Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ach jo! Navnaděn upoutávkami, rozhodl jsem se absolvovat za letošní rok již druhou projekci českého filmu, což je o dvě projekce více než loni. Zjištění, co udělal Jiří Vejdělek (resp. producenti) s penězi utrženými za Účastníky zájezdu, uvrhlo mne do těžké deprese. ROMing jistě nestál málo peněz a jistě nemálo peněz vydělá, což je vzhledem k jeho kvalitám zpráva smutná, nezbývá nám však, než se s ní smířit. Jeho hlavním problémem je nejasnost v otázce, chce-li bavit, anebo nést i nějaké to poselství. Ve snaze zalíbit se co možná největší skupině diváctva zklamává na obou frontách. Když do komedie založené na ohraných vtipech o Romech začnete cpát alegorické motivy, nic dobrého z toho vzejít nemůže. Bez vedlejší linie, která navíc nikam nevede, byl by ROMing sice jenom lacinou komedií kameňákovského ražení s malinko lepšími herci, byl by však snímkem žánrově čistým a slušně zrežírovaným. O něčem podobné, může si nechat takový Karel Janák leda tak zdát. Zcela jasné také není, proč zrovna Romové jsou hlavními hrdiny. Romská otázka nijak řešená není, ani být nemá, romskou kulturu reprezentuje všehovšudy temperamentní muzika a herečtí představitelé působí ve svých rolích rozpačitě. Obzvlášť Polívka, který nedokázal, přesněji neměl prostor dokázat, obohatit svého věčně klejícího notorického alkoholika o lidštější rozměr. Takhle jenom neustálým vytvářením rádoby vtipných situací popohání věčně stagnující děj, v jeho stínu paradoxně zůstává také Marian Labuda a pro příběh důležitá ústřední milostnou dvojice. Mezigenerační střet, naznačený také chytře zvoleným názvem, je z přehršle témat tím nejlépe rozpracovaným, bohužel, stejně jako všechna ostatní, tématem nedotaženým do zdárného konce, čili nevypointovaným. Už ani nemám sílu vyjadřovat svou lítost nad dalším nezdařeným českým filmem, navíc je to lítost znásobená nesporným talentem, jenž ve Vejdělkovi vězí. Kdyby s ním uměl lépe nakládat, kdyby dostal do rukou pořádný scénář, kdyby přestal být za každou cenu komerční, kdybych při komentování dalšího českého filmu nemusel použít ani jednou slovo kdyby, byl bych neskonale rád. 50% Zajímavé komentáře: Shit, B!shop ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

ROMing je vcelku zaujímavým a na naše pomery netradičným filmom, ktorý ale dopláca na fakt, že Vejdělek sa snažil urobiť film ako Kusturica a jednoducho na to nemá. Napriek tomu sa dá na filme dobre zabaviť, najmä keď pretrpíte úvodnú tretinu. Potom sa už táto road-movie pekne rozbehne, najmä vďaka spomínanému výkonu Bolka Polívku a divák si užije zopár veľmi zábavných scén, ale na druhej strane sa bude pravdepodobne nudiť pri tých poetických. Film ale za zhliadnutie stojí, napriek nevyrovnanosti deja. ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Labuda a Polívka mě skvěle pobavili. Romský epos mi místy neseděl, ale ti dva to skvěle zachránili,... snad je nevidíme spolu naposled. Byla by to škoda, škoda převeliká. Zvláště povedená scénka s policejní kontrolou, dále pak Polívka, který přeskakuje louži ( dobré je se na to podívat ve Film o filmu ), .... a spousta dalších ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Scenáristická vykonstruovanost z Romingu čučí víc a víc s každou minutou, až to úsměvné klábosení s pár silnými i vtipnými momenty upadne do mechanických přeskoků od mýtu k road-movie. Vejdělek to měl učesat tak, aby textová předloha nebila hned v prvním plánu do očí. Poctivé tři hvězdy za obsahově neškodný film, zvládnutý ale technicky a herecky bez výraznějších průšvihů (vzácná to vlastnost v českých podmínkách). ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Ach jo, nevím nevím...Ačjsem se kochal záběry rodného kraje... pohled na lokalitu Hrabák od Havraně a elektrárna Počerady má své kouzlo... :-) ale ale film je to velmi nemastný neslaný... První polovinu filmu jsem čekal, že se to "rozjede" a když jsem pochopil, že se to nerozjede... trpělive jsem čekal na konec... Nevím, ale moc jsem se nenasmál.... Za pozornost stojí tak leda hudba... a to je tuze málo... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je nafouknut balonek, který poté letí k nebi. Balonky naplněné obyčejným vzduchem však k nebi nestoupají. (Terva)
  • Na hradě Hněvíně, kde se také točilo, byl vězněn známý alchymista Edward Kelly. (jenik71)
  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama