foto

Marián Labuda st.

  • nar. 28.10.1944 (73 let)
    Hontianske Nemce, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 28. října 1944 v Hontianských Nemcích na Slovensku. Po absolvování divadelní fakulty Vysoké školy múzických umění v Bratislavě nastoupil do Slovenského národního divadla. V roce 1968 byl spoluzakladatelem legendárního generačního Divadla na korze v Bratislavě, odkud přešel po jeho zákazu na Novou scénu. Právě zde se vypracoval od komických a tragikomických typů, které mu mimořádně sedí, také k velkým dramatickým úlohám. Od roku 1990 je členem činohry SND. Hostuje také na mnoha předních českých divadelních scénách (Národní divadlo v Brně, Městské divadlo Zlín, Divadlo na Vinohradech).

Počátkem 80. let si jej všimli čeští režiséři. Juraj Herz mu svěřil titulní roli v komedii Buldoci a třešně (1981), s epizodními úlohami přišli Dušan Klein (Radikální řez) a Jiří Krejčík (Prodavač humoru). Jeho nejkrásnější filmovou rolí je ovšem řidič Pávek z komedie Vesničko má středisková. S nabídkou za Mariánem Labudou přišel Jiří Menzel, který vysledoval Labudův talent už v Činoherním klubu při zájezdových představeních, a věděl, že nesahá vedle. Dvojice Labuda-Bán dopomohla výborně napsané a natočené komedii k obrovské popularitě, ale i k nominaci na Oscara.

Pak už přicházely nabídky od českých režisérů jedna za druhou (Anděl svádí ďábla; Dobří holubi se vracejí; Vážení přátelé, ano; Andělské oči) a hlavně další Menzelovy snímky Konec starých časů, Žebrácká opera či Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Objevuje se také pravidelně v pohádkách (Pták Ohnivák; Lotrando a Zubejda). Českého lva si odnesl za vedlejší mužskou úlohu v česko-slovenské koprodukci Záhrada.

Zdroj: presskit k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Herecká filmografie

Filmy

2018 Zlatovláska
2016 Anděl Páně 2
2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
2014 Andělé všedního dne
2012 Tak fajn
2011 Odcházení
2010 Dešťová víla
Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2009 Jánošík - Pravdivá historie
2008 Devatenáct klavírů (TV film)
Dve poviedky s Mariánom Labudom (TV film)
Taková normální rodinka
2007 Roming
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
Zima kúzelníkov (TV film)
2003 Čert ví proč
2002 Černá slečna, slečna Černá (TV film)
Emigranti (TV film)
2000 Krajinka
Polštář Jadvigy
Posledná večera (studentský film)
1999 Fontána pre Zuzanu 3
Nevěsta pro Paddyho (TV film)
Šest statečných
Všichni moji blízcí
Zabijačka (TV film)
1997 Orbis Pictus
Pták Ohnivák
1996 Jubileum (TV film)
Král Ubu
Lotrando a Zubejda
1995 Komorný spevák (TV film)
Nevinný (TV film)
Prasátko Rudi
Zahrada
1994 Akumulátor 1
Andělské oči
Na krásnom modrom Dunaji
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1993 Dobrou chuť (TV film)
Ein Mann für jede Tonart
Kanárská spojka
Neveselé rozhovory pri sviečkach (TV film)
Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina
1992 Chaos (divadelní záznam)
Pavilón číslo 6 (TV film)
1991 Mastný hrniec (TV film)
Mein Bruder, der Clown (TV film)
Schůzka s Venuší
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Zloději
Žebrácká opera
1990 Dávajte si pozor!
Modrý Jonatán (TV film)
Nemocný bílý slon
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Zostane to medzi nami (TV film)
1989 Jánošíkov dar (TV film)
Klietka (TV film)
Kolotoč (TV film)
Konec starých časů
Novinári (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Obrana Sokratova (TV film)
Pasians (TV film)
Počkaj ma v parku (TV film)
Vážení přátelé, ano
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Akcia D (TV film)
Anděl svádí ďábla
Dobří holubi se vracejí
Don Juan (divadelní záznam)
Dravý nálet panny (TV film)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Rýchliková rozprávka (TV film)
Sedm hladových
Terno (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1987 Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
Počítač (TV film)
1986 Do-re-mi
Milovaný Célimar (TV film)
Polepetko (TV film)
Pytačky (TV film)
Sokovia (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Raz, dva, tri (TV film)
Tri krát tri je deväť (TV film)
Vesničko má středisková
Vrabčie lásky (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Asanov kalym (TV film)
Falešný princ
Král Drozdí brada
Kto chce získať princeznú (TV film)
Múdra princezná (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
O sláve a tráve
Prodavač humoru
Prochorova baba (TV film)
Sladké starosti
Škriatok Kuzma (TV film)
Umenie komédie (TV film)
1983 Dvojaký život doktora Šela (TV film)
Chrobák v hlave (TV film)
Radikální řez
Svadba bude (TV film)
Ťažký deň strigônika Ďura (TV film)
Upratovanie (TV film)
1982 Keď radí strach (TV film)
Najstarší škorec Svätopluk (TV film)
Otvorený účet (TV film)
Právo na omyl (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Hlúpa rozprávka (TV film)
Mizantrop (TV film)
Ostrov (TV film)
Prefíkaná vdova (TV film)
Spoveď vreckového zlodeja (TV film)
1980 Demokrati
Dvadsaťtisíc v koši (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
1979 Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Mandragora (TV film)
Platiť sa nebude (TV film)
Pochábeľ (TV film)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Inkognito (TV film)
Kazko Vlasko (TV film)
Kristína (TV film)
Nie
O nosatom kuchárovi a nohatom drotárovi (TV film)
Parížsky život (TV film)
Rodinný dom (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Strašidlo (TV film)
Štyri kolesá (TV film)
V srdečnom ovzduší (TV film)
Žltá rozprávka (TV film)
1977 Čaj u pána senátora (divadelní záznam)
Fatinica (TV film)
Klamstvo dočasu - pravda naveky (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Popleta (TV film)
Zlomené putá (TV film)
Ženatý za živa (TV film)
1976 Karambol (TV film)
Ružové sny
Sokovia (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Bunda (TV film)
Čudný človek (TV film)
Dýchni (TV film)
Kean (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Sebechlebskí hudci
1974 Figliar Sťopka (TV film)
Koktejl (TV film)
Madame Favart (TV film)
Oslava (TV film)
Polizba (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Lupiči v Hammerponde (TV film)
Som Petőfi (TV film)
Ťululum (divadelní záznam)
Vášeň vidieckeho herca (TV film)
Vymenená princezná (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Lofter (TV film)
Mam'zelle Nitouche (TV film)
1971 Hodina modrých slonů
1970 Debny (TV film)
Pán si neželal nič
Svadba (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Molièr (TV film)
Nevesta (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
1968 Román o base (TV film)
1967 Zmluva s diablom
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
1965 Kým sa skončí táto noc
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Neprebudený (TV film)
1964 Dundo a tí druhí (TV film)
Smoliarka (TV film)

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Na dosah ruky - 2. část (E10)
Na dosah ruky - 1. část (E09)
2012 Drahá tchýně (TV seriál)
2011 O mé rodině a jiných mrtvolách (TV seriál)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Svatba (S01E03)
Je to ten pravý? (S01E02)
Od začátku (S01E01)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
Příkopy (TV seriál)
Parcela Hrčková (E05)
Dívka s flétnou (E02)
2006 Náves (TV seriál)
Třešňové květy (E07)
Hráč (E05)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Záhadné zmizení Lily Košvancové (E03)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Slepice versus Slepička (S01E01)
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Silvánovci (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Tút (TV seriál)
1994 Emil Pampúšik (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pan děkan mění názor (E26)
Rumburak kontra Fantomas (E25)
Výlet někam jinam (E24)
další epizody (20)
Kleine Vampir, Der (TV seriál)
1992 Snehuliacke rozprávky (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Zázraky u rabína (E01)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Vynálezy dedka Jahodu (TV seriál) - vyp.
1983 V službách zákona (TV seriál)
1982 Mongolské rozprávky (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Moreplavci (TV seriál)
Na polici v hrnci (TV seriál)
Neresti ľudkov nepoctivých (TV seriál)
1979 Oranžová schránka (TV seriál)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1977 Rachotilkovia (TV seriál)
1976 My sme malí muzikanti (TV seriál)
1975 Sedem statočných budíkov (TV seriál)
1972 Dobrodružstvá Budzogáňa, zbojníckeho kapitána (TV seriál)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)

Dokumentární

2015 Tajemství Mariána Labudy (TV film)
2014 Milan Čorba (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Nežná 1989 - 20 rokov manželstva so Slobodou (TV film)
Thank You Michael Jackson (koncert)
13. komnata Kamily Magálové (TV film)
1991 Fragmenty nežných dní (TV film)
1973 Herci-novinári (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2017 Slnko v sieti (TV pořad)
2016 Zlaté časy (TV pořad)
2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
Vše nejlepší (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
2012 Česká 30 (TV pořad)
Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
Trampoty (TV pořad)
Vínečko (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2001 Basta fidli (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Na palmě (TV pořad)
Silvestr 2000 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Setkávání (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Přezůvky s sebou (TV pořad)
1995 Na státní hranici (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1987 Mojich sedem divov (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1982 Piesne nosím (TV pořad)
1981 Čaj o piatej (TV pořad)
Divadlo bez opony (TV pořad)
1980 Zlatý mamut (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)
1974 Tak nekonečne krásna (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1965 Svet sa točí na kolotoči (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace