Slečna Julie je filmovou adaptací asi nejznámější hry švédského dramatika Augusta Strindberga. Koncem 19. století žije nezávislá, mírně rozmazlená Julie na panském sídle spolu se svým otcem. Patrně jen z rozmaru začne Julie okázale svádět rodinného sluhu Jeana. Stráví spolu svatojánskou noc, nejmagičtější noc v roce, během níž oba plně podlehnou vzájemnému okouzlení a naplánují si nový život daleko v zahraničí. Co se ale v noci zdá být nejlepším řešením, dolehne ráno na oba milence nečekanou silou. Julie, která si s Jeanem dosud pouze hrála, upřímně touží, aby ji odvedl z otcova domu, zato Jean si plně uvědomuje převahu, již nad bohatou slečinkou získal a hodlá toho náležitě využít... (Skandinávský dům) -
Švédsko, druhá polovina devatenáctého století. Mladá aristokratka Julie žije se svým otcem na panském sídle a je velmi přitahována rodinným sluhou Jeanem. Přestože je z hlediska „třídní“ etiky takový vztah naprosto vyloučený, pár se sbližuje a tráví spolu letní noc vyprávěním o svých vzpomínkách, snech a možné budoucnosti. Jediným řešením bez společenské potupy se zdá být společný útěk do Švýcarska. (FebioFest)
Houdini
Zlatá Palma(9.12.2005)
Karlos80
Celkem kvalitní snímeček a zároveň zatím jediný film který jsem viděl od tohoto u nás nepříliš známého švédského režiséra Alfa Sjöberga. Sjöberg tímto snímkem konečně už prorazil a sklidil tak značné mezinárodní uznání např. cena na MFF v Cannes. Značná podobnost tohoto snímku se starším filmem "Vrah mezi námi" či pozdějším mistrovským Bergmanovým "Pramen Panny" tady byla ale jen proto že Alf Sjöberg působící v Královském divadle ve Stockholmu jako jeden z předních a celkem už uznávaných režisérů vyučoval tehdy ještě mladého Bergmana a to ještě jako scénáristu. Sám Bergman později veřejně přiznal a nějak zvlášť se tím netajil že jako hlavní zdroj inspirace pro své filmy čerpal právě od Sjöberga. Film pojednává o nejednoznačných vztazích mezi muži a ženami a řeší problémy mezi vyššími a nižšími společenskými vrstvami. Jezdecký bičík, flirtík s komorníkem, ale i jedno velké ponížení a poté depresivní stravy, to je tak asi všechno co mi z tohoto filmu utkvělo v paměti.(17.6.2006)
d-fens
ocenenia : MFF Mar del Plata 1954 (nesúťažný prvý ročník festivalu) - oficiálny výber ◘◘◘◘ MFF Cannes 1951 - 1. cena(12.3.2010)