se zhostil na výbornou. A George Clooney má můj obdiv, že se pustil do této pro nás už téměř zapomenuté, dávné politické rekonstrukce. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Zážitek z filmu je přímo úměrný divákově zájmu (či nezájmu) o skutečnost, že v první polovině 50.let skupina reportérů ze CBS systematicky šlapala na kuří oko senátorovi z Winsconsinu Josephu McCarthyovi, jehož tažení proti "rudému moru" se nechvalně zapsalo do historie pohrdáním lidské důstojnosti a lidskými právy, zaručovanými ústavou (např. Charles Chaplin by mohl vyprávět). Nemožnost adekvátně se hájit proti křivému nařčení z kolaborace s komunisty a z toho pramenící profesní problémy, jako byla ztráta zaměstnání, či dokonce v krajních případech i žalář, na to vše poukazovala CBS v čele s novinářskou legendou Edwardem Murrowem. Divák, neznalý jména McCarthy se z kraje asi nebude chytat, nejenom díky prvním dvaceti minutám, plných překrývaných dialogů a záplavě jmen, ale i díky tomu, že Clooney neukazuje problém mccarthismu v celé jeho šíři (historické souvislosti zde stručně načrtne jenom krátky osvětlující text), ale rovnou vrhne diváka do televizního studia mezi Murrowa a jeho společníky při přípravě toho času velmi sledované večerní show, ve které poukazovali na křivá obvinění amerických občanů (ve filmu jde konkrétně o dva případy). Vrcholem je pak Murrowův televizní duel se samotným McCarthym, jehož demagogický projev na adresu Murrowa patří k nejsilnějším zážitkům z filmu. Hlavní devízou Clooneyho filmu je jeho autentičnost, díky černobílé kameře, dobové hudbě a precizní výpravě hmatatelná atmosféra 50.let, kdy vám nebude připadat jak pěst na oko vkládání dobových záznamů. A možná někteří z vás, při záplavě plytkosti, která se na nás v současnosti valí z komerčních TV stanicí, se hořce usmějí při závěrečném Murrowově vyznání touhy po "vysvětlující, vzdělávající a inspirující televizi". Bohužel Ede, tak zrovna tenhle boj si nevyhrál...... ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

EDIT: Film jsem videla uz potreti a s kazdym zhlidnutim u me jeho hodnoceni stoupa (a tak to mame radi). Cernobilost momentalne ocenuju jako naprosto top - film pusobi jeste vice dokumentarne a skutecne zaznamy maji vetsi silu. Stejne tak zakomponovani opravdovych rozhovoru, misto aby hledali herce, ktery by McCarthyho kvalitne zahral (to by zvladnul asi jenom Gottwald). Po x letech si navic vsimam ruznych detailu, ktere se daji docenit az po hlubsim studiu historie a teorie medii - ale tady ukazuji na vyborne reserse pri psani scenare (napr. vubec rict, ze nikdo nevidel obsah zminene obalky, a je tedy nejiste, co je uvnitr, bylo tehdy v americkych "za kazdou cenu neutralnich" mediich skandal...nebo ze McCarthyho pad de facto zpusobilo navazeni do armady, kterou do te doby nechal byt). Puvodni koment: Priznavam se, ze patrim mezi ty mladsi divaky a taky k tomu, ze jsem o pripadu kolem McCarthyho vedela opravdu jen zakladni informace. A pritom se mi tenhle Clooneyho film vcelku hodne libil. Fakta nebyla na obtiz, rychle jsem se seznamila s jednotlivymi reportery a tak nejak se mezi ne zapojila. Vadily mi ovsem dve veci: Cernobile zpracovani. Nemuzu si pomoct, ale pusobilo na me prilis prvoplanove a uz vubec ne prirozene, nijak ve mne nenavodilo atmosferu padesatych let (zato pisnicky ano). Druhym mym problemem je, ze nejsilnejsi a nejuzasnejsi momenty filmu byly ty skutecne zabery pana McCarthyho, pripadne jeho obeti. V takovou chvili ale uz nejde o Clooneyho film, nybrz o skutecne dokumentarni spoty, ktere me proste dostaly svoji nemoznosti a krutosti. Mno...ale abych nebyla jenom negativni... R. Downey Jr. byl uzasny :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá konverzačka, kto by to od Clooneyho čakal. Téma falošných obvinení ,komunistických donášačov a všeobecnej hrozby komunizmu pre krajinu, to sú hlavné témy, o ktoré tu ide. Štýlová čiernobiela farba s všadeprítomným cigaretovým dymom filmu pristane, ale nič viac ako konverzačku nečakajte. Film 70%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Film získal šest nominací na Oscara, např. za film, režii nebo scénář, a podobně „naprázdno“ odešel také ze Zlatých globů. Vítězství čekalo na počin George Clooneyho až při Evropských filmových cenách, kde získal Screen International Award. (imro)
  • Kapela hrající během filmu patří pod Matta Catinguba. Tento hudební producent stál za posledním albem Rosemary Clooney, ze kterého byl George Clooney tak unesený, že ho osobně požádal o spolupráci na tomto filmu. (Othello)
  • George Clooney, autor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí, přistoupil na spolupráci za pouhý 1 milion amerických dolarů. Herec dokonce film pomohl financovat, kvůli čemuž si dokonce vzal hypotéku. (SeTTi)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama