Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Průměrná zábava s nadprůměrnými ambicemi. Somáliho epos mi přišel na začátku vtipný a zajímavý, později čím dál víc jenom zabíral místo. Jediné pozitivní na něm byla účast Vladimíra Javorského v několika rolích. O jeho vykonstruovaném propojení s hlavní linií škoda mluvit. Dalším problémem bylo obsazení. Vejdělkovi se (podobně jako v Účastnících zájezdu) povedlo obsazení nejmladšího z ústřední trojice, ale ukrotit Bolka Polívku rozhodně nedokázal. Ten se prostě celou dobu jen předvádí, ale nehraje. K tomu pár rumunských krásek a docela povedená hudba a máte film, který sice neurazí, ale také nenabízí důvod, proč se k němu vracet. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Je to takové zmetené. Dokud nepřijde Polívka na scénu, táhne se děj jako medová slina a člověk neví, jestli má koulet očima nad upejpavým Labudou nebo jeho nevýrazným synem, když pak přiběhne Stano a oživlé literární podobenství začne nabírat grády (Vladimír Javorský rulez), začne to být naopak trochu přepálené a křečovité. Zlatou střední cestu Vejdělek dokonale minul a ten lidový humor jsem tu taky hledal marně. Pokud spočívá v neobjevném skloňování jednoho sprostého slova na p... tak se klaním a loučím. Na tohle jsem asi příliš gadža. Stejně jako většina štábu. A nezmění na tom nic ani rozjuchaný soundtrack. (50%) ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Film jsem sledoval s přáteli v podnapilém stavu a během filmu jsem se zasmál pouze jednou. Humor a vulgární hlášky většinou vyznívají křečovitě, ale popravdě jsem už od začátku očekával, že nepůjde o komedii jako takovou, ale myslel jsem, že mě film bude něčím šokovat, zarážet, ale ono nic. Scénář je neslaný, bledý a po skončení filmu jsem si říkal, že bych si pustil desítky jiných filmů, než tento znovu protrpět. Je pěkný, že film doprovází cikánská hudba a že je na začátku filmu zachycena romská ulice, ale to je asi vše co bych k tomu filmu přičetl k dobru. Musím opět k české kinematografii napsat, že se jedná o další zbytečný film, který nemá co nabídnout. Mé hodnocení 1,5 hvězdičky.... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Labuda a Polívka mě skvěle pobavili. Romský epos mi místy neseděl, ale ti dva to skvěle zachránili,... snad je nevidíme spolu naposled. Byla by to škoda, škoda převeliká. Zvláště povedená scénka s policejní kontrolou, dále pak Polívka, který přeskakuje louži ( dobré je se na to podívat ve Film o filmu ), .... a spousta dalších ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Špatný film. Vejdělek jen dokázal jak prachmizerný režisér je a i po dramaturgické stránce je film hrubě nezvládnutý. Scénář, pokud vůbec existoval, vybízí herce k hustým improvizacím a tohle nemohlo dopadnout dobře. Vejdělek jen svoje postavy vrhne nahrubo do nulového děje a děj se co děj. Polívka ve své roli párkrát "zapičuje"a má vystaráno a ostatní herci nemají co hrát a tak se tváří jakoby tam ani nebyli. Vejdělek je špatný vypravěč a k ruce měl solidní herecký ansámbl, ale vše vypadá jako školní cvičení studenta FAMU. Je mi líto. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama