Reklama

Reklama

Království potoků

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Původní výpravná pohádka České televize oceněná na 37. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana. O zkoušené lásce, záhadě medailonů, tajemné princezně a dvou čtverácích, kteří hodně pomohou i popletou. Vládce Království potoků (Ondřej Pavelka) se ve zralém věku hodlá oženit. Rozhoduje se mezi dvěma panovnicemi sousedních království a jak to bývá, netuší v tu chvíli, že jeho volba nadlouho předznamená budoucí děj. Narodí se mu syn (Jakub Prachař), který se později, už jako mladý muž, vydá na cestu za láskou. Nebyla by to ovšem pohádka, kdyby se o vše nemusel zasloužit a kdyby v tom všem, co prožije, nebylo nějaké osudové předurčení. Do děje podstatně zasahují patroni království Potok (Ota Jirák) a Potůček (Vladimír Javorský), kteří doprovázejí prince, radí mu a pomáhají. Někdy ale také věci spíš komplikují. Krásná a osudová je královna (Jana Krausová), půvabná a v žádném případě ne hloupá je princezna Anna (Kristýna Janáčková). A vtipným glosátorem a královým společníkem je šašek Rolnička (Radek Holub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (101)

maxnot odpad!

všechny recenze uživatele

Scénář napsalo dítě na základce, ale budiž. Ovšem režisér to dal natočit svému kocourovi a střih přihodil svému psu. Aby to dal nějak dohromady, tak se musel pořádně vožrat a sjet LSD. Úplně bych zapomněl na zvukaře a ruchaře. Ti byli v rauši celou dobu. Zvuk záchodu při potápění prince v jezeře je fakt "majstrštik". Chudáci děti.... ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Netradiční zaměření (princ získá princeznu "podvodem", i když se k němu přizná). Bohužel i Jakub Prachař i Kristýna Janáčková jsou ve svých rolích nevýrazní, a tak na sebe strhne pozornost zlá královna v dobrém podání Jany Krausové, pohádkovou čest zachraňují ještě nadpřirození Potok a Potůček. Na tři hvězdy to však nestačí, u pohádky podprůměr mrzí možná ještě víc. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo jednou jedno království a díky Bohu nikdo neví kde přesně. To království se tak nějak plácalo od ničeho k ničemu, figurovala v tom královna, která snad umřela či co a král, který by býval udělal lépe, kdyby umřel taky. Potoky a říčky mají své patrony, kteří, jestli jsem to dobře pochopila, se objevují a mizí když tahají za kravské struky. Taky tam princ někam jede na koni, ale kam a proč, to by snad chtělo mezitiulek jako v groteskách. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem tuhle pohádku tak napůl oka, takže to, že tam pro mě byly jakési nesrovnalosti, může být i moje vina, ale jako celek to dost drhlo. Ústřední zamilované postavy na mě působily hodně prkenně a tu jejich lásku jim nemohl uvěřit ani slepý s hluchým, a tak snad jediná postava, která na mě trošku zapůsobila, byla jakoby zlá tetička v podání Jany Krausové. Problém je, že ani jí jsem tu zlost moc nevěřil, jakoby zde nějaká opravdu zákěřná postava chyběla. A to je v pohádce problém. Ale koukat se na to dalo, narozdíl od Troškových taškařic. 30% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmy Pavla Jandourka mám moc rád. Ale tohle je prostě úlet, tedy především scenáristický. Na začátku sledujeme krále, jak si vybírá podle obrazů nevěstu - a najednou pic bum, sledujeme změny ročních období, a najednou na hradě pobíhá nějaký kluk. Ahá, domyslíme si, tak on si jednu z nich vzal a tohle je syn. Ale proč nebyla ani naznačena svatba? Syn má najednou ne osm, ale dvacet let, míří na laň, a najednou se vedle něho objeví dva kumpáni a začnou rozdávat rady a vůbec hýbat dějem, když jedou za odmítnutou královnou. Ta po dvaceti letech vypadá furt stejně, a světe div se!, má dceru! Kdy, kde, s kým? A proč o ní nejprve mluví jako o neteři, a ve skleníku jako o dceři? A princ, kdovíproč, dostane tři úkoly... Královna připraví past v místech, která zná, a pak sama špatně odbočí?... Zkrátka, nic na sebe nenavazuje, chybí ústřední linka děje, zmateně skáčeme sem, a tam, a divák netuší proč, protože se sice něco jemně naznačuje medailonem a kachnami, ale pro diváka je nutno otevřít karty více. Nakonec tedy vede jedině vymazlený vizuál, hudbu a solidní vedení herců, ale to je tak vše. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je použita kromě jiných i hudební suita francouzského skladatele Camilla Saint-Saëns – „Karneval zvířat“ (věta VII. Akvárium). Slyšet ji lze např. v čase 9.40, kdy se král (Ondřej Pavelka) rozhodne pro svou nevěstu, nebo v čase 26.15, kdy se královna (Jana Krausová) dívá z balkonu. Stejná skladba je použita také v seriálu Simpsonovi (od r. 1989), v epizodě Akvamanželka (2007), např. když Marge u promítání rodinného filmu vzpomíná na dovolené na ostrově Barnacle Bay. (Kexina)
  • Natáčení probíhalo na zámcích Lednice, Lysice a na hradu Bouzov. (otík)

Reklama

Reklama