Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Převeliká škoda sledovat film, který měl naděje opravdu veliké a nakonec po shlédnutí vyzněl naprosto opačným dojmem. Od Jiřího Vejdělka jsem čekal po slabých Účastnících zájezdů reputaci, která dokáže, že špatný režisér rozhodně není, ale zde zahodil svoji jedinečnou šanci nekompromisně takříkajíc do hnoje stejně tak jako podal herecký výkon Bolek Polívka, který pyčoval na všechny strany a i když mi to přišlo vtipné ke konci jsem se nemohl zbavit dojmu z toho, že některé scény řádně přihrával. To samé se nedá říct o Mariánu Labudovi, který zasněného a hodného tatíka hrál od srdce a s láskou a s Bolkem tvořil relativně dobrou dvojku. Nejde ale jen o ně dva. To co mi neméně rušilo sled hereckých gagů byla hromada cigánské muziky, ke které podle mě pasuje jedno ohleduplné pravidlo: čeho je moc, toho je příliš a zde to je krásně znát. Krom toho ani příběh nebyl zas tak jednoduchý jak se na první pohled zdá a chvílemi jsem byl sledováním filmu vcelku zmatený a ze začátku také znuděný. Do Romingu jsem vkládal hodně nadějí, ale ukázal mi, že ne každé jistojistě zajímavé téma dostane stejně kvalitního zpracování a to je zatracená škoda. --- Jistě máte lékárníčku..a nůžky?...jsou nerezové? - Já nevím, já jsem na ně nechcal. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Vejdělek je rozhodně náš největší současný režisérský talent. Jeho styl sice potřebuje trochu dopilovat, to je jistě pravda, ale i tak už teď dokáže podat své příběhy neokázalým a zábavným způsobem a s čitelným režisérským rukopisem. Byla to rozhodně dobrá volba natočit po dost mladistvých a komerčních Účastnících zájezdu tak dospělý film jako je právě Roming, protože filmy jako tenhle pomáhají začínajícím režisérům filmově dospět a nalézt svou filmovou tvář. Stejně jako Účastníkům Romingu hodně podráží nohy často velmi špatně hrajcí amatérští herci (Labudův filmový syn - to je tragédie nejhrubšího zrna) a i když je zrovna tady jejich přítomnost v podstatě nezbytná, trocha mejkapu třeba na Sašovi Rašilovovi by rozhodně nic nepokazila. Překvapivě špatně zahrál taky sám velký Bolek, který sice hláškuje o sto padesát, ale po většinu času působí hodně nepřirozeně a v klíčových okamžicích zbytečně táhne film dolů. Pokud Vejdělek narazí na podobně zajímavé téma a opustí konečně od amatérských herců, věřím, že se do budoucna máme rozhodně na co těšit. Update 29.11.2007 - Bohužel musím jít s hodnocením nemilosrdně dolů (-2*). Viděl jsem totiž tohle. Ne, Vejdělek opravdu není Kusturica. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

S podobným nápadom by sa dali robiť zázraky. A hlavne keď sú k nemu ponúknutí takíto luxusní herci. Hlavný dej je len nedovrzaná road-sranda. O dejové spestrenie sa snaží vedľajšia, pomocná eposová línia, čomu dávam plus. Z oboch by sa dalo ale ubrať, pretože rozťahanosti plus nedávam. Toto bola teda jednoznačne Polívkova najsedlákovejšia rola od 'Dědičství...' a musím priznať, že hlavne on znova držal humor filmu v pozerateľnej úrovni. Aj keď stupídnym, ale trefným sposôbom. Slovo *íča vyskloňoval, vyčasoval, vystupňoval a vytvaroval v toľkých spôsoboch, že by sa z toho dal spraviť slovník. 65%. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Bych řekl, že film stojí čistě na Polívkovi! Labuda je nadprůměrnej - ale jeho postava mu nedává takové peprné hlášky do pusy, jako ta Polívkova, takže vlastně to co hrát měl zahrál skvěle! Ze začátku mi přišla velmi zajímavá ta rovina o tom králi Somálim, ale asi od půlky filmu už byla hrozně nudná a pokaždý když se tam objevil Somáli, tak jsem usnul a pak už se mi blbě probíralo na tu "reálnou" část! Účastníci zájezdu se mi líbili víc! ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Špatný film. Vejdělek jen dokázal jak prachmizerný režisér je a i po dramaturgické stránce je film hrubě nezvládnutý. Scénář, pokud vůbec existoval, vybízí herce k hustým improvizacím a tohle nemohlo dopadnout dobře. Vejdělek jen svoje postavy vrhne nahrubo do nulového děje a děj se co děj. Polívka ve své roli párkrát "zapičuje"a má vystaráno a ostatní herci nemají co hrát a tak se tváří jakoby tam ani nebyli. Vejdělek je špatný vypravěč a k ruce měl solidní herecký ansámbl, ale vše vypadá jako školní cvičení studenta FAMU. Je mi líto. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)
  • Bolek Polívka byl nominován na Českého lva za výkon ve vedlejší roli. (Elisebah)
  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama