Překonat sám tisíce mil

Prekonať sám tisícky míľ

Riding Alone for Thousands of Miles

Čína / Japonsko, 2005, 107 min

Yimou Zhang

Složité bývají cesty za klidem vlastní duše. Ač Yimou nešetří záběry (příliš) krásné čínské přírody, hrdina musí svést především vnější, citový souboj nad sebou samým, takže se občas zastaví a zasněně kouká do krajiny. Nenapadá mě, co zásadního tomuto pozvolnému putování vytknout. Jde o takové neškodné, neurážející a politicky korektní rozjímání nad lidmi, jejich vzájemnými vztahy a nad pozvolným zánikem tradic, potažmo tradičních (mezi)lidských hodnot. Jestli máte dostatek času a náladu na něco pěkného, sentimentálního, na něco bez zbytečného křiku a bez zbytečných střihů – tak prosím. 70% Zajímavé komentáře: kitano, Brandon(1.4.2010)

Po dvoch vypravnych epickych dobrodruzstvach je to Zhangov navrat k prostemu minimalizmu. Film krasny nie obrazom, ale dojemnym pribehom, kde dolezitejsie ako farebna kompozicia sceny je jednoduchost a uveritelnost predkladaneho deja o otcovi, snaziacemu sa najst si spat cestu k umierajucemu synovi. Formou male, ale na city bohate a kontemplativne pohladenie po dusi.(3.1.2006)

Rozpočet $7,5miliónaTržby USA $252,325Tržby Celosvetovo $3,752,325(13.2.2010)

Čím dál víc se přesvědčuji o tom, že ty Zhangovy filmy, ve kterých nikdo nelétá vzduchem, a ve kterých nic neodvádí pozornost od příběhu, jsou prostě mnohem lepší. Tento film je velmi, ale opravdu velmi smutný, a přesto (či spíše právě proto) je velmi, velmi krásný.(17.11.2006)

Minimalisticke, no zaroven velmi hlboke a obsiahle. Minimalisticke herectvom a pribehom, obsiahle vizualnou nadherou, emociami a detailmi. Tak ako pri No one less, drviva vacsina hereckeho osadenstva je zlozena z amaterov. Hlavna postava, Ken Takakura, je uz naopak skutocny herecky veteran. Gou-ichi (Takakura) prichadza do neznameho prostredia, medzi ludi hovorciacich neznamou recou. A aj ked toho moc nenahovori a jeho herecky prejav je zlozeny len z jemnych mimickych giest, posobi skutocne uveritelne a z jeho mlkvej tvare sa da vycitat naozaj skutocne siroka skala pocitov. Prave tato mlkva tvar je to, co je stredobodom pozornosti kamery po cely film (taky japonsky Bill Murray). Naproti tomu tu mame mnozstvo prostych vidieckych obyvatelov stvarnenych amatermi, ktory akoby vypadli z dokumentarneho filmu o chudobnej dedinke v Cine. Nehraju, proste su prirodzeny a pre Takakuru su hlavne kulisou. A tieto dva faktory sa krasne doplnaju. Takamurov minimalizmus ostatnych nehercov neprebija a naopak realisticke a velmi prirodzene prostredie dava jeho vykonu este vacsiu silu a hlbku. A tie nadherne, dychvyrazajuce scenerie tomu vsetkemu dodavaju este vacsiu krasu. Osamelost hlavneho hrdinu a jeho cestu, ktora nieje len exotickym vyletom, ale aj cestou duchovnou, som vdaka tymto posobivym obrazom naozaj prezival. Stotoznit sa z hrdinom tohto filmu je naozaj jednoduche a vdaka reziserovmu pristupu a citu, medzi hrdinom a divakom vznika naozaj silne puto. Jeho cestu som zi uzil takmer ako on. Tak ako tu nadhernu exkurziu do cinskej krajiny a kultury, tak aj jeho cestu duchovnu. (9/10)(22.6.2008)

Znova som sa nechal zmiasť názvon a plagátom. Myslel som, že pôjde o nejakú dobrodružnosť naprieč divočinou, prekonávajúc kruté nástrahy tisícmíľovej púte (obashy totiž zo zásady nečítam) :). Takže som prebiehajúcu drámu prijal trošku vlažnejšie a preto ma spočiatku aj dosť nudil. Postupom času ma však skustočne chytila za srdce, jednoduchá úprimnosť a nenápadná monumentálnosť sa krásne dopĺňajú. Jazyková bariéra nebola vo filme problém, vyriešená šikovne. Herecky som tiež nemal problém, len ako vravím, po očakávaní to bolo trošku nudné a nakoniec ani nie tak emotívne, či záverovo skvelé. 70%.(19.2.2008)

Každopádně obrovské téma k zamyšlení, jak dojemně tu vyjádří lásku otec k synovi, který ho kvůli nějakému pochybení v minulosti (které zde bohužel není specifikováno) úplně zavrhl, a je málo času na nápravu, protože synovi do konce života moc dní nezbývá. Pro nás k tomu velice zajímavá cesta Japonce po Číně, která sice plně splní svůj účel, i když původně byla myšlená úplně jinak. Já jsem čekala, kdy při komunikačních nedorozuměních začnou používat staré čínské znaky, které jsou u obou národů stejné a stále se používají (ale nic...tak nevím jak to vlastně doopravdy je). Skvělý komentář Kitana (díky za něj!).(15.12.2008)

Po velikém zklamání z posledního dosud mnou viděného asijského filmu jsem se bál, že i další film z Asie bude nudný a nesnesitelný. Ale opak je pravdou, z tohoto filmu jsem velice příjemně překvapen. Jednoduchý, ale o to více procítěný děj, kdy se postarší muž vydává na cestu do Číny a je ochoten udělat i nemožné, aby synovi pořídil nahrávku čínské lidové opery v maskách s jedním zpěvákem, se kterým se jeho syn už jednou setkal, ale který je momentálně zavřený ve vězení. Jeho syn je totiž vážně nemocný a umírá a jeho otec by se s ním rád smířil, a proto odjíždí do té Číny. Jedná se opravdu o procítěný a citlivý příběh, který ukazuje Čínu v docela jiném světle, než jak ji známe z tisku, kdy se spíše mluví o násilnostech v této zemi. Faktem ovšem je, že Čína má co nabídnout, a na některé čínské scenérie se krásně dívá. Tenhle film mě opravdu velice zaujal a celý příběh jsem prožíval spolu s hlavním hrdinou. I když ze začátku jsem jeho jednání nechápal, musel jsem uznat, že se zachoval velice správně. Jinak toto je mé první filmové setkání s režisérem Yimou Zhangem, ale už teď je mi jasné, že na tenhle film patrně nikdy nezapomenu. Ovšem je pravdou, že toho patosu zde bylo na můj vkus až příliš, takže nakonec to jen těsně není na maximální hodnocení, ale jen na čtyři hvězdičky. I tak je však pěkné hodnocení.(16.12.2008)

Začátek se rozjíždí slibně, ovšem poté si snímek celou dobu drží odstup; pozoroval jsem klasicky nalajnovaný příběh se silně emotivním základem, u mě ale bez odezvy. Takže sice pěkné, leč chladné a přes veškerou snahu a podmanivost lehce sterilní.(15.8.2008)

Film, který mi na dlouho uvízl v hlavě. A někde tam jistě ještě vězí. Nabízí otázku, zda je možné pokusit se na poslední chvíli dát dohromady něco, co bylo vlivem odlišnosti a neporozumnění na dlouhou dobu odděleno. Asijské filmy mají vždy co nabídnout svojí geniální jinakostí a tady nabídly minimalistické duševní veledílo o touze po odpuštění, lásce, smíření a prozření.(26.8.2009)

Záver odohrávajúci sa vo väzení bol skvelý. Zhang skrátka z jednoduchého námetu dokáže vytrieskať emócie. Žiaľ v tomto prípade bol príbeh až príliš jednoduchý a rozťahaný. Navyše sa výrazne neprejavila režisérova povestná vizuálna stránka, ktorá by film potiahla.(28.1.2009)

Vedle artove akcnich vizualnich masterpiecu typu Hero si Yimou Zhang cas od casu natoci nejaky ten minimalisticky osobni kousek a vetsinou je o co stat. The Road Home bylo napr. tak genialni, ze se tomu divim dodnes. Od Riding Alone jsem tedy cekal podobne pusobivy zazitek a nedockal jsem se, nebo alespon ne zcela. Oneman show tvrdohlave emocionalniho Kena Takakury sice funguje, Cinske prostredi take zklame malokdy a napr. finalni skalovity kanon byl uchvatny. Diky prekladum a China vs. Japan tendencim to melo spravny Lost In Translation feeling a bylo to podobne originalni, jinak ale Zhang nebyl po celou dobu schopen nejak vyrazneji zautocit. Postradalo to silnejsi sceny, prekladove pasaze se zacaly opakovat a vubec to cim dal vic brousilo do repetitivni sfery. Bez toho fakana na konci bych se take klidne obesel. Dobra, ale spis jen odpocinkova Zhangova pauza, pri ktere sbiral sily a dech na jeho dalsi klenot - Kletba Zlateho Kvetu. 6/10(18.10.2009)

Příliš melodramatické a příliš na city hrající. Já to tomu filmu prostě nebaštím. Občas působí přesvědčivě, ale většinou převládá nuda.(18.2.2010)

napriek polovicnej japonskej ucasti stale vyrazne cinsky natoceny jednoduchy minimalny pribeh. potesitelny navrat zhanga, najvyraznejsieho predstavitela piatej cinskej generacie reziserov, ku svojim korenom. filmu sice chyba dolezitost prechadzajucej indie tvorby zhnaga, zato rychlo si to treba vychutnat, dalsi zhangov film ma byt velkolepejsi a narocnejsi blockbuster ako hero ci lietajuce dyky.(25.1.2006)

Trochu zdlouhavé, ale moc pěkné. Záběry na čínské pískovcové skály jsou nádherné a opět se ukazuje, jak nepostradatelnou věcí je fotoaparát.(18.2.2008)

• arbitr

Po Hrdinovi a Klanu jsem rozhodně čekal víc, připadlalo mě to příliš překombinované a vyumělkované.(7.6.2008)

Právě skončily závěrečné titulky, dozněla tradiční čínská hudba, je ticho. Člověk ani nemá chuť tyto okamžiky ničím rušit. Qian li zou dan ji je dojemný film o hledání odpuštění syna otci. Po smrti matky se vzájemně odloučili, nyní syn umírá, odmítá smíření. Proto pan Tanaka odjíždí do Číny, aby zde dokončil synův dokument o lidové opeře, která je jeho velkou láskou a pomohl mu tak alespoň splnit jeho sen. Klasický příběh zasazený do krásného prostředí čínského venkova. Neodpustím si jednu citaci "Lidé nikdy nerozuměli mé posedlosti lidovou operou. Byl jsem jí přitahován, protože odráží můj vlastní život. Dospěl jsem ke zjištění, že já jsem ten herec za tou maskou. Snažil jsem se obalamutit sám sebe a všechny mé blízké. Mé opravdové city se mi až do dneška vyhýbaly. Nedovolil jsem sám sobě, abych si je přiznal. Otče, opera není to, co je opravdu důležité. Teď chápu, že když se mají dva rádi, neměli by si své vzájemné city schovávat pod maskou. Nedočkavě čekám na tvůj návrat...."(7.1.2007)

Film, ktorého hlavným motívom je reflexia krízy medziľudských vzťahov a osamelosť jednotlivca, v modernej (postmodernej) spoločnosti. Táto kríza je stavaná do kontrastu s ešte prežívajúcou kultúrou vidieckej Číny, so vzájomnosťou a citovou úprimnosťou jej jednoduchých ale duchovne bohatých obyvateľov. Neschopnosť vzájomného porozumenia medzi odlišnými citovými svetmi je podčiarknutá rečovou bariérou Japonca Takatu v zastrčenej čínskej provincii Yunan. Jeho neschopnosť dohovoriť sa s okolitými ľuďmi akoby naznačovala neschopnosť komunikácie (post)moderného človeka, neschopnosť vlastného citového vyjadrenia, citové pokrytectvo. To odráža aj herectvo, ktoré je v prípade Takatu veľmi strohé a mimicky ploché, zakryté rúškom melanchólie a smútku, kdežto vidiecky ľud je prezentovaný veľmi žoviálne, bezprostredne a expresívne.... Film je nasnímaný v krásnych exteriéroch, chvíľami som mal podozrenie či za tým nestojí aj nejaká čínska agentúra pre podporu turizmu :) Realita čínskych väzníc sa mi však zdala až príliš zidealizovaná, rovnako ako ochota úradov pri plnení Takatovej nevšednej prosby.... Počas filmu som si opäť uvedomoval výrazné kultúrne rozdiely medzi "Západom" a "Východom", rozdielne citové prežívanie, vyjadrovanie, myšlienkové "pochody" a "schémy", podľa ktorých ľudia Východu cítia, žijú, uvažujú, rozprávajú, konajú..... "Překonat sám tisíce mil" je príjemná sentimentálna dráma, ktorá síce neašpiruje na žiadne superlatíva, ale napriek tomu správne nastavenému divákovi dokáže priniesť plnohodnotný citový zážitok(12.4.2012)

I now see.....that love ones should not mask their true feelings for one another...(3.8.2006)

Příběh o muži, který se snaží na poslední chvíli zavděčit svému umírajícímu synu. Pan Takata vynakládá veškeré své úsilí aby nalezl zpátky cestu ke svému dítěte, zarputile se drží svého plánu i když mu zezačátku nic nevychází. Ve filmu jsou krásné záběry čínské krajiny, je zajímavé slyšet vedle sebe čínštinu a japonštinu, mnoho lidí si alespoň uvědomí rozdíl mezi těmito dvěma jazyky. SPOILER: Konec je sice smutný...Tanakovo úsilí je v podstatě zbytečné, i když ne úplně, už jen kvůli tomu co udělal si zasloužil synovo odpuštění, ale neslyšel jej osobně....nicméně si myslím, že kdyby film končil happyendem a otec se synem by se ještě setkali, nejspíš by to pokazilo dojem z filmu. 8/10(15.9.2009)