Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (782)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Chris Weitz natočil poutavou fantasy výpravu se vším všudy. Nicole Kidman byla k sežrání, asi nejlepší herecký výkon. Díky originálnímu znění jsem si mohl užit nezapomenutelný hlas ,,gandalfa,, Ian McKellena, v cz dabingu nemohl na 100% vyznít lední medvěd jako v angličtině  Filmu by podle mě prospěl delší čas, aby se mohl více věnovat postavám, Daniel Craig nedostal skoro žádný prostor, škoda. Dakota Blue Richards byla příjemná a ne otravná jako většina dětských (ne)herců. Možná bylo pro mě plus, možná mínus, že jsem nečetl knížní předlohu, i tak sem se skvěle bavil. Pěkných 8/10* btw: těším se na celou trilogii…jestli teda bude...???... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas mě nalákal na obsah děje a herecké obsazení. Podmanil si mě a zaujal, svou, bezesporu lákavou a efektní vizuální stránkou. Je však velká škoda, že podobných kvalit se nedostalo i zpracování samotného námětu. Celý příběh je spíše slabší, průměrný a jednoduchý, podáván jakoby z povrchu. Velkolepá triková stránka je tak asi tím jediným, která vše drží nad vodou. Ještě spolu s krásnou Nicole Kidman a šikovnou Dakotou Blue Richards. Kdyby tvůrci více zapracovali na příběhu, mohlo jít o velkolepou fantasy. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Souboje obrněných medvědů, létající divoženky vzpomínající na pletky s námořníky nebo dobrotivé dámy se sadistickými sklony - to byla napoprvé příliš silná káva a překvapivá nuda. Když jsem se ale o rok později smířil s tím, že se z Kompasu nevyklube magická fantasy, všechno nakonec dopadlo o poznání lépe. Jen nějak začínám litovat toho, že se pokračování nedočkáme. Válka s Azrielem v hlavní roli mohla být parádní podívaná a krok správným směrem. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalšie digitálne orgie bez duše a s prázdnymi hereckými kreáciami. Najviac mi to pripomínalo Ligu výnimočných. Nádherná výprava, kvalitné efekty, desiatka hereckých hviezd, ale zaujať diváka príbehom - to ani náhodou. A čo robí Daniel Craig na dominantnej pozícii na plagáte? Hudba priemerná, Alexandre Desplat je macher na atmosferické emocionálno, ale dobrodružná veľkoleposť je mimo jeho misu. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Vím, že si film objektivně tu jednu hvězdu nejspíš nezaslouží, ale protože jsem filmem tak strašně znechucen, dovolím si hodnotit pro jednou subjektivně a udělit ji pouze za Dakotu Blue Richards, která byla jediným přínosem pro tenhle film a povedlo se jí postavu Lyry vystihnout vesměs úspěšně. Nikdy jsem nebyl nijak zvlášť proti filmovým změnám oproti knižní předloze, pokud teda mají smysl, nejsou samoúčelné a pro film jsou přínosem. Nicméně to, co zde napáchal scenárista a nejspíš i producenti, je vyloženě na několik pořádných facek. Převést tak nadějnou knižní sérii, která je s každým dílem propracovanější a více na zamyšlení, v naprosto nesmyslný mišmaš, který je přednostně zaměřen na děti a hromada zajímavých myšlenek pohřbena, případně zoufale nedotažena do konce – to na nic jiného než pořádné profackování snad ani není. Hlavně myšlenka duše přebývající mimo tělo v podobě zvířete – daemona – je podána naprosto tragicky, tempo snímku je přímo vražedné, většina herců jen naprázdno odříkává své repliky, nesmyslné změny oproti předloze (proč to na konci uťali tak nešikovně?) a už tak dost osekaný příběh jedině nudí. Ne, raději už nebudu dál vypisovat, co všechno tu bylo špatně, protože to by bylo ještě na dlouho. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Roky po uvedení filmu režisér Chris Weitz prezradil, že napriek tomu, že je fanúšikom kníh, nakrúcanie bolo "strašným zážitkom" pretože New Line Cinema neustále zasahovalo do jeho práce. Weitzov pôvodný scenár mal oveľa pomalšie tempo, čo umožnilo viac budovania sveta, vývoja postavy a expozície. Štúdio ho prinútilo zrušiť prvky, ktoré neboli bezprostredne podstatné pre dej, a zmierniť náboženský podtext. Zrušili tiež niekoľko rozhodnutí o obsadení a prevzali strih, aby sa film dostal pod dve hodiny, čo si vyžiadalo opätovné natáčanie a preusporiadanie niekoľkých ďalších scén, aby bol film opäť koherentný. Najradikálnejším zásahom bolo odstránenie pôvodného konca z finálneho zostrihu s úmyslom použiť ho ako otvorenie navrhovaného pokračovania (čo sa nikdy nestalo). (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama