Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovnice pohádek jsem se zvedala od monitoru značně neuspokojená a musela jsem si spravit chuť Studentskou pečetí (celou samozřejmě). Když jsem si ale přečetla, že někdo na tom dokonce byl se školou v multiplexu, na tváři se mi objevil lehce sarkatistický úsměv a hned mě hřálo mých 0 utracených Kč. Už odmala miluju pohádky a vybavuju si nikdy nekončící nedělní bitky, kdy jsem musela jít po obědě povinně spát, i když zrovna na Jedničce začínala pohádka. Jestli budu totéž praktikovat se svými dětmi a oni se mnou budou zápasit stejně jako já se svými rodiči, klidně je nechám, aby si tuto pohádku "užily" a sama si dám dvacet. Tohle je totiž dost podprůměrná pohádka i pro menší děti, ale to se dá zjistit až po jejím zhlédnutí..:P (A to musím ještě dodat, že se mi jako malé Troškova tvorba líbila). Většina televizních studiových pohádek je mnohem lepší, což je smutné, pokud si ještě uvědomíme, že tato šla do kinodistribuce! Docela mě zarazily dva z atributů filmu pro dospělé (nevěra a sexuální podtext). Proč Matěj neustále mluví o své milované Majdalence, ale s chutí se hubičkuje s princeznou? A za druhé - musím souhlasit s jankem85, obzvlášť jedna hádanka mi připadala na pohádku vážně přisprostlá ("Čím je to větší, tím spíš se protáhne i malinkaou dírkou"). Jako jediné můžu pochválit fešnou princeznu a hezké barevné kostýmy. Loupežníci byli trapní, příběh rozháraný, počet předabovaných herců obrovský (přes 10) - jako kdybychom snad neměli herce s dobrými hlasy, k tomu děsná závěrečná písnička od pana Krkošky zpívaná Vlastou Horváthem + vzhledem k absenci nadpřirozených sil, které jsou většinou u pohádek k dobru, zkuste hádat, kolikrát se na to ještě podívám. Opravdu těžká hádanka. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

České filmové pohádky měly specifické kouzlo, které těm "polistopadovým" zoufale chybí a proto si raději po stopadesáté pustíme Pyšnou princeznu než podruhé Ptáka ohniváka nebo Nesmrtelnou tetu. Nejkrásnější hádanka se snaží tohle kouzlo najít, bohužel se přitom musí prodírat zdlouhavým nedápaditým scénářem, režií, kde invenci potlačila urputná líbivost, a hereckými výkony na hranici přehrávané křeče. Nepomohlo ani opisování od úspěšnějšíhop Smyczkova Lotranda a není to jen tím, že Troška prostě není Svěrák. Kouzlo tak zůstalo nenalezeno. Přesto Hádanka nepatří mezi nejhorší pohádky. Dolanský zahrál Matěje příjemným způsobem a občas se povedl i nějaký tén vtípek nebo zábavná hláška. Prvních patnáct minut bylo svižných, stejně jako těch posleních patnáct, nicméně to mezi bylo zdlouhavé, nudné a podivně prázdné (a to platí nejen o ději). ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Matějovi a Majdalence byla ve stejné knížce, jako jedna z mých nejmilovanějších pohádek Zapomenutý čert. Naprostá klasika mého dětství, no tak to natočil Troška, tak to hoďme do toho pekelného kotle a naplivejme na to. Paráda. A teď k pohádce - proč měla princezna na hlavě tu chcíplou černou ovci? Proč tam vůbec bylo tolik divných paruk? To sklepení dobrý, ale neumím si představit, proč tam ten holub lítal, leda by chtěl naplnit to "vyletěla holubička ze skály". Ve snaze natáhnout to na hodinu a půl to bylo už trochu překombinovaný, trochu moc se tam pištělo a princezna (jako by mi ležela v žaludku, že jo? No Majdalenka se mi líbila víc) šilhala po někom, kudy chodila. Nejvíc tomu škodí jméno režiséra, být to podepsaný někdo jiný, věřím tomu, že spousta lidí ukáže ryzí charakter a ohodnotí film lépe. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že na TV Nova nepanují komunistické poměry jako v České televizi, kde rudé cenzory vystřídala banda kamarádíčků a jakých si intelektuálních kritiků, která určuje, který tvůrce se smí vysílat a který už ne /stopka na tvorbu Zdeňka Trošky a dalších na ČT se dostal už dokonce i do medií / a já tak mohl vidět druhou nejkrásnější pohádku ( po Anděl páně ) za posledních deset let. Souhlasím s uživatelem "pájap", taky mě nevadí, když se někomu nelíbí něco co se líbí mě, ale kde se bere v některých lidech tolik nenávisti nad tím zůstává rozum fakt stát viz komentář uživatele -- profil / všechny komentáře uživatele RubensBagr odpad! Jaký druh rakoviny má Zdeněk Troška? TO je nejkrásnější hádanka. ..... No jsme na CSFD a tady je v módě házet po Zdeňkovi Troškovi plivance nenávisti, případně urážet lidi, kterým se filmy od Trošky líbí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku Nejkrásnější hádanka vypadala na vcelku snesitelný Troškův počin, jenže ten pohádkový guláš, kterým se postupem času stávala víc a víc, nakonec příliš dobrý nebyl. Děj plete páté přes deváté, vtipy nejsou vtipné, dočkáme se i několika režisérových tradičních ukřičených scén a postav hloupých, až to bolí (tentokrát to místo čertů schytali loupežníci). Nejvíc mi ovšem pil krev způsob, jakým postavy mluvily. Snad v zájmu jakési falešné lidovosti místo "někdy" říkaly "někdá", místo "úplně" zase "ouplně", místo "zase" pak "zasejc"... atd. Pochopil bych, kdyby tak mluvili prostí "poddaní" a odlišovali se tak od těch z královského dvora. Ale proč tak mluvila princezna, král a další? Netuším. Dvě hvězdy nakonec dávám za sympatickou dvojici Jana Dolanského a Veroniky Kubařové a za kostýmy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)
  • „Byl to vždy můj sen si zahrát princeznu. Už jako malá holka jsem si dávala punčocháče na hlavu, abych měla jakože dlouhé vlasy, po babičce jsem si obouvala lodičky a po mamince šaty z tanečních. Pak jsem lítala po zahradě a dělala jsem, že jsem princezna. Celé natáčení jsem si velmi užívala, i ty krásné šaty, které jsem mohla obléct. Moje dušička se vrátila zpět do dětství,“ prohlásila Veronika Khek Kubařová. (Duoscop)
  • Natáčelo se i ve Staré oboře na Hluboké, kam měli filmaři výjimečně umožněn přístup, jelikož generálním partnerem filmu byla společnost Lesy ČR. Ve Staré oboře na Hluboké se natáčelo se i na tzv. "Filmařské cestě", která byla kdysi vybudovaná pro dramatický film Otakara Vávry Oldřich a Božena (1984). Ten jí však nakonec nevyužil, a tak byla poprvé ke svému účelu využita až po cca 22 letech. (DaViD´82)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama