Reklama

Reklama

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 083)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Na film s výpovedným presahom príliš mainstream uhladené pre zraky "uvedomelého" západneho publika (vrátane vskutku krutých náhľadov na praktiky RUF v kontraste s výpredajom exotických obrázkov afrického kontinentu), na účely dobrodružného filmu zbytočne naťahované práve onou snahou o serióznosť. Výsledok mi prišiel ako ďalší produkt, ktorý sa aj napriek ožehavej téme má povinnosť "ľúbiť" všetkým zúčastneným stranám. 7/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Co se dějové struktury týče pečlivě budovaná, inteligentní i dostatečně akční pecka (Zwick tyto kombinace zvládá dokonale viz Samuraj), která zaujme nejen vytříbeným vizuálem a výtečnou razancí akčních scén, ale i prvotřídními hereckými výkony, což je v řekněme lehce dobrodružném filmu věc věru nevídaná. Akce je sice chvílemi vcelku nepřehledná, ale svou velkolepostí a strhující syrovostí bezpečně rozproudí krev většině mainstreamověji laděným divákům. Není v tom žádná věda, politika je zde načrtnuta jen tak zběžně, aby se příliš nepletla do příběhu o (ne)napravitelném pašerákovi a starostlivém otci. Nejlepší na celém filmu je vztah DiCapria a Connelly - dlouho jsem něco tak sugestivního neviděl. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Jako pět filmů v jednom. Edward Zwick (a ostatně i Leo a JNH) nám zraje jako prvotřídní archivní vínko, co do barvy, čirosti a aroma. Našlapaností svého posledního kasaštyku vysmívá trucovité výhonky ráže Slz slunce do pozice spráskaného psa, co komicky poulí zraky a vozí se po vlastní zablešené oháňce. Krvavý diamant je zacílená a precizní stylová kombinatorika se záměrně populistickou fabulí, nedostižná ve své (politické) gramotnosti a (audio)vizuální ódě na radost. Představa dalších možných Zwickových angažmá u mě vyvolává blaženou rezonanci! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vláda chce, abyste volili. Říká, že budoucnost je ve vašich rukou. My jsme budoucnost, tak si bereme vaše ruce. Žádné ruce, žádné volby." Sierra Leone je zkrátka příjemné místo k trávení dovolené. Je tam krásná příroda, válí se tam diamanty a občanští válečníci se svou střelbou, výbuchy a únosy snaží zpříjemnit návštěvníkům pobyt. Mne tedy tato pozvánka příliš nenalákala, i když pašerák Danny mě bavil tím, jak se pro zachování svých životních funkcí snažil získat růžový diamant, novinářka Maddy svými pokusy najít podklady pro svůj článek a rybář Solomon zase snahou o zkompletování své rodiny. Provázaný příběh těchto tří jedinců mi tedy připadal silnější v akčních pasážích než při pokusech šokovat záznamem kruté reality v Sierra Leone. Beru tento snímek jako politický pokus otevřít oči vyspělému světu, ale zároveň nevím, jestli bych tamějším obyvatelům přál podobné "úspěchy", jako při osvobozování Libye, Iráku či Sýrie, ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Je pro mě záhadou, co udělal ten černoch tak záslužného, že mu na přednášce tleskali ve stoje? Sice se podílel na získání důkazů (tedy fotek získaných poměrně nepravděpodobným způsobem, kdy novinářka Connely se dostane do blízkosti transakce na pravděpodobně dobře hlídaném letišti, a vyfotí muže, který si diamant velikosti palce prohlíží jak retard natočený přímo proti objektivu - to jsou ale šťastné shody "náhod")., na druhou stranu sám získal peníze prodejem diamantu. A nepostřehl jsem, že by se jich nějak zbavil. Film je plný těchto velmi "pravděpodobných" situací. Nejlepší z nich jsou "neprůstřelná" auta, respektive nezasáhnutelní hlavní hrdinové (vedlejší postavy zemřít můžou). Nejlepší scéna ale je, když chlápek vykopne dveře a potom je za sebou zase zavře:). Někomu se tyhle věci můžou zdát jako banalita, ale v mých očích to film sráží k zemi. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Thriller s rozpočtem 100 milionů amerických dolarů vydělal během prvního víkendu promítání (8.–10. 12. 2006) v amerických kinech 8,6 milionu dolarů a umístil se na pátém místě žebříčku návštěvnosti. Celkový obrat studia Warner Bros. se po téměř třech měsících vyšplhal na slabých 56,2 milionu. (imro)
  • Ve filmu má Leonardo DiCaprio (Danny Archer) na rameni tetování buvola s dvěma překříženými šipkami – tento znak je emblémem 32. praporu Armády Jihoafrické republiky. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama