Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Roming není sondou do sociálních problémů romského etnika, není ani holdem cikánské kultuře. Nejspíše se snaží projet cestou, již vytyčil Kusturicův film Černá kočka, bílý kocour. Nemaje však ani z poloviny tak svérázné prostředí a postavy, ani z čtvrtiny takové tempo, nezmůže se než na na trapné převádění obecně známých fakt o rómech, jedno zda pravdivých či ne, do úsměvné roviny. Cikáňata kradou kanalizační poklopy, cikáni nepracují, nic neplatí, bydlí v barabiznách, cikánky středního věku jsou vypasené babizny... V podání Romingu však nic z toho není tragédií, neštěstím či problémem. Kdepak, jakoby šlo o roztomilý aspekt rómství, který činí kulturu našeho státu bohatší a lepší. Veselejší. Kusturica byl stokrát zábavnější. Zřejmě totiž ví, že neustálé opakování slova "píča" není vtipné. Silná *. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Humbuk kolem Účastníků zájezdu jsem upřímně nechápal a cikány nesnášim. Berte mě klidně za rasistu, ale po zkušenosti, kdy si mě tři černý svině odchytly, aby mě bezdůvodně zmlátily (nakonec jsem se z toho vykecal), pro ně jiné označení nemám. Přesto jsem na ROMing šel s nemalým očekáváním. Nechal jsem se naladit slibnými trailery. Jenže moje vysoké očekávání dostalo menší studenou sprchu. ROMing je film rozdělený dvou odlišných polovin. Jedna vypráví romskou pohádku, kterou sepisuje jedna z hlavních postav. Tato část se snaží být silně artová. Druhou polovinou je klasická komediální road movie, kde ovšem není moc míst pro zasmání. Jediné vtipné momenty mají na bedrech piča-kreace přesvědčivého Bolka Polívky. Možná se měl Marek Epstein vykašlat na eposovou polovinu a zaměřit se pouze na komediální část snímku a více jí vybrousit, protože obě části filmu se mezi sebou dost rušivě a hlasitě perou a jejich souboj vynáší stopáž zbytečně výš. I když 105 minut není moc, tak párkrát jsem zkontroloval hodinky a to není dobře. Za pochvalu stojí dobrá kamera, která párkrát nabídne obrazy pohledové kvality. ROMing je nekonzistentní film, u kterého se Jiří Vejdělek nemohl rozhodnout, co vlastně chce točit. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ej toť další kočkopes, kdy se režiser nemohl rozhodnout zda natočit komedii nebo seriozní sondu do života - tentokrát romských spoluobčanů. Hlavně většina pasáží s Bolkem Polívkou má grády a romská komunita sama o sobě skýtá obrovský komedialní potencial. Bohužel pan Vejdělek se rozhodl nacpat do Romingu nějakou tu mytologii a hlubší myšlenky. Výsledkem je nevyrovnaný film s hodně kýčovytým závěrem. Protože vím že film o cikánech jde natočit fakt excelentně - viz Kusturica a jeho Černá kočka, bílej kocour, tak hodnotím tuto českou skoro road movie průměrně. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Film jsem sledoval s přáteli v podnapilém stavu a během filmu jsem se zasmál pouze jednou. Humor a vulgární hlášky většinou vyznívají křečovitě, ale popravdě jsem už od začátku očekával, že nepůjde o komedii jako takovou, ale myslel jsem, že mě film bude něčím šokovat, zarážet, ale ono nic. Scénář je neslaný, bledý a po skončení filmu jsem si říkal, že bych si pustil desítky jiných filmů, než tento znovu protrpět. Je pěkný, že film doprovází cikánská hudba a že je na začátku filmu zachycena romská ulice, ale to je asi vše co bych k tomu filmu přičetl k dobru. Musím opět k české kinematografii napsat, že se jedná o další zbytečný film, který nemá co nabídnout. Mé hodnocení 1,5 hvězdičky.... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

S podobným nápadom by sa dali robiť zázraky. A hlavne keď sú k nemu ponúknutí takíto luxusní herci. Hlavný dej je len nedovrzaná road-sranda. O dejové spestrenie sa snaží vedľajšia, pomocná eposová línia, čomu dávam plus. Z oboch by sa dalo ale ubrať, pretože rozťahanosti plus nedávam. Toto bola teda jednoznačne Polívkova najsedlákovejšia rola od 'Dědičství...' a musím priznať, že hlavne on znova držal humor filmu v pozerateľnej úrovni. Aj keď stupídnym, ale trefným sposôbom. Slovo *íča vyskloňoval, vyčasoval, vystupňoval a vytvaroval v toľkých spôsoboch, že by sa z toho dal spraviť slovník. 65%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Na hradě Hněvíně, kde se také točilo, byl vězněn známý alchymista Edward Kelly. (jenik71)
  • Režisér Jíří Vejdělek svůj film nevnímal jako specificky etnickou záležitost, přinejmenším v době jeho natáčení: "Pro mě je Roming příběhem o svobodě, lásce a přátelství, o hledání vztahu otce a syna, o hledání smyslu a života a všechno je to balé do legrace: přátelé vyjednou na cestu a na ní zažijou spoustu karambolů. Na rozdíl od filmů, které romskou tematiku zpracovávaly jakoby dokumentárně a snažily se řešit nějaký sociální problém, já jsem v tomhle ohledu nechtěl řešit vůbec nic. Netroufl bych si na to, poněvadž mi přijde, že se v tom nevyznám. Spíš jsem hledal věci, se kterými se ztotožňuji a se kterými, aspoň doufám, se ztotožní i diváci. Romství nám umožňovalo větší barevnost a temperament, odkrýt v nás věci, které by nám jinak připadaly přehnané, ale u Romů nám přehnané nepřijdou. Rozhodně ale neřeším žádnou romskou otázku. Překvapilo mě, že řešení romské otázky se svorně báli jak Češi, tak Romové - ani jedni o to nestáli, naopak byli rádi, když pochopili, že nejde o žádnou sociální sondu, ale o komedii. Když jsme film pustili zprvu nedůvěřivým romským poradcům, byli spokojení a někteří dokonce nadšení a dojatí. Bavili se a hodně se smáli sami sobě, a tak to v komedii má být. Jako jsem se smál Čechům na dovolené, tak teď směju Romům. A jako jsem se snažil pochopit Čechy na dovolené, tak jsem se teď snažil pochopit Romy." (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama