Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Na komédiu nevtipné, na drámu a nejaké hlboké myšlienky je to povrchné a ja doteraz neviem čo to vlastne bol za guláš. Aj mimo "škatuliek" ma to skrátka nebavilo a celkovo mám pocit, že to bolo celé šité horúcou ihlou (a to sa ešte v rámci časového presu išlo asi všetko na jeden krát, ako si inak vysvetliť, že pár krát je v zábere mikrofón?). Nezaujímavé a vcelku nudné a jediný pozitívnejší poznatok je ten, že Labuda nezabudol hrať a Polívka je stále charizmatický (hoci jeho postava po čase tiež lezie na nervy:). ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Labuda a Polívka mě skvěle pobavili. Romský epos mi místy neseděl, ale ti dva to skvěle zachránili,... snad je nevidíme spolu naposled. Byla by to škoda, škoda převeliká. Zvláště povedená scénka s policejní kontrolou, dále pak Polívka, který přeskakuje louži ( dobré je se na to podívat ve Film o filmu ), .... a spousta dalších ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Převeliká škoda sledovat film, který měl naděje opravdu veliké a nakonec po shlédnutí vyzněl naprosto opačným dojmem. Od Jiřího Vejdělka jsem čekal po slabých Účastnících zájezdů reputaci, která dokáže, že špatný režisér rozhodně není, ale zde zahodil svoji jedinečnou šanci nekompromisně takříkajíc do hnoje stejně tak jako podal herecký výkon Bolek Polívka, který pyčoval na všechny strany a i když mi to přišlo vtipné ke konci jsem se nemohl zbavit dojmu z toho, že některé scény řádně přihrával. To samé se nedá říct o Mariánu Labudovi, který zasněného a hodného tatíka hrál od srdce a s láskou a s Bolkem tvořil relativně dobrou dvojku. Nejde ale jen o ně dva. To co mi neméně rušilo sled hereckých gagů byla hromada cigánské muziky, ke které podle mě pasuje jedno ohleduplné pravidlo: čeho je moc, toho je příliš a zde to je krásně znát. Krom toho ani příběh nebyl zas tak jednoduchý jak se na první pohled zdá a chvílemi jsem byl sledováním filmu vcelku zmatený a ze začátku také znuděný. Do Romingu jsem vkládal hodně nadějí, ale ukázal mi, že ne každé jistojistě zajímavé téma dostane stejně kvalitního zpracování a to je zatracená škoda. --- Jistě máte lékárníčku..a nůžky?...jsou nerezové? - Já nevím, já jsem na ně nechcal. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych prirovnal k filmum Kusturici, tohle je takova jeho levna ceska varianta. Coz jsou vlasne dve pochvaly v jednom. Filmy Kusturici mam fakt rad a jen tak kdejakou ceskou blbost bych k nemu neprirovnal a za druhe to ukazuje, ze tu mame opet jednu vyjimku z klasickejch ceskejch filmu resicich vztahy. Jinak film se sklada ze dvou linii, jedna je vymysleny pribeh cikanskeho krale a jeho cesta za ptackem a ackoliv buh, dabel a smrtak jsou udelany hezky, celou tuhle linii bych vyhodil. Tim by se i zkratil uvod filmu, kde je sice obcas nakej dobrej vtip, ale vcelku nic extra. A zbyla by jen druha linie, cesta do vesnice za nevestou, kde neskutecnym zpusobem radi mega ultra krutej Bolek Polivka. Vetsina jeho dialogu se sice zklada z picus a kurva, ale takle prirozene nadavat sem v ceskym filmu od dob Kurvahosigutntag asi neslysel. Ono celkove vetsina dialogu pusobi prirozene. Coz je dalsi pochvala. Jinak celej film vypada vcelku lacine a jednoduse, ale vzhledem k tematu si myslim, ze to bylo idealni. I kdyz ma film par hluchejch mist, tak jsem se ani na moment nenudil, par vtipu je fakt brutalnich a Bolek celej film zveda o uroven vejs, takze jsem se zkratka dobre bavil a davam vysoky hodnoceni. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Komedie od tvůrců Účastníků zájezdu. Dospěj už, pičusi jeden. Vejdělek není ani český Tonny Gatlif, protože na to mu chybí schopnost skutečně vyprávět příběh, ani Emir Kusturica, protože na to má scénář až moc pevnou dějovou základnu, prospělo by mu rozvolnění a prvky magického realismu ve filmu působí vyloženě nepatřičně._____ Hodně překvapí, v pozitivním slova smyslu, výkon Oldřicha Vlacha. Labuda jako jeden z mála do své postavy vtiskuje skutečnou životnost a trojrozměrnost, Polívka zato zůstává jen figurkou a o jeho "hereckém výkonu" se dá říct jen to, že díky Dědictví přestal být hercem a už je jenom hláškostroj. Škoda, že nedobře promazaný a působící na ty nejnižší lidské pudy, kurva piča._____ Už nějak začinám chápat, proč se u nás netočí road-movie: jednak je na to naše krajina hodně nezajímavá, jednak je mají na svědomí většinou tvůrci, kteří buď nemají ujasněno, co chtějí říct, nebo přitom koktají. Vejdělej je hladivý, smířlivý, pokud si dovolí vypíchnout nějaký neduh, tak je tezovitý a prvoplánový, při nejlepším to vidí černobíle (nikoliv šedě, jak by se na vyprávění o životě a duši slušelo)._____ Ve výsledku hrozně promarněná šance, která vyčpí doztracena, má spoustu nedořešených motivů a ruka dramaturgova mohla na konci čím dál tím víc zasahovat. Na druhou stranu Vejdělkův trademark v podobě tance funguje i zde, jenom... Raději bych se díval na fiktivní příběh, rómský epos o vyhaslém ohni, než na banální putování za poznávání sebe sama a svých kořenů. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Až během natáčení napadlo Vladimíra Javorského ve scéně, kdy mu Marian Labuda spouští láhve od piva v košíku, aby vyrovnal dluh za známku, použít skutečnou pošťáckou peněženku. (Jizni Tlapa)
  • Keď z Kačeny (nákladné vozidlo na ktorom sa vezú hlavný protagonisti filmu) odletí kus plechu a Bolek Polívka z Mariánom Labudom sa sklonia k odletenej časti, je jasne nad ich hlavami vidieť biely chlpatý obal mikrofónu. (andykovac)
  • Ve filmu je hned několikrát nedopatřením vidět mikrofon filmařů: Při scéně, kdy dva policisté zastaví Tatrovku, je vidět v horní části obrazu. Ve scéně v kostele při křtu dítěte, stane se tak v okamžiku, kdy Bolek Polívka vstává a jde k oltáři. Když posádka náklaďáku vystoupí po té, co z něj odpadla kouřící součástka. (Terva)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno