Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (426)

HAL 

všechny recenze uživatele

Realistický a pohlucující pohled na život několika postav v Římě za doby Julia Ceasara. Otroci, vojáci, intrikánky, senátoři... ti všichni rovnoměrně pokrývají všechny důležité a zajímavé mocenské třídy skomírající "republiky" a bez heroizování či zjednodušování jsou zobrazeni jako lidé s jedinou hlavní vlastností - touhou po lepším životě, moci postavení... a dosahují toho způsoby které limituje jen jejich vlastní morálka a svědomí. A ta u některých nepatří k největším. HBO točí velmi kvalitní minisérie a Řím není vyjímkou, nebýt několika zaškobrtnutí v ději a možná až příliš uspěchaného závěru se zjevně nucenou snahou o menší příběhový twist je to bezchybná záležitost, která velmi zajímavou formou představuje události u kterých si většinou jen znuděně čteme v učebnicích dějepisu. Je velmi příjemné vidět i v televizi dílo které se v zobrazování reality nezastaví před ratingovými komisemi a ukazuje všechno, od nevázaného sexu, přes násilí a krev až po celkovou dekadenci doby, ale není to ta nejdůležitější věc pro kterou stojí za to seriál sledovat. Dokonale to totiž je vidět jak ve skutečnosti vypadala tehdejší společnost - neustálé pohanské rituály a klanění se desítkám nejrůznějších bohů, otroci ve kterých ostatní nevidí často nic jiného než kus nábytku, idealizované myšlenky pronášené současně s pobíjením desítek lidí... A k tomu charaktery postav ke kterým lze zaujmout jakýkoli, jen ne neutrální postoj. 8/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto bol veľký prelom na pôde historických seriálov. Prvýkrát je Rím zobrazený nielen so svojou veľkoleposťu a majestátnosťou, ale aj príznačnou zhýralosťou a neviazanosťou. Ide o veľmi kvalitnú zábavu, ktorá kombinuje to známe z dejepisu s osobnými príbehmi vymyslených postáv, preto môže zaujať široké spektrum divákov. Tento seriál zároveň ovplyvnil svojím štýlom mnoho ďalších, ktoré po ňom vznikli, a preto si zaslúži plné hodnotenie. A to napriek pár historickým nepresnostiam. Určite nie je nutné brať do úvahy miestnych pseudokritikov, ktorí plačú, že to bolo vraj uťahané (akoby niekoľko desaťročí tak turbulentnej histórie šlo zobraziť v troch dieloch) alebo že už v ukážke to bolo nudné. Hodnotiť a komentovať podľa ukážky dokáže skutočne len duševný impotent. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

22/22 Kde jsou ty časy, kdy HBO nebylo synonymem pro Hry o trůny? Ve srovnání s jinými antickými seriály jiných kabelovek je sice Řím nuda, ale ne každý projekt může být tak dokonalý jako Spartacus: Gods of Arena. Herecky mi nikdo neutkvěl v paměti, ohranější drama starověku, než je ten Caesarův příběh ani být nemůže. Proklamovaná práce s autenticitou se produkci nakonec nevyplatila, protože více než 2 série už nikdo platit nechtěl. Co je ale důležité, je skutečnost, že obliba historických seriálů se zvedla a dveře byly otevřené pro všechny ty pozdější Tudorovce nebo Vikingy. #hbo ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Seriál „Řím“ z období antického Říma, je to nejlepší co se kdy nafilmovalo o historii Říma. Projekt celého seriálu si udržuje po celou dobu maximální kvalitu. a to není u tak dlouhých seriálu obvyklé. Alfou a omegou tohoto impozantního historického seriálu jsou dva římští vojáci Paulus Vorenus a Titus Pullo. Životní příběh těchto postav není fiktivní, ve svých příbězích nás provázejí dějem velkých politických intrik, úklady, všude přítomné smrti z jedné z nejstabilnějších kultur antického světa. Celý seriál ukazuje život v antickém Římě i v nejmenších detailech. Jak žili, co je tížilo a jaké měli problémy. Herci do rolí jsou typově velmi dobře vybráni. Z hlediska faktu historie popis života Římanů a Gaia Júlia Caesara v projektu není vždy vše 100%, ale komu na tom dnes záleží, nejde o věrný dokument doby. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

První série se blíží ke konci a považuji za málo pravděpodobné, že by se kvalita zvedla nebo naopak klesla natolik, abych seriálu udělila jiné hodnocení než 4*. Spousta zdejších komentářů se rozplývá nad dobovou autentičností, což nedokážu posoudit - nejsem tak stará, abych si pamatovala starověký Řím;-). Kulisy mě neposadily na zadek, ale také mě nic vyloženě netahalo rušivě za oči. Spojení skutečných historických postav s osudy několika fiktivních obyčejných lidí se rozhodně povedlo, zásluhu na tom má výborné obsazení - nepříliš známí herci skvěle odpovídají daným charakterům. Všichni hrdinové jsou lidé se všemi jejich přednostmi i nectnostmi, záporné postavy ukážou i záblesky dobra, klaďasové dělají i špatné věci, nic není černobílé. Je těžké najít si oblíbence ve spleti špinavých intrik, takže z tohoto souboje popularity vítězně vyjdou vymyšlení legionáři Vorenus a Pullo, s jejich komplikovaným přátelstvím navzdory odlišným povahovým vlastnostem. Celkově je seriál zajímavý, nenudí, byť bych občas uvítala menší zkratkovitost např. v taženích a bojích Julia Caesara. Jsem skutečně zvědavá na závěr série, zvláště tedy na osudy těch, jimž los neurčila historie;-). 79% EDIT: Druhá série je výrazným krokem dolů, dějové linie nejsou tak zajímavé, postavy jsou jaksi méně sympatické, přibylo sexu a násilí. Celkově se to jeví na ubrání hvězdičky, ale počkám na dokončení a rozhodnu se pak... EDIT2: Celkový dojem po obou sériích 70%, obávám se, aby plánovaná třetí řada neznamenala další kvalitativní krok dolů:-/. ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Marcus Portius Cato Uticensis, známý jako Cato mladší (v seriálu Karl Johnson) se během občanské války odmítal holit a stříhat si vlasy. To je v seriálu opomenuto. (mahler)
  • První série se odehrává v rozmezí osmi let a to v letech 52 př.n.l. - 44 př.n.l. Druhá série je zasazena do období 44 př.n.l. až 30 př.n.l. (CliffLee)
  • James Purefoy byl britským bulvárem nařknut, že měl v seriálu mužství vylepšené pomocí počítače. Sám Purefoy se proti tomu rázně ohradil s tím, že někteří kolegové tuto grafickou pomoc opravdu využili. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama