Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

heyda 

všechny recenze uživatele

Film z Rómského prostředí, který podle mě nespadá moc do žánru komedie, ale to je jen můj pocit. Film je založený na tom, že Marián Labuda se rozhodne napsat epos o Rómském králi, který nám celou dobu vypráví a s tím se prolíná i skutečná dějová linie, která už tak zajímavá není. Ve filmu je hodně výrazný Bolek Polívka (ve špatném slova smyslu), který mi zde přišel příliš hrubý a sprostý. To bylo už moc nejen na mě, ale řekl bych, že i na něj to bylo dost nepřirozený. Každopádně pochválit se dá atmosféra i příběh, který nám dává možnost nakouknout do Rómského prostředí. Strašně rozporuplný film, kde se budu stydět nejméně asi za 3 hvězdičky, ale myslím, že z toho šlo dostat mnohem víc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 28miliónovTržby Celosvetovo $1,218,251(presnejšie s Česka a Slovenska) ║ Ďalší zbytočný prehmat.... prvých asi 20minút vás dokonale znudí, tak že nasledujúci dej to už nezachráni, Polívka to svojím príchodom na pľac príbehu ako tak oživí ale časom jeho nekonečné nadávky začnú prerastať cez vtipnosť a začnú byť len monotónnosťou, škoda čakal som určite viac od dvojice Labuda-Polívka , Labuda je až moc nevýrazní tak ako vedľajšia dejová línia o cikánskom vajdovi. /videl v kine: 40%/ ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Někdo by mohl namítnout, že Bolkovo skloňování slova "piča" ve všech možných pádech, je jen o lidovém humoru, ale on fakt MŮŽE. Z jeho úst to snad ani nezní sprostě. I s přihlédnutím k tomu, jakou hraje postavu. No jo, ale co dál? Pár vyloženě vydařených vtipů se tam najde, natočené to není špatně, romský epos dobrý nápad je, jen se ve dvou třetinách značně ohraje, tak tedy co? Správně. MARIÁN LABUDA. Nevím, zda to bylo onou osudnou nehodou, po které se ROMing čerstvě natáčel, každopádně jeho výkon pozvedá snímek ještě do větších vyýšin, než je onen jeřáb, na který musel vylézt Somali. Stačí se podívat do Labudových melancholických očí a všechno je vám hned jasné. 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Převeliká škoda sledovat film, který měl naděje opravdu veliké a nakonec po shlédnutí vyzněl naprosto opačným dojmem. Od Jiřího Vejdělka jsem čekal po slabých Účastnících zájezdů reputaci, která dokáže, že špatný režisér rozhodně není, ale zde zahodil svoji jedinečnou šanci nekompromisně takříkajíc do hnoje stejně tak jako podal herecký výkon Bolek Polívka, který pyčoval na všechny strany a i když mi to přišlo vtipné ke konci jsem se nemohl zbavit dojmu z toho, že některé scény řádně přihrával. To samé se nedá říct o Mariánu Labudovi, který zasněného a hodného tatíka hrál od srdce a s láskou a s Bolkem tvořil relativně dobrou dvojku. Nejde ale jen o ně dva. To co mi neméně rušilo sled hereckých gagů byla hromada cigánské muziky, ke které podle mě pasuje jedno ohleduplné pravidlo: čeho je moc, toho je příliš a zde to je krásně znát. Krom toho ani příběh nebyl zas tak jednoduchý jak se na první pohled zdá a chvílemi jsem byl sledováním filmu vcelku zmatený a ze začátku také znuděný. Do Romingu jsem vkládal hodně nadějí, ale ukázal mi, že ne každé jistojistě zajímavé téma dostane stejně kvalitního zpracování a to je zatracená škoda. --- Jistě máte lékárníčku..a nůžky?...jsou nerezové? - Já nevím, já jsem na ně nechcal. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Průměrná zábava s nadprůměrnými ambicemi. Somáliho epos mi přišel na začátku vtipný a zajímavý, později čím dál víc jenom zabíral místo. Jediné pozitivní na něm byla účast Vladimíra Javorského v několika rolích. O jeho vykonstruovaném propojení s hlavní linií škoda mluvit. Dalším problémem bylo obsazení. Vejdělkovi se (podobně jako v Účastnících zájezdu) povedlo obsazení nejmladšího z ústřední trojice, ale ukrotit Bolka Polívku rozhodně nedokázal. Ten se prostě celou dobu jen předvádí, ale nehraje. K tomu pár rumunských krásek a docela povedená hudba a máte film, který sice neurazí, ale také nenabízí důvod, proč se k němu vracet. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)
  • Bolek Polívka byl nominován na Českého lva za výkon ve vedlejší roli. (Elisebah)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama